Αν η άμαξα μπει μπροστά από τα άλογα, ποια η προοπτική;

Του Νίκου Κουζούπη

Όσο πλησιάζει η ημερομηνία για το Κρανς Μοντάνα, άλλο τόσο γίνεται το έλα να δεις παντού είτε αυτό είναι διαδίκτυο, είτε twitter, είτε fb, είτε μέσα μαζικής ενημέρωσης. Δηλώσεις, ατάκες και αναρτήσεις δίνουν και παίρνουν κατά το δοκούν.

Στήνονται σενάρια πάνω σε μετάφραση δηλώσεων του Τούρκου Πρωθυπουργού, μετάφραση που τελικά δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια (τυχαίο μήπως;), αλλά και σε «έγκυρες» πληροφορίες από «αξιόπιστες» πηγές δημοσιογράφων με απώτερο στόχο να χειραγωγηθεί η κοινή γνώμη.

Κάποιοι προσπαθούν με μισές αλήθειες, που είναι χειρότερες από το ψέμα, να δημιουργήσουν θετικό image και να ψαρέψουν σε θολά νερά για τη δήθεν διορατικότητα και σοβαρότητά τους ως πολιτικοί.

Άλλοι θέτουν υπεράνω όλων προσωπικές ή και μικροκομματικές φιλοδοξίες. Υπάρχουν και μερικοί οι οποίοι καλού κακού ασκούν προληπτική τάχατες πολιτική, προδικάζοντας το όποιο αποτέλεσμα της συνάντησης είτε προς τη μια είτε προς την άλλη κατεύθυνση, προσβλέποντας στη δικαίωσή τους όταν ολοκληρωθεί η παρούσα διαδικασία.

Δεν ήταν αρκετή η κατάσταση που διαμορφώθηκε, μας «ταρακούνησε» και η πρόταση για την «ασφάλεια και σιγουριά για όλους τους πολίτες», που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον υποψήφιο του τάχατες ενδιάμεσου χώρου (αδόκιμος όρος), η οποία φαίνεται ότι δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με τη γνωστή πολιτική της πρόταξης που προωθούσε κάποτε ο Δούντας.

Η συγκεκριμένη λοιπόν πρόταση με δύο λόγια περιλαμβάνει:

  • Κατάργηση οποιουδήποτε επεμβατικού ή εγγυητικού δικαιώματος πριν την παραπομπή της όποιας συμφωνίας λύσης σε δημοψήφισμα,
  • Πλήρη αποχώρηση ξένων στρατιωτικών δυνάμεων πριν την έναρξη εφαρμογής της λύσης,
  • Να συμφωνηθεί χρονοδιάγραμμα αποχώρησης και διαδικασία επαλήθευσής της, που θα τεθούν σε ισχύ πριν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και θα ολοκληρωθούν πριν την εφαρμογή λύσης.

Και έτσι λοιπόν προπαγανδίζουν ότι η πρότασή τους «καταργεί πλήρως τις εγγυήσεις και τα επεμβατικά δικαιώματα και ορίζει την απομάκρυνση του συνόλου των ξένων στρατευμάτων πριν την έναρξη ισχύος της συμφωνίας και διασφαλίζει ότι, αν η τούρκικη πλευρά δεν εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της, δεν θα ισχύει η συμφωνία».

Συμφωνούμε λοιπόν απόλυτα με τη θέση ότι η πρόταση που ανέπτυξε ο Ν. Παπαδόπουλος φαινομενικά δεν έχει καμιά σχέση με την πολιτική της πρόταξης. Κι αυτό γιατί τότε σε προτεραιότητα ετίθετο το θέμα της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων, της άρσης της κατοχής και μετά να συνομιλήσουμε.

Τώρα όμως διαφοροποιείται η θέση και αφού πρώτα καταλήξουμε σε συμφωνία λύσης, και πριν αυτή τεθεί σε δημοψήφισμα, θα πρέπει να υλοποιηθούν τα προαπαιτούμενα για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.

Όμως η προτεινόμενη πρόταση θα είχε πρακτικό αντίκρισμα αν συνδεόταν, τουλάχιστον, έστω και σε γενικές γραμμές, αλλά κατά συγκεκριμένο τρόπο, με τις προδιαγραφές της λύσης, ώστε πραγματικά να διασκεδάζονταν οι φοβίες και οι ανησυχίες (έστω κι αν κάποιοι τις θεωρούν εξωπραγματικές) της τ/κ κοινότητας.

Από αυτή την άποψη η πρόταση είναι ελλιπής, άρα θα πρέπει οι προτείνοντες να την συμπληρώσουν αν επιθυμούν να αποστείλουν τα ορθά και αναγκαία μηνύματα όχι μόνο στην άλλη πλευρά, αλλά και σε κάθε εμπλεκόμενο και ενδιαφερόμενο για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

Σ’ αντίθετη περίπτωση, η πρόταση δεν έχει καμιά πρακτική αξία και όχι μόνο δεν δημιουργεί τις όποιες προϋποθέσεις ή και προοπτικές κατάληξης σε λύση, αλλά ούτε καν προωθεί κατά τι τη διαδικασία στο Κυπριακό.

Στα τρία κόμματα, που υποστηρίζουν την κατατεθείσα πρόταση από τον Ν. Παπαδόπουλο, σίγουρα δεν είναι αφελείς και σίγουρα γνωρίζουν κάλλιστα, όπως επίσης και ο μέσος πολίτης αντιλαμβάνεται, στο πού στοχεύουν. Βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας κρίσιμης διάσκεψης για το Κυπριακό και είναι αντιληπτό ότι με παρόμοιας φύσης προτάσεις η διαδικασία δεν υποβοηθείται.

Άραγε δεν είναι αυτό που επιδιώκουν, αφού διαφωνούν κάθετα όχι μόνο με την ακολουθούμενη διαδικασία, αλλά και με τον επιδιωκόμενο στρατηγικό στόχο, που είναι η επανένωση της κοινής μας πατρίδας στη βάση μιας Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας, όπως προνοείται από τα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις Συμφωνίες Κορυφής και τις ομόφωνες προτάσεις του Εθνικού Συμβουλίου;

Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα απαιτείται και σύνεση και σοβαρότητα κι ας αφεθεί για λίγο τουλάχιστον εκτός προεκλογικών σκοπιμοτήτων το Κυπριακό, αν επιθυμούμε να συμβάλουμε στην ανατροπή των τετελεσμένων επί του εδάφους και να διασφαλίσουμε ένα μέλλον ειρηνικό για τις σημερινές και τις επερχόμενες γενεές σε μια Κύπρο κοινή πατρίδα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy