Αν. Λειτουργός ΟΑΥ: Η νομοθεσία περί ΓΕΣΥ περιορίζει το ασυμβίβαστο του διορισμού στο ίδιο το άτομο και όχι σε συζύγους


Η νομοθεσία περί ΓΕΣΥ περιορίζει το ασυμβίβαστο του διορισμού στο ίδιο το άτομο και όχι σε συζύγους ή συγγενικά του πρόσωπα ξεκαθάρισε μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ η Ανώτερη Λειτουργός του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας Μαρία Κυθραιώτου.

Στην περίπτωση του Πέτρου Αγαθαγγέλου εξήγησε η Λειτουργός του ΟΑΥ, ήταν ο ίδιος παροχέας Υπηρεσιών ενώ στην περίπτωση του Προέδρου του Οργανισμού, Θωμά Αντωνίου, ή άλλου μέλους, το άτομο δεν είναι παροχέας.

Μιλώντας στη Μεσημβρινή Έκδοση επεσήμανε ότι αυτή είναι η ερμηνεία που δίνει ο Οργανισμός και τόνισε ότι υπάρχουν πιο αρμόδιοι θεσμοί που μπορούν να εξετάσουν αυτό το νομικό σημείο περεταίρω, είτε η Ελεγκτική Υπηρεσία είτε η Επιτροπή Ασυμβιβάστου είτε τα Δικαστήρια.

Σημείωσε χαρακτηριστικά πως όταν ο Νομοθέτης επιθυμεί να επεκτείνει το θέμα του Ασυμβίβαστου Διορισμού σε συζύγους η συγγενείς μέχρι και 4ου βαθμού εισάγει ρητή αναφορά στη νομοθεσία όπως έγινε και στην περίπτωση του ΟΚΥΠΥ στη νομοθεσία του οποίου υπάρχει σχετική πρόνοια.

Ο νομοθέτης, ανέφερε η κ. Κυθραιώτου έκρινε ότι στην περίπτωση του ΟΑΥ, δεν είχε σκοπό να περιλάβει στο Ασυμβίβαστο Διορισμού πρόνοια για συζύγους ή συγγενείς.

Παράλληλα εξήγησε ότι στην ίδια νομοθεσία υπάρχει εξειδικευμένη πρόνοια στο πότε αποχωρεί κάποιος που έχει είτε έμμεσο ή άμεσο συμφέρον κατά τη σύναψη μιας σύμβασης και σε αυτές τις περιπτώσεις όχι μόνο ο Πρόεδρος αλλά και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αποχωρούσαν και θα αποχωρούν από τη συνεδρία κατά τη λήψη αποφάσεων.

Κατά καιρούς τόνισε διαφορετικά μέλη δηλώνουν ασυμβίβαστο αναλόγως του τι θέμα συζητείται και αποχωρούν από τη συνεδρία.

Η κ. Κυθραιώτου ξεκαθάρισε ότι ο Οργανισμός, είναι στη διάθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, για οποιαδήποτε στοιχεία ενδεχομένως θέλει να ελέγξει, για το κατά πόσον υπήρξαν κάποιες παρατυπίες ή παρανομίες για ενδεχόμενες πληρωμες σε οποιοσδήποτε συγγενείς του προέδρου ή μελών του ΔΣ του ΟΑΥ. Παράλληλα είπε πως είναι στη διάθεση του οποιοσδήποτε θεσμού να δώσουν οποιοεσδήποτε πληροφορίες ζητηθούν.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.