Αν ήταν το βιολί, πουλί

 

 

Του Νίκου Κέττηρου*

Διάβαζα μια δήλωση που είχε κάνει ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Υπουργό Υγείας στις 8 Ιουλίου 2020. Ήταν τότε που τα μέτρα κατά της πανδημίας είχαν αποδώσει. Και οι κυβερνώντες κόρδωναν ότι αυτοί είναι οι πρωτομάστορες της επιτυχίας. Που απέδιδαν τα εύσημα στους εαυτούς τους. Τότε, που ο Αβέρωφ Νεοφύτου έλεγε στον Υπ. Υγείας: «Ήσουν το πρώτο βιολί στην εξαίρετη ορχήστρα με μαέστρο τον Αναστασιάδη». Και δεν ξέρω αν ο συνειρμός μου πάει καλά, αλλά διαβάζοντας τώρα τη συγκεκριμένη δήλωση μού ήρθε στο νου μια ταινία του Στάθη Ψάλτη, της δεκαετίας του ’80: «Αν ήταν το βιολί, πουλί».

Και αυτό, γιατί τώρα που η κατάσταση έχει ξεφύγει, οι κυβερνώντες ξέχασαν τη συμπεριφορά τους τότε που κόρδωναν. Και τι κάνουν; Κουνούν με αλαζονεία το δάκτυλο και μιλούν αυστηρά για την «ανευθυνότητα» των πολιτών κατηγορώντας τον κόσμο ότι φέρει ακεραία την ευθύνη για την επιδημιολογική κατάσταση.

Αυτή και αν είναι ανάρμοστη συμπεριφορά. Για αυτήν είναι που πρέπει να λογοδοτούν οι αξιωματούχοι ενός κράτους. Και όχι γιατί κάποιος θέλει να κάνει έλεγχο για πράξεις διαφθοράς και διαπλοκής. Και δεν είναι μόνο ανάρμοστη αυτή η συμπεριφορά. Είναι και θρασύτατη, απέναντι στην πλειοψηφία του κυπριακού λαού, που πειθάρχησε στα διατάγματα, που έκανε ό,τι χρειαζόταν. Κατά γράμμα.

Θα μου πει κάποιος: καλά και τι φταίει η κυβέρνηση; Προφανώς μπορεί να θεωρεί ότι αυτή η κυβέρνηση δεν φταίει καθώς έχει αποδείξει πολλάκις ότι είναι κυβέρνηση περιορισμένης ευθύνης.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Τα κρούσματα επανήλθαν μετά το καλοκαίρι όταν στη Μαρίνα Λεμεσού ερχόντουσαν τα γιοτ και οι υψηλοί επισκέπτες δεν υποβάλλονταν σε τεστ. Και σε λίγες μέρες άρχισε να επιβαρύνεται η κατάσταση. Ποιος φταίει; Η ανευθυνότητα των πολιτών ή της κυβέρνησης;

Όλοι ξέραμε ότι την πιο δύσκολη κατάσταση θα την αντιμετωπίζαμε στους οίκους ευγηρίας, σε περίπτωση που κτυπούσε και εκεί ο ιός. Ποια μέτρα ελήφθησαν για προστασία των Οίκων Ευγηρίας; Κανένα. Τους άφησαν ανεξέλεγκτους. Ποιος φταίει; Η ανευθυνότητα των πολιτών ή της κυβέρνησης;

Τώρα μας λένε ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια έχουν φθάσει στα όριά τους. Ας πάρουμε όμως τους αριθμούς για να δούμε την αλήθεια. Τις προηγούμενες ημέρες νοσηλεύονταν 170 με 200 ασθενείς με κορονοιό. Σοβαρά ήταν περίπου 50. Από αυτούς οι 30 ήταν διασωληνωμένοι στους αναπνευστήρες. Με 30 διασωληνωμένους πώς έχει φθάσει στα όριά του το σύστημα υγείας; Αφού οι αναπνευστήρες είναι 140. Άρα κάτι άλλο συμβαίνει. Και αυτό που συμβαίνει είναι ότι δεν έχουν το απαραίτητο προσωπικό. Γιατί δεν στελέχωσαν τόσους μήνες τα νοσοκομεία; Γιατί δεν έλαβαν μέτρα; Ποιος φταίει; Η ανευθυνότητα των πολιτών ή της κυβέρνησης;

Η κυβέρνηση έχει καθήκον να αναλάβει τις ευθύνες της. Δεν μπορεί να τις φορτώνει στους ώμους των πολιτών. Πρέπει να αντιληφθεί ότι το κουτόχορτο της οκταετίας τους έχει εξαντληθεί.

Οφείλουν να σεβαστούν τους πολίτες τούτου του τόπου, οφείλουν να σεβαστούν τη Δημοκρατία και να πάψουν να κυβερνούν με διατάγματα, αφαίρεση ατομικών ελευθεριών, εξώδικα και ρουφιανιό.

*Βουλευτής Αμμοχώστου ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy