Άν. Κυπριανού για αποτελέσματα Συνόδου ΥΠΕΞ: Η Κύπρος έχει απομονωθεί

Εξέφρασε ανησυχία για την τακτική της Κυβέρνησης και τη στάση της Ελλάδας χθες

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Απογοητευτικά χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα της Συνόδου των ΥΠΕΞ ο γγ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυρπιανού για να συμπληρώσει πως αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά, ότι η ΕΕ τοποθετείται στη βάση δύο μέτρων και σταθμών.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΜιλώντας στο πλαίσιο που έγιναν κατά την περιοδεία του στην επαρχία Αμμοχώστου, ο Άντρος Κυπριανού δεν έκρυψε την ανησυχία του κόμματος του για τις εξελίξεις.

«Δεν σας κρύβω ότι ανησυχούμε πάρα πολύ. Όλο αυτό το τελευταίο διάστημα, δηλαδή από πέρσι τον Αύγουστο που ξεκίνησε αυτή η συζήτηση για το θέμα των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, η κυβέρνηση υποσχόταν πάρα πολλά πράγματα. Ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, είχε πει ότι θα επιβληθούν κυρώσεις οι οποίες θα κάμψουν την τουρκική αδιαλλαξία και θα υποχρεώσουν την Τουρκία να συνεργαστεί σε ό,τι αφορά την προσπάθεια επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό».

«Λυπούμαστε να πούμε ότι τα χθεσινά αποτελέσματα είναι απογοητευτικά. Και με την έννοια ότι, δυστυχώς, έχουμε απομονωθεί. Δεν είδαμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας να μας στηρίζουν στη θέση την οποία είχαμε διατυπώσει και για την οποία εκφράζαμε απόλυτη βεβαιότητα όλο το τελευταίο διάστημα, ότι θα είχαμε την πλήρη υποστήριξη της ΕΕ. Μας ανησυχεί και το γεγονός ότι, δυστυχώς, πλέον όλα αυτά που συζητιούνται σε ό,τι αφορά την Κύπρο έχουν να κάνουν αποκλειστικά και μόνο με τις κυρώσεις. Εμείς θεωρούμε ότι το σημαντικό ζήτημα και η προτεραιότητα για την Κύπρο είναι η λύση του Κυπριακού. Ο στόχος θα πρέπει να είναι επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων σε μια προσπάθεια να καταλήξουμε σε συμφωνία πάνω στη συμφωνημένη βάση, δηλαδή στη βάση του Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Δικαίου, των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου και των σχετικών Ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Αντί τούτου, διαπιστώνουμε ότι η όλη προσπάθεια επικεντρώνεται αποκλειστικά και μόνο στις κυρώσεις».

Ανησυχούμε πάρα πολύ για το τι θα γίνει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τόνισε ο ΓΓ, και για το γεγονός ότι «έχουμε βρεθεί, επαναλαμβάνω, για ακόμη μια φορά απομονωμένοι και σε ένα αδιέξοδο».

«Είναι κρίσιμες οι στιγμές, δεν θα ήθελα να επεκταθώ σε ότι αφορά την εκτίμηση μας για τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Θα αναμένουμε να δούμε τι θα γίνει στη Σύνοδο Κορυφής και θα τοποθετηθούμε αναλόγως».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν η Κύπρος έχει ξεμείνει από από συμμάχους, ο κ. Κυπριανού είπε πως η τακτική της Κυβέρνησης δεν έχει αποδώσει μέχρι στιγμής.

«Νομίζω ότι επιβεβαιώνεται ότι η τακτική που ακολουθήσαμε δεν έχει αποδώσει, τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Θα περιμένουμε μέχρι την Πέμπτη, επαναλαμβάνω, είναι πολύ κρίσιμη στιγμή και θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Έχουμε απόψεις, επιφυλάσσομαι όμως να τα πούμε εκτενέστερα μετά από τη σύνοδο κορυφής».

Ερωτηθείς εάν είναι ευχαριστημένος από την επίσκεψη της κ. Σακελλαροπούλου και τις δηλώσεις της όσο αφορά τη στήριξη και συνεργασία που υπάρχει με το ελληνικό κράτος εξέφρασε την πλήρη μας ικανοποίηση για αυτά τα οποία άκουσαν από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

«Δεν σας κρύβω ότι ανησυχούμε για το γεγονός ότι ούτε η Ελλάδα μας στήριξε στις θέσεις τις οποίες διατυπώσαμε στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ. Αυτό θα πρέπει να χτυπήσει ένα καμπανάκι στη κυβέρνηση για τους χειρισμούς στους οποίους προβαίνουν και θα μείνω ως εδώ. Δεν θέλω να πω οτιδήποτε περισσότερο αυτή τη στιγμή λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.