Άν. Κυπριανού: Θα λέμε «Παπαλάζαρος» και θα αντηχεί το «δεν θα περάσει ο φασισμός»«Να λυθεί το Κυπριακό, να μεν κλάψουν άλλοι γονιοί», έλεγε ο Παπαλάζαρος. Αυτό είναι το χρέος μας και σήμερα. Να συνεχίσουμε. Να δυναμώσουμε τον αγώνα, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι για να κλείσουμε τις πληγές, για να επανενώσουμε τον τόπο μας. Να δικαιώσουμε το αίμα του Κυριάκου, τη θυσία του Σωτήρη, να τιμήσουμε τη μνήμη του Παπαλάζαρου και της Αγαθονίκης παλεύοντας για την Κύπρο και το λαό μας, είπε ο Γ.Γ Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, κατά την εκφώνηση του επικήδειου λόγου στην κηδεία του Παπαλάζαρου Νεοφύτου.

107769385 3359123837481028 1602144899462834611 o

«Μακάριοι οἱ πεινῶντες καὶ διψῶντες τὴν δικαιοσύνην. Μακαρία η οδός Παπαλάζαρε για σένα που μια ολόκληρη ζωή πεινούσες και διψούσες και αγωνιζόσουν για δικαιοσύνη. Είδες τον κόσμο με άλλα μάτια και ας μην βγήκες από τα μεγάλα σχολεία, ας μην κράτησες στα χέρια σου ακριβοπληρωμένα πτυχία. Γέννημα-θρέμμα της φτωχολογιάς, της βασανισμένης αγροτιάς δούλευες από παιδί. Με ένα κοπάδι και ένα αλέτρι οι γονείς σου προσπαθούσαν να θρέψουν τα οκτώ τους παιδιά. Η ανομβρία και η τοκογλυφία ρήμαξε τη ζωή της οικογένειας του Παπαλάζαρου και για 6 λίρες χάθηκε όλο το βιός της οικογένειας. Το αλέτρι έμεινε μοναδική τους περιουσία. Ο Παπαλάζαρος στάθηκε όρθιος. Μαχητής ακούραστος. Δουλευτής της γης για να νικήσει την πείνα και την εξαθλίωση», συνέχισε ο Άντρος Κυπριανού.

107868168 3359123974147681 5196004569148987684 o

«Τα γράμματα ο Παπαλάζαρος τα έμαθε μέσα στην Εκκλησία. Τη ζωή την έμαθε στα χωράφια και στις οικοδομές της Λεμεσού που αναγκάστηκε να δουλεύει για να θρέψει τα παιδιά του. Το 1965 ο κοινοτάρχης του χωριού του τον κάλεσε να αναλάβει την εκκλησία, αφού από παιδί ήταν κοντά της, βοηθούσε τον ιερέα και είχε γίνει ψάλτης. Ο μισθός του στις

οικοδομές ήταν περισσότερος από το μισθό του ιερέα. Όμως η αγάπη του για την Εκκλησία, η αγάπη του για το χωριό του τον έπεισαν να χειροτονηθεί και να επιστρέψει».

«Ο Παπαλάζαρος αγωνίστηκε να σώσει τον Άνθρωπο, αγωνίστηκε να σώσει τον τόπο, αγωνίστηκε να σώσει το μέλλον της Κύπρου. Γι’ αυτό στέκει πλέον ως σύμβολο στη συνείδηση της Κύπρου και των ανθρώπων της» τόνισε ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ.

108144258 3359124130814332 544928688791981302 o

Όταν οι χουντικοί μητροπολίτες συνωμοτούσαν εναντίον του Μακαρίου, ο Παπαλάζαρος είδε το κακό που ερχόταν και διάλεξε πλευρά. Επέλεξε τη νομιμότητα και τη δημοκρατία. Διάλεξε το δίκαιο. Ο Κυριάκος του ήταν οικότροφος στη Μητρόπολη και του το είχε πει καθαρά «Παπά έρχεται κάθε μέρα ο Παναγιωτάκος, ο πρέσβης της Ελλάδας και μιλά με τον αρχιμανδρίτη. Ο Γεννάδιος είναι φανατικά εναντίον του Μακαρίου». Τον Κυριάκο τον πήραν σχεδόν μέσα από τα χέρια του όταν επέστρεψε στο σπίτι επιμένοντας ότι τον χρειάζονται στη Μητρόπολη. Ότι θα τον προσέχουν και αυτός θα προσέχει τη Μητρόπολη.

kideia papalazarou 3 scaled

«Η ΕΟΚΑ Β’ λυσσομανούσε ενάντια σε κάθε δημοκράτη τότε. Ο Παπαλάζαρος λάμβανε προειδοποιήσεις ότι θα ερχόταν η σειρά του. Τα ανδρείκελα δεν κατάφεραν να τον εντοπίσουν, βρήκαν όμως το γιο του. Με μια σφαίρα στο στόμα σκότωσαν τον Κυριάκο, πριν ακόμα κλείσει τα 17 του χρόνια. Μέχρι την τελευταία του πνοή ο Παπαλάζαρος αναζητούσε δικαιοσύνη για τη δολοφονία του γιου του. Ο φάκελος χάθηκε, η υπόθεση έκλεισε, κανένας δεν είδε, κανένας δεν ήξερε, κανένας δεν μπορούσε να βοηθήσει. Ο Παπαλάζαρος ήξερε τον δολοφόνο, τον κατονόμαζε. Ήξερε ότι εμπλεκόταν και σε άλλες δολοφονίες, ότι ήταν μέλος της ΕΟΚΑ Β΄, ότι συνέχιζε να υπηρετεί στην αστυνομία. Συνταξιούχος πλέον σήμερα απολαμβάνει τα ωφελήματα που του παρέχει το κράτος» υπογράμμισε ο Άντρος Κυπριανού.

kideia papalazarou 2 scaled

«Η Ιστορία αυτού του τόπου έχει γραφτεί με το αίμα των παιδιών μας», φώναζε από το βήμα των συλλαλητηρίων ο Παπαλάζαρος. Και έστρεφε τη θύμηση μας στην προδοσία, στην εισβολή, στο κακό που έσπειραν οι προδότες της Κύπρου. Αυτή την παλικαριά κληρονόμησε και στα παιδιά του. Ο Σωτήρης του, δε δίστασε να βγει μπροστά και να αντισταθεί. Παλικαρίσια αντιστάθηκε στην ΕΟΚΑ Β΄. Όταν έφτασε η ώρα, όταν ξεκίνησε η εισβολή, δε διανοήθηκε να κάνει πίσω. Τέτοιους λεβέντες ανάγιωσε ο Παπαλάζαρος, τονίζει ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ.

kideia papalazarou 5 scaled

Κλείνοντας τον επικήδειο λόγο, ο Άντρος Κυπριανού, τόνισε ότι στο μέλλον, λέγοντας Παπαλάζαρος θα αντηχεί παντού  ο ανυπόταχτος αγώνας ενός λαού για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.

«Κοιμήσου εν ειρήνη Παπαλάζαρε. Είσαι ένα σύμβολο. Και τα σύμβολα δεν πεθαίνουν. Αντί να σβήσεις, έφεξες! Κάτω από το ράσο σου θα μένει ολοζώντανο το φλογερό παράδειγμα σου για τις επόμενες γενιές.

Θα λέμε Παπαλάζαρος και θα αντηχεί παντού η αγωνία αυτού του τόπου για ζωή.

Θα λέμε Παπαλάζαρος και θα αντηχεί παντού το «δεν ξεχνώ».

Θα λέμε Παπαλάζαρος και θα αντηχεί παντού ο ανυπόταχτος αγώνας ενός λαού για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Θα λέμε Παπαλάζαρος και θα αντηχεί παντού πως η Κύπρος ανήκει στο λαό της.

Θα λέμε Παπαλάζαρος και θα τραβούμε μπροστά!

Καλό Ταξίδι»