Αν. Κυπριανού για Νουρή: Λειτουργεί με την αντίληψη «αποφασίζουμε και διατάσσουμε»Πρόκειται για θέμα προσέγγισης και αντίληψης και όχι μεμονωμένου περιστατικού, ο τρόπος που λειτουργεί και πράττει ο Υπ. Εσωτερικών Νίκος Νουρής, αναφέρει με δήλωση του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού τονίζοντας πως λειτουργεί με τη λογική του «αποφασίζουμε και διατάσσουμε».

Διαβάστε επίσης:

 Βλέπει “αναρχία” ο Νουρής στην εκδήλωση στήριξης προς πρόσφυγες στο κέντρο υποδοχής Πουρνάρα

Διαδηλωτές στην Πουρνάρα: H πολιτική του Νουρή ακροβατεί μεταξύ γελοία και δολοφονικά ρατσιστικής

Ο ΓΓ σχολίαζε τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού στις οποίες έκανε για υποκίνηση διαδηλωτών έξω από το κέντρο φιλοξενίας στην Πουρνάρα την Κυριακή.

Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι η Κυβέρνηση του θέλει να φιλοξενήσει στην Κύπρο, μόνο όσους σέβονται τους κανονισμούς που ισχύουν και ότι σε θα επιτρέψει να συνεχιστούν φαινόμενα αναρχίας στη χώρα, κατά τον ίδιο.

Μάλιστα, σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι “όσοι δεν τιμούν την χώρα που τους φιλοξενεί, δεν έχουν ούτε χώρο, ούτε λόγο να παραμένουν. Θα επαναπατριστούν με ασφάλεια μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, όσες φωνασκίες και όσες αντιδράσεις και αν υπάρξουν”.

Με λύπη παρατηρούμε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών και ο ίδιος ο Υπουργός, δυστυχώς λειτουργούν με τρόπο που αντί να επιλύουν, πολλαπλασιάζουν τα προβλήματα που καλούνται να χειριστούν με επικίνδυνες προεκτάσεις για την κοινωνία, είπε ο Άντρος Κυπριανού.

«Όταν ο κ. Νουρής είχε δηλώσει ότι η Αστυνομία θα μπορούσε να μπαίνει σε σπίτια για να ελέγξει αν τηρούνται τα διατάγματα που αποφασίστηκαν για αντιμετώπιση της πανδημίας, θεωρήσαμε ότι αιφνιδιάστηκε από την ερώτηση γι’ αυτό και έδωσε αυτή την απάντηση».
«Δυστυχώς, με αλλεπάλληλες δηλώσεις που ακολούθησαν, φαίνεται ότι είναι θέμα προσέγγισης, θέμα αντίληψης. Της αντίληψης “αποφασίζουμε και διατάσσουμε”,»

Αποφασίστηκε να κηρυχτεί το Κέντρο Υποδοχής της Πουρνάρας «μολυσμένη περιοχή» και να παραμείνει κλειστό. Όμως το Υπουργείο Εσωτερικών και ο Υπουργός ουδέποτε απάντησαν τα αυτονόητα ερωτήματα τα οποία είχαμε υποβάλει, λέει ο ΓΓ.

–      Πότε προέκυψαν τα κρούσματα;

–      Είχαν προκύψει και προηγουμένως κρούσματα ψώρας και αν ναι, γιατί τότε δεν ενεργοποιήθηκε ο Περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμος;

–      Ισχύουν οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι δεν πρόκειται για 30 άτομα αλλά για 4 τα οποία αποθεραπεύτηκαν;

–      Ενημερώθηκε η διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών για την πρόθεση και τελικά απόφαση να κηρυχτεί η Πουρνάρα μολυσματική περιοχή; Και θα επέτρεπαν να υπάρχουν τέτοιες συνθήκες διαβίωσης αν ζούσαν εκεί Κύπριοι πολίτες;

Στη συνέχεια, ο ΓΓ αναφέρει πως η κυβέρνηση Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ και κατ’ επέκτασην οι Υπουργοί της δημιουργούν την εντύπωση ότι αποφάσισε να ξεφύγει από την πίεση που δημιούργησαν τα σκάνδαλα που την αφορούν αλλά και τους λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε διάφορους τομείς με τη λήξη της πανδημίας, όπως στην Παιδεία για παράδειγμα, με το να χρησιμοποιεί με ακραίο τρόπο το προσφυγικό και μεταναστευτικό.

Εμείς τους καλούμε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
«Δημιουργούν επικίνδυνο προηγούμενο για τη Δημοκρατία, όταν χαρακτηρίζουν «αναρχία» μια οποιαδήποτε εκδήλωση διαμαρτυρίας. Την ίδια στιγμή πρέπει να συνειδητοποιήσουν την τεράστια ζημιά που προκαλούν σε ολόκληρη την κοινωνία με αυταρχικές συμπεριφορές που προάγουν το ρατσισμό αλλά βλάπτουν και την εικόνα της  Κύπρου διεθνώς. Ο Υπουργός πρέπει να προβληματιστεί για το ποια είναι η εικόνα που δίνεται για την Κύπρο στο εξωτερικό, όταν ο ίδιος λέει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία κρατά εδώ και ένα χρόνο 17 ανθρώπους σε ένα χώρο με πολλούς άλλους και να ισχυρίζονται ότι αυτοί εμπλέκονται με τον Isis. Πρέπει να μας απαντήσει ο Υπουργός. Αν αυτοί οι άνθρωποι είναι τρομοκράτες γιατί βρίσκονται ακόμα στην Κύπρο; Γιατί βρίσκονται μαζί με εκατοντάδες άλλους ανθρώπους στο ίδιο κέντρο; Αληθεύει ότι πρόσφατα για τον ένα από αυτούς αποφασίστηκε από το Ανώτατο να αφεθεί ελεύθερος αλλά και ότι ο ίδιος και άλλοι θα προσφύγουν στο ΕΔΑΔ;»
«Ο κ. Νουρής, η Κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ πρέπει να αναλογιστούν τι μήνυμα δίνουν με τέτοιους χειρισμούς και τέτοιες δηλώσεις στο εξωτερικό για τη χώρα μας αναφορικά με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρέπει να προβληματιστούν τι αντίκτυπο έχουν όλα αυτά στην κοινωνία, στην οικονομία αλλά ιδιαίτερα στον τουρισμό, σε μια περίοδο που καταβάλλεται έντονη προσπάθεια να προσεγγίσουμε τουρίστες. Εάν οι τουρίστες ξέρουν ότι υπάρχουν εδώ στην Κύπρο 17 τρομοκράτες για ποιο λόγο να μας επιλέξουν ως προορισμό;»