Αν οι ξενοδόχοι σεβαστούν τις συµβάσεις, τα πράγµατα µπορούν να γίνουν καλύτερα

  • Υπάρχει έλλειψη εργαζοµένων, ωστόσο η πραγµατικότητα απέχει από τις 7.000 θέσεις που ισχυρίζονται οι ξενοδόχοι
  • Οι ξενοδόχοι πιέζουν για να φέρουν εργαζόμενους από τρίτες χώρες

Ακόµα αναµένουν τη χρηµατοδότηση για πρόσληψη ανέργων

  • Μισό χρόνο µετά την προκήρυξη του σχεδίου πρόσληψης ανέργων από τις επιχειρήσεις, µε τον µισθό να είναι επιχορηγηµένος, το Υπουργείο ακόµη δεν έχει κάνει τις πληρωµές. Υπάρχουν επιχειρήσεις που αναµένουν από τον περασµένο Ιούλιο.
  • Το γεγονός αυτό αφήνει εκτεθειµένες αρκετές µικροµεσαίες επιχειρήσεις που επέλεξαν να συµµετέχουν στο πρόγραµµα.

Μετά από καταγγελίες, η εφηµερίδα µας επικοινώνησε µε τον διευθυντή του Τµήµατος Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, ο οποίος µας µετέφερε την κατάσταση.

Ο Αλέξανδρος Αλεξάνδρου ανέφερε ότι ξεκίνησαν οι πληρωµές, αλλά προχώρησε στην παραδοχή ότι υπάρχει καθυστέρηση στην αξιολόγηση των αιτήσεων, γι’ αυτό το Τµήµα θα αγοράσει υπηρεσίες. Εξέφρασε την ελπίδα µέχρι τις αρχές Μαρτίου να γίνει αυτό, ώστε σε 2- 3 µήνες να πληρωθούν όλοι οι δικαιούχοι. Σηµείωσε ωστόσο ότι αρκετοί που έκαναν αίτηση δεν πληρούν τα κριτήρια και θα απορριφθούν.

Του Γιάννη Κακαρή

Καθώς πλησιάζουµε στην έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου, τα δεδοµένα για την επερχόµενη τουριστική σεζόν είναι πολύ ευοίωνα, σύµφωνα µε την κυβέρνηση.

Όπως δήλωσε πρόσφατα ο Υπουργός Μεταφορών, τα µηνύµατα είναι πάρα πολύ θετικά για την επιβατική κίνηση. Συγκεκριµένα, ανέφερε ότι «η προσφορά των θέσεων των αεροπορικών εταιρειών φτάνει τα επίπεδα του 2019 και µάλιστα κάποιες αεροπορικές εταιρείες έχουν αυξήσει τις θέσεις που είναι διαθέσιµες για το 2022 σε σχέση µε το τι είχαν το 2019. Πρόσθεσε ότι το 2019 οι διαθέσιµοι προορισµοί ήταν 150, το 2021 ήταν 158 και ότι αναµένεται το 2022 να είναι ακόµη καλύτερο. Μάλιστα εκτίµησε ότι φέτος θα αυξηθούν και οι αεροπορικές εταιρείες που θα κάνουν δροµολόγια από και προς την Κύπρο.

Ωστόσο η ξενοδοχειακή βιοµηχανία έχει να αντιµετωπίσει ακόµη ένα τεράστιο πρόβληµα, εκτός από την πανδηµία του κορονοϊού, που είναι η ανταπόκριση στις ροές τουριστών.

Βλέπουν το πρόβληµα, αλλά όχι τις αιτίες

Το πρόβληµα της µη εξεύρεσης εργαζοµένων που να καλύπτουν τις ανάγκες είναι πολυπαραγοντικό. Από τη µια οι ξενοδόχοι ζητούν επισταµένα από την Υπουργό Εργασίας να τους δώσει τη δυνατότητα να εργοδοτήσουν εργαζόµενους από τρίτες χώρες και από την άλλη η ΠΕΟ τούς καλεί να εφαρµόσουν πλήρως τη συλλογική σύµβαση, κάτι που θα δηµιουργήσει το ενδιαφέρον στον κόσµο να εργαστεί σε αυτόν τον τοµέα.

Σύµφωνα µε τους ξενοδόχους, ο τοµέας θα χρειάζεται 7.000 εργαζόµενους και 2.000 για να εργαστούν στο καζίνο που αναµένεται να λειτουργήσει στα τέλη του 2022. Το Υπουργείο Εργασίας ξεκίνησε τη διαδικασία προσωπικών συνεντεύξεων µε όσους είναι δηλωµένοι στο µητρώο ανέργων του υπουργείου, αλλά η ανταπόκριση είναι πολύ χαµηλή.

Όπως ανέφερε στη «Χαραυγή» ο διευθυντής του Τµήµατος Εργασίας, Αλέξανδρος Αλεξάνδρου, τις προηγούµενες µέρες έγιναν συνεντεύξεις σε Λεµεσό και Πάφο µε απογοητευτική προσέλευση. Συγκεκριµένα, στη Λεµεσό από τους 641 παρευρέθηκαν µόλις 156 (ποσοστό 24%). Στην Πάφο από τους 992 παρευρέθηκαν 363 (ποσοστό 37%).

Πρόσθεσε όµως ότι αρκετές δεκάδες από αυτούς που δεν παρευρέθηκαν ενηµέρωσαν ότι είναι κρούσµατα κορονοϊού ή στενές επαφές και τους ζητήθηκε να παρουσιάσουν αποδεικτικά. Οι υπόλοιποι θα πάψουν να θεωρούνται άνεργοι, καθώς τους προσφέρθηκε δουλειά αλλά δεν ανταποκρίθηκαν. Σύντοµα αναµένεται ότι η ίδια διαδικασία θα γίνει και στην ελεύθερη Αµµόχωστο.

ΠΑΣΥΞΕ: ∆ηµιουργήθηκε κενό µε τη φυγή κοινοτικών

Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσµου Ξενοδόχων, Χάρης Λοϊζίδης, υπέδειξε ότι το πρόβληµα παρουσιάστηκε από πέρσι και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι 7.000 κοινοτικοί (υπήκοοι ευρωπαϊκών χορών) έφυγαν από την Κύπρο για να περάσουν την πανδηµία του κορονοϊού µε τις οικογένειές τους, αλλά µέχρι στιγµής δεν έχουν επιστρέψει και δεν ξέρουµε πόσοι θα επιστρέψουν.

Σηµείωσε ότι γίνεται ακόµη πιο δύσκολο να επιστρέψουν όλοι, αφού αυτή τη στιγµή αντιµετωπίζουν το ίδιο πρόβληµα όλοι οι ανταγωνιστικοί µας προορισµοί, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Μερικό πρόβληµα αντιµετωπίζουν ακόµη και η Γαλλία και Γερµανία.

Σύµφωνα µε τον κ. Λοϊζίδη, το πρόβληµα αντιµετωπίζεται, κυρίως, στους σερβιτόρους, τους βοηθούς κουζίνας και τις καµαριέρες.

Εξέφρασε την εκτίµηση ότι οι περισσότεροι που βρίσκονται στην Κύπρο υπό ειδικό καθεστώς, όπως οι αιτούντες πολιτικό άσυλο, ζητούν εργασία εκτός Σαββατοκύριακων και απογευµάτων, κάτι που δεν γίνεται στην ξενοδοχειακή βιοµηχανία.

ΣΥΞΚΑ: Προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν από τα σοβαρά ζητήµατα

Από την πλευρά της η ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ θεωρεί ότι ο αριθµός των 7.000 είναι πλασµατικός, γιατί µπορεί να λυθεί σε µεγάλο βαθµό εάν οι ξενοδόχοι εφαρµόσουν τα όσα συµφωνήθηκαν µε την υπογραφή της συλλογικής σύµβασης. Επίσης, χαρακτηρίζουν ως βεβιασµένες κινήσεις που γίνονται για να εισαχθεί νέο προσωπικό από τρίτες χώρες και ότι για να γίνει αντιληπτό το µέγεθος του προβλήµατος, πρέπει να επιστρέψουν στις εργασίες τους στα τέλη Μαρτίου οι εποχικοί εργαζόµενοι και αυτοί που βρίσκονται σε αναστολή οι εργασίες τους.

Ο Γ.Γ. της ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ, Νεόφυτος Ττιµινής, υπογράµµισε ότι οι εργοδότες προβάλλουν υπέρογκους αριθµούς ελλείψεων εργαζοµένων, προσπαθώντας να αποπροσανατολίσουν από τα πραγµατικά και σοβαρά ζητήµατα που απασχολούν την ξενοδοχειακή βιοµηχανία.

Όπως επεσήµανε, «µε την επιστροφή στην κανονικότητα οι συζητήσεις και οι προσπάθειες πρέπει να εστιάσουν στα σοβαρά ζητήµατα που ταλανίζουν το επάγγελµα του ξενοδοχοϋπάλληλου για να γίνει ελκυστικό και να αποκτήσει ποιότητα και χαρακτήρα», υποδεικνύοντας ότι πέραν από τη θάλασσα, τον ήλιο και τις υποδοµές, το νησί µας είναι γνωστό και για την κυπριακή του φιλοξενία αλλά και τη µεσογειακή φυσιογνωσία.

Εργαλειοποίηση των εργαζοµένων από τρίτες χώρες για περαιτέρω απορρύθµιση

Επίσης υπογράµµισε ότι οι προθέσεις δυστυχώς των ξενοδόχων δεν είναι ειλικρινείς, αφού πρόθεσή τους είναι η χρησιµοποίηση των εργαζοµένων από τρίτες χώρες για περαιτέρω απορρύθµιση, για συρρίκνωση µισθών και ωφεληµάτων. Ως εκ τούτου, κάλεσε τους Συνδέσµους των Ξενοδόχων όπως:

α) σεβαστούν τις συλλογικές συµβάσεις που υπέγραψαν και στις προσλήψεις που κάνουν να τις εφαρµόζουν,

β) να καλέσουν τους εργαζόµενους, είτε Κυπρίους είτε κοινοτικούς, που εργάζονταν µέχρι το 2019 να επιστρέψουν στις εργασίες τους.

Η πλειονότητα των ξενοδόχων αρνούνται να εφαρµόσουν τη συλλογική σύµβαση

Η προσφορά εργασίας µε βάση τους όρους των Συλλογικών Συµβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ), ο σεβασµός στους εργαζόµενους και η συνεχής επιµόρφωση των εργαζοµένων είναι η βάση για την εξεύρεση σταθερού ανθρώπινου δυναµικού. Ωστόσο φαίνεται ότι οι ξενοδόχοι δεν είναι διατεθειµένοι να τηρήσουν την εφαρµογή της ΣΣΕ, προσφέροντας θέσεις εργασίας που δεν ανταποκρίνονται στα συµφωνηθέντα.

Παράδειγµα αποτελεί το γεγονός ότι συγκεκριµένη αλυσίδα ξενοδοχείων αποστέλλει συµβόλαια εργασίας για πρόσληψη τραπεζοκόµων και τους αναφέρει ότι ο µισθός είναι €5,30 την ώρα, οπότε υπολογίζεται µηνιαίος µισθός €875 για εργασία 6 ηµερών. Σύµφωνα µε τη σύµβαση, ο µισθός πρέπει να είναι €1.183, συµπεριλαµβανοµένου τιµάριθµου, για 5 ηµέρες εργασίας. Για δε τη θέση καµαριέρας προσφέρει €5,30 ωριαία, €875 για 6 µέρες, ενώ στη Σύµβαση είναι €1.149 µε τιµάριθµο. Πρόκειται για συµβόλαια που δίνονται σε εκατοντάδες εργαζόµενους.

Βεβαίως υπάρχουν και οι ξενοδόχοι που δίνουν σωστά τα ωφελήµατα, ωστόσο αυτοί είναι λίγοι.

Σύµφωνα µε τον πρόεδρο του ΠΑΣΥΞΕ, «η κάθε µονάδα έχει τις δικές της συµφωνίες µε το προσωπικό. Κάποιοι έχουν 50% των εργαζοµένων σε συµβάσεις και τους υπόλοιπους µε συµβόλαια. Ο κάθε ένας έχει δικαίωµα να επιλέξει. Αυτό που είµαστε υποχρεωµένοι να κάνουµε είναι να τηρούµε το νόµο µε τον οποίο πρόσφατα κατοχυρώθηκαν πρόνοιες της σύµβασης».

Επεσήµανε, δε, πως «είτε µε σύµβαση είτε χωρίς, δεν υπάρχει µεγάλη διαφορά».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy