«Αν σώσουμε την Αμμόχωστο, θα σώσουμε και την Κύπρο. Αν τη χάσουμε, θα χαθούμε σταδιακά όλοι μαζί»

 

Να ενεργοποιηθεί ο διεθνής παράγοντας κατά του εποικισμού των Βαρωσίων

Κραυγή αγανάκτησης από τους Βαρωσιώτες για τη μη επανέναρξη των συνομιλιών

Αγωνία για το ενδεχόμενο μιας δεύτερης, τελειωτικής προσφυγιάς

Του Κωστή Πιτσιλλούδη

Εντείνονται οι προσπάθειες από μέρους των κατοχικών αρχών και της Τουρκίας για εποικισμό της περίκλειστης περιοχής του «μαργαριταριού της Μεσογείου», ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες, αλλά και από τις κατά καιρούς δηλώσεις των Τατάρ και Οζερσάι, θα γίνει σταδιακά, αρχίζοντας από την ακτογραμμή πλησίον του ξενοδοχείου «Κωνστάντια» μέχρι το «Sandy Beach Hotel».

Ο στόχος των κατοχικών αρχών είναι, σε μεταγενέστερο στάδιο, η περίκλειστη πόλη να καταστεί σημαίνων τουριστικός πόλος έλξης, καθώς σχεδιάζεται η κατεδάφιση αρκετών ξενοδοχείων, όπου στη θέση τους θα ανεγερθούν νέα σύγχρονα. Οι διεργασίες της σαλαμοποίησης των Βαρωσίων έχουν ήδη ξεκινήσει, με την αφαίρεση άγριας βλάστησης και την απομάκρυνση συρματοπλεγμάτων και βαρελιών.

Παράλληλα, αρκετοί Βαρωσιώτες τονίζουν την ανησυχία τους, δηλώνοντας ότι θα χάσουν την πόλη τους για «δεύτερη φορά», ενώ υπογραμμίζουν ότι είναι επιτακτική ανάγκη η επανέναρξη των συνομιλιών, γεγονός που θα οδηγήσει στην αποτροπή του εποικισμού.

«Οι κινήσεις που πραγματοποιούνται στην περίκλειστη περιοχή, παραβιάζουν κατάφωρα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 789 και 550, τη Συμφωνία Κυπριανού-Ντενκτάς, αλλά και τις αποφάσεις της ΕΕ, που καλούν για επανεγκατάσταση των νόμιμων κατοίκων των Βαρωσίων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ», ανέφερε στη «Χαραυγή» ο δήμαρχος Αμμοχώστου, Σίμος Ιωάννου.

Τόνισε ότι σε περίπτωση εποικισμού της περιοχής, ενδέχεται να σημάνει το οριστικό τέλος του Κυπριακού και για αυτόν το λόγο η κυβέρνηση οφείλει να εκπονήσει ένα σχέδιο β’, για την αποτροπή των σχεδίων των κατοχικών αρχών.

«Θα πρέπει να ασκήσουμε πιέσεις σε κράτη που επηρεάζουν την Τουρκία, όπως τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, αλλά και την ΕΕ, ούτως ώστε να ανατρέψουμε τα σχέδια για εποικισμό».

Σημείωσε δε, ότι οι επερχόμενες «εκλογές» για ανάδειξη νέας ηγεσίας της τ/κής κοινότητας είναι κομβικής σημασίας και σε περίπτωση «εκλογής» του Τατάρ, τα δεδομένα που θα δημιουργηθούν θα σκιαγραφούν μια πολύ ζοφερή εικόνα, τόσο για την Αμμόχωστο όσο και για την επίλυση του Κυπριακού γενικότερα.

«Βεβαίως, υπάρχουν και φωνές εντός της τ/κ κοινότητας, που εναντιώνονται στις προθέσεις του Τατάρ και Οζερσάι, που χρησιμοποιούν το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής, για προεκλογικούς σκοπούς, οι οποίες προέρχονται από την τ/κ αριστερά».

Ο κ. Σίμος Ιωάννου επεσήμανε ότι η Τουρκία φαίνεται να έχει βλέψεις για τμηματικό εποικισμό, θέτοντας ως πρώτο στόχο το παραλιακό μέτωπο. Ο εποικισμός αρχικά θα ξεκινήσει από μία ακτογραμμή 3,5 χλμ από το ξενοδοχείο «Κωνστάντια» μέχρι το «Sandy Beach Hotel» και με πλάτος 200-300 μέτρα, για τουριστική ανάπτυξη. Παράλληλα προετοιμάζονται να κατεδαφίσουν αρκετά κτίρια, τα οποία θεωρούνται ως ετοιμόρροπα.

Ο δήμαρχος επανέλαβε την άποψη ότι μόνο οι συνομιλίες μπορούν να οδηγήσουν σε μία συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος, έχοντας ως αφετηρία από το σημείο που έχουν μείνει στο Κραν Μοντανά.

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός και δήμαρχος της Αμμοχώστου, Κίκης Καζαμίας, χαιρέτισε τις κινήσεις που διενεργεί ο δήμος της πόλης, και οι οποίες στοχεύουν να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. «Η πολιτική ηγεσία θα πρέπει να ασκήσει άμεσα πιέσεις και να δραστηριοποιηθεί, για να αποτραπεί το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων τετελεσμένων, ενεργοποιώντας τον διεθνή παράγοντα».

Θα πρέπει όλοι οι Αμμοχωστιανοί και όχι μόνο, να έχουμε υπόψη μας τις διαχρονικές αποφάσεις των ΗΕ, οι οποίες είναι η πανοπλία μας στο δίκαιο αίτημα της επιστροφής της Αμμοχώστου, στους νόμιμους κατοίκους της, οι οποίοι εκδιώχθηκαν το 1974. Οι ενέργειές μας θα πρέπει να είναι εφάμιλλες με τα ψηφίσματα των ΗΕ, τόνισε ο πρώην δήμαρχος.

Ο Κ. Καζαμίας ευχήθηκε παράλληλα, όπως το αποτέλεσμα των λεγόμενων «προεδρικών» εκλογών, να μην είναι αποτρεπτικό και να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες, για να βρεθεί μία κοινή συνισταμένη.

 

Η τ/κ αριστερά αντιτίθεται στα σχέδια Τατάρ-Οζερσάι-Ερντογάν

Ο εκπρόσωπος της Δικοινοτικής Πρωτοβουλίας Αμμοχώστου, δρ Okan Daglı, σε δηλώσεις του στη «Χ», τόνισε ότι το θέμα του ανοίγματος της περίκλειστης πόλης, τέθηκε επιτακτικά το 2019, όταν το Κόμμα Εθνικής Ενότητα του Τατάρ και το Λαϊκό Κόμμα του Οζερσάι σχημάτισαν κυβέρνηση, υποβάλλοντας κάποιες απόψεις για τα Βαρώσια με τη συνεργασία της Τουρκίας.

«Πριν από περίπου μία εβδομάδα, κατόπιν προσκλήσεως της Τουρκίας, ορισμένοι αρχηγοί πολιτικών κομμάτων, συμπεριλαμβανομένου του κ. Τατάρ, συζήτησαν με τον Ερντογάν για το θέμα αυτό και ο Τατάρ είπε ότι ‘‘τα Βαρώσια θα ανοίξουν το συντομότερο δυνατό υπό τη διοίκηση της τδβκ, στους πρώην νόμιμους ιδιοκτήτες της και στους πρώην κατοίκους πριν από το 1974’’».

Εξέφρασε την άποψη ότι εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας υπάρχουν δύο διαφορετικές απόψεις γι’ αυτό το ζήτημα.

«Ενώ οι εθνικιστές βλέπουν θετικά το σχέδιο του κ. Τατάρ και του κ. Ερντογάν, οι υποστηρικτές της ειρήνης και της ομοσπονδιακής λύσης δεν θέλουν νέα προβλήματα και εναντιώνονται σε αυτές τις ενέργειες, ενώ υποστηρίζουν ένα άνοιγμα της περίκλειστης, χωρίς να έρχεται ενάντια στη διεθνή και την ελληνοκυπριακή κοινότητα».

Ο δρ Okan Daglı τόνισε ότι τα αριστερά κόμματα, όπως το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, η Νέα Κύπρος και το Κόμμα της Ενωμένης Κύπρου, δεν είναι θετικά να ανοίξουν τα Βαρώσια, διότι κάτι τέτοιο συγκρούεται με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τον διεθνή νόμο.

Ερωτηθείς ποιες είναι οι προτάσεις του για το μέλλον της περίκλειστης πόλης, ο δρ Daglı απάντησε ότι τα άρθρα 550 και 789 των ΗΕ είναι ξεκάθαρα υπό ποιες προϋποθέσεις και πώς μπορεί να ανοίξει εκ νέου η περιοχή και ποιος θα έχει τον έλεγχό της, προσθέτοντας ότι τα Βαρώσια πρέπει να αποτελέσουν το κλειδί για μια ομοσπονδιακή λύση.

«Με το άνοιγμα των σημείων διέλευσης, Τ/κ και Ε/κ από την Αμμόχωστο συναντώνται τακτικά για να σχεδιάσουν σχέδια για την Αμμόχωστο και τα Βαρώσια. Η ιδέα αυτή, ότι μπορούν να ζήσουν μαζί σε μία μεγάλη περιοχή της Αμμοχώστου, δεν γίνεται να την παραβλέψουμε, ούτως ώστε να μη δημιουργηθεί νέα παραβίαση των δικαιωμάτων».

 

«Η απόγνωση των Βαρωσιωτών πρέπει να απασχολήσει την κυβέρνηση»

«Ο κόσμος της Αμμοχώστου είναι ιδιαίτερα ανήσυχος για τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην περίκλειστη πόλη, αλλά ακόμη πιο ανήσυχος είναι για τη νεκρική σιγή που επικρατεί από πλευράς της κυβέρνησης και των ιθύνοντων. Το αποτέλεσμα της σιωπής και της αδράνειας από μέρους μας βρίσκει κερδισμένο μόνο το Εβκάφ», δήλωσε η ακτιβίστρια και βέρα Αμμοχωστιανή, Άννα Μαραγκού.

«Έχουμε αποστείλει συγκεκριμένες προτάσεις προς το Υπουργείο Εξωτερικών, ως Ομάδα Πολιτών της Αμμοχώστου, εδώ και σχεδόν δύο μήνες και ακόμη δεν έχουμε λάβει οποιαδήποτε απάντηση».

Η κα Μαραγκού έθιξε το θέμα του υπέρογκου κόστους που ζητά το κτηματολόγιο, το οποίο ανέρχεται στις 3.000 ευρώ, για τη μεταβίβαση των τίτλων ιδιοκτησίας.

«Εγείρει πολλά ερωτηματικά πού αποσκοπεί η στάση του κτηματολογίου να ζητάει αυτά τα υπέρογκα ποσά».

Επεσήμανε ότι η Ομάδα Πολιτών θα προσπαθήσει να θωρακίσει νομικά τις περιουσίες των Βαρωσιωτών, με έμπειρους νομικούς για να συντάξουν εκ μέρους των ιδιοκτητών τις αιτήσεις με όλα τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα.

Υπογράμμισε ότι οι Αμμοχωστιανοί εδώ και καιρό περιμένουν να δουν κάποια κίνηση, καθώς τους έχουν δοθεί πολλές υποσχέσεις από την κυβέρνηση για την εκπόνηση ενός πλάνου για να θωρακιστεί η περίκλειστη πόλη και ενός σχεδίου για την επανέναρξη των συνομιλιών.

Τόνισε ότι η συνολική λύση του Κυπριακού περνάει από την Αμμόχωστο και το ανάποδο και ότι η μόνη οδός για να επιτευχθεί είναι να οδηγηθούν οι δύο κοινότητες άμεσα σε συνομιλίες.

O επικεφαλής της Πρωτοβουλίας «Αμμόχωστος η Πόλη μας», Παύλος Ιακώβου, χαρακτήρισε την κατάσταση ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς θεωρεί δεδομένο ότι η περίκλειστη περιοχή κινδυνεύει άμεσα με εποικισμό.

«Σύμφωνα με πληροφορίες, λένε ότι η περιοχή θα ανοίξει τμηματικά, αρχίζοντας από την ακτογραμμή πλησίον του ξενοδοχείου ‘‘Κωνστάντια’’, καθώς υπάρχουν ήδη εγκαταστάσεις για παροχή ρεύματος και νερού, ενώ πρόκειται να κατεδαφιστούν ξενοδοχεία, όπως το Σαλαμίνια, το Florida και το Twiga και να ανακαινίσουν άλλα όπως το Asteria».

Ο κ. Παύλος Ιακώβου επεσήμανε ότι υπάρχουν βλέψεις για εποικισμό πριν την ολοκλήρωση του έτους, ίσως και πριν τη διεξαγωγή των λεγόμενων «προεδρικών» εκλογών.

Σημείωσε ότι είναι αρκετές οι περιπτώσεις όπου οι Βαρωσιώτες προσεγγίζονται από επιτήδειους επενδυτές από Ρωσία, Ισραήλ και Κίνα, μέσω γραφείων που εδρεύουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, για να πουλήσουν τις περιουσίες τους.

Ο κ. Ιακώβου, όπως και οι άλλοι συμπολίτες του, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι είναι επιτακτικής ανάγκης να επαναρχίσουν άμεσα οι συνομιλίες, για να «μη χάσουμε για δεύτερη φορά την πόλη μας».

 

 

 

«Ήδη με όλα αυτά που ακούμε, νιώθουμε το βάρος μιας δεύτερης, όχι μονάχα επώδυνης, αλλά τελειωτικής προσφυγιάς»

Ο δρ Φιλοσοφίας Μενέλαος Αβραάμ εξέφρασε την αγανάκτησή του για τις βλέψεις για εποικισμό των Βαρωσίων, δηλώνοντας ότι η Αμμόχωστος είναι χαρμολύπη και νοσταλγία.

«Είναι η χαρά της μνήμης για ‘‘μια τέτοια πόλη’’, όπως έλεγε και ο Καβάφης. Είναι όμως και η λύπη, ο θρήνος, η οργή για το χαμό της. 46 χρόνια βλέπουμε την πόλη μας συρματοπλεγμένη και αλυσοδεμένη, άψυχη, ορφανή, αφημένη στα φίδια και στ’ αγκάθια. Μια πόλη δεσμώτης. Μια πόλη όμηρος, πολιτικό χαρτί και άθυρμα στα χέρια του κατακτητή. Όσο όμως πιο μακριά της μας αναγκάζουν να είμαστε, τόσο πιο Βαρωσιώτες νιώθουμε».

Ο δρ Αβραάμ ανέφερε ότι οι Βαρωσιώτες αισθάνονται προδομένοι και από δικούς μας και από ξένους γιατί τους έκλεψαν το παρελθόν, ενώ τώρα παρακολουθούν με αγωνία να τους κλέβουν και το μέλλον.

«Έχουμε ιστορικό χρέος να συνεχίσουμε να κυνηγούμε μέχρι τέλους το ‘‘αδύνατο’’, την επιστροφή στην πόλη μας, για να μη συμβεί το αδιανόητο: να ξυπνήσουμε μια μαύρη μέρα και να δούμε να πραγματοποιείται ο εποικισμός του Βαρωσιού. Ήδη με όλα αυτά που ακούμε, νιώθουμε το βάρος μιας δεύτερης, όχι μονάχα επώδυνης, αλλά τελειωτικής προσφυγιάς».

Ερωτηθείς τι προτείνει για την αποτροπή του εποικισμού, ο δρ Αβραάμ διατύπωσε την άποψη ότι το 2021 να είναι το έτος «Αμμοχώστου» και να εκπονηθεί από τώρα μια πολύμορφη πολιτική, αλλά και πολιτισμική δράση με συμμετοχή Ε/κ, Τ/κ, Ελλήνων, Τούρκων και ξένων καλλιτεχνών με στόχο την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης.