Αν. Πασσιουρτίδης: Κανένας κρατικός θεσμός δεν διεξάγει έρευνα για τα Pandora Papers

Κανένας θεσμός ή αρχή της Δημοκρατίας, πλην του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, δεν διεξάγει έρευνα για τα Pandora Papers, ανάφερε σε δήλωση ο Αντρέας Πασιουρτίδης, Βουλευτής ΑΚΕΛ, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΠοια τελικά είναι η ακριβής σχέση του Προέδρου της Δημοκρατίας με το δικηγορικό γραφείο που φέρει το όνομά του, διερωτήθηκε ο κ. Πασσιουρτίδης.

Όπως είπε «ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας σε μια απαράδεκτη δήλωση, επιτιθέμενος σφόδρα κατά του ΑΚΕΛ, έχει αναφέρει ότι κανείς δεν προσκάλεσε την Προεδρία για να τοποθετηθεί. Προς τιμήν του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, τοποθετούμενος εκ μέρους όλης της Επιτροπής, χαρακτήρισε ατυχέστατη και προσβλητική τη δήλωση του Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία μάλιστα αφήνει εκτεθειμένη τόσο την Επιτροπή Θεσμών, όσο και τον ίδιο προσωπικά ως Πρόεδρο της Επιτροπής».

«Οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα, τα οποία καλό είναι να γνωρίζουν όλοι. Η Επιτροπή Θεσμών, όπως και κάθε κοινοβουλευτική επιτροπή, ούτε ανακριτικές αρμοδιότητες έχει, ούτε εξουσία να προβαίνει σε έρευνες για διάπραξη τυχόν ποινικών αδικημάτων. Το αναφέρω αυτό, επειδή πολλοί αναμένουν πόρισμα από την Επιτροπή Θεσμών, ενώ τέτοια εξουσία δεν  υφίσταται. Η Επιτροπή Θεσμών, αλλά και κάθε Βουλευτής και κάθε Κοινοβουλευτική Επιτροπή, στο πλαίσιο άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου, μπορεί να ελέγξει κενά και αδυναμίες του νομοθετικού και του ρυθμιστικού πλαισίου για οποιοδήποτε θέμα και συνεπακόλουθα να αναληφθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες, είτε από τους Βουλευτές, είτε από την εκτελεστική εξουσία».

±Το κυριότερο, όμως, καθήκον της Βουλής είναι να ασκεί κοινοβουλευτικό έλεγχο και υπό την πολιτική πτυχή αυτού, να ελέγχει δηλαδή για τυχόν συγκρούσεις συμφέροντος, λανθασμένες πολιτικές πρακτικές, πρακτικές που αγγίζουν τα όρια του ηθικώς και πολιτικώς απαράδεκτου από πολιτικούς και πολιτειακούς αξιωματούχους, καθώς και να ασκεί έλεγχο στην εκτελεστική εξουσία, ως προς το κατά πόσον ασκεί τα καθήκοντά της αποτελεσματικά και με τρόπο που να συνάδει με σύγχρονα δημοκρατικά κράτη», είπε ο κ. Πασσιουρτίδης.

Αναφορικά με την ουσία της σημερινής συζήτησης, μας έχει αναφερθεί ότι αυτή τη στιγμή διεξάγεται έρευνα μόνο από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, που είναι η αρμόδια εποπτική αρχή, στο δικηγορικό γραφείο που φέρει το όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη. Κανένας άλλος θεσμός ή υπηρεσία του κράτους δεν ασκεί έρευνα, μετά και τη δημοσιοποίηση των Pandora Papers. Ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος ανέφερε ότι σε περίπτωση που είναι συνεργάσιμο το εν λόγω δικηγορικό γραφείο, αυτή η έρευνα μπορεί να τελειώσει σε 15 μέρες. Θα αναμένουμε την πλήρη συνεργασία του γραφείου που φέρει την επωνυμία του Προέδρου, ούτως ώστε να τελειώσει η έρευνα του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου το συντομότερο.

Κάτι το οποίο ειπώθηκε πολλάκις τις τελευταίες μέρες, είναι ότι δεν προκύπτει τίποτα μεμπτό για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναφορικά με τα Pandora Papers  και ότι το αναφέρουν και τα ίδια τα δημοσιεύματα. Ακόμα και από την νομική πτυχή του θέματος να το δούμε, έχει ξεκαθαριστεί σήμερα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ότι τα δικηγορικά γραφεία είχαν συγκεκριμένες νομικές υποχρεώσεις κατά την περίοδο που εξετάζουμε και εξεταζόταν ο κ. Λεμπέντεφ για ξέπλυμα παράνομου χρήματος, οπότε θα αναμένουμε να δούμε κατά πόσον υπήρχαν παρανομίες ή παρατυπίες ή δεν ακολουθήθηκαν οι  νόμοι και κανονισμοί που έπρεπε από το γραφείο που φέρει την επωνυμία του Προέδρου Αναστασιάδη.

Κάτι άλλο που ακούγεται έντονα είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, η παρούσα κυβέρνηση μάλλον, έκανε πάμπολλα πράγματα, όπως μας τονίζουν με κάθε ευκαιρία τα κυβερνητικά στελέχη, για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και του ξεπλύματος παράνομου χρήματος. Αξίζει να αναφερθεί στο σημείο αυτό ότι η ψήφιση του νόμου για τους τελικούς δικαιούχους των εταιρειών που έγινε το 2021 και αποτελεί εναρμόνιση με ευρωπαϊκή οδηγία, καθυστέρησε 2,5 χρόνια με βάση τις συστάσεις της Ε.Ε και ήρθε στη Βουλή εννιά μήνες μετά τη λήξη της προθεσμίας και αφού μας στάλθηκε σύσταση από την ΕΕ. Άρα τα όσα περηφανεύεται αυτή η Κυβέρνηση ότι έκανε, όχι μόνο δεν ήταν δικές της πρωτοβουλίες, αλλά συστάσεις των ευρωπαϊκών θεσμών και εναρμονίσεις με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά περαιτέρω σε αυτή την περίπτωση καθυστέρησε και 2,5 χρόνια να φέρει στη Βουλή για ψήφιση τη συγκεκριμένη νομοθεσία.

Τέλος, θα πρέπει να αναδειχθεί και το πιο ουσιώδες σημείο από αυτή τη συζήτηση, το οποίο δεν είναι άλλο από το ποια τελικά είναι η ακριβής σχέση του Προέδρου της Δημοκρατίας με το δικηγορικό γραφείο που φέρει το όνομά του, καθώς και το ότι είναι ξεκάθαρο ότι η σύγκρουση συμφέροντος, η οποία υπάρχει είναι αυταπόδεικτη και δεν χρειάζεται καμία έρευνα από καμία αρμόδια αρχή και από κανένα ανεξάρτητο θεσμό για να την υποδείξει.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.