Αν συμβεί τσουνάμι θα απειλήσει ολόκληρη την περιοχή, εκτιμά Τούρκος καθηγητής σεισμολογίας

Αν συμβεί τσουνάμι θα απειλήσει ολόκληρη την περιοχή, δήλωσε ο Τούρκος καθηγητής σεισμολογίας Σουκρού Ερσόι σχολιάζοντας τον μεγάλο σεισμό στα ανοιχτά της Κύπρου σήμερα τα ξημερώματα, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν είναι σίγουρο ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Μερσίνη, τα Άδανα και την Αττάλεια. Το Κέντρο Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (AFAD) της Τουρκίας το οποίο κατέγραψε τον σεισμό στους 6,4 Ρίχτερ ανακοίνωσε ότι «δεν υπάρχει καμία αρνητική αναφορά για τον σεισμό, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις».

Ο Τούρκος καθηγητής σεισμολογίας σε δηλώσεις του είπε ότι υπάρχει κίνδυνος για τσουνάμι, επισημαίνοντας πως αν συμβεί κάτι τέτοιο θα απειλήσει ολόκληρη την περιοχή. «Είναι ένας ισχυρός σεισμός και πρέπει να τον λάβουμε σοβαρά υπόψη», είπε.

«Υπάρχει και πιθανότητα για τσουνάμι. Μπορεί να εμφανιστούν μεγάλα κύματα μετά από σεισμούς άνω των 6 Ρίχτερ. Αλλά δεν είναι σίγουρο», ανέφερε.

Αυτός ο σεισμός, πρόσθεσε, «είναι πιθανώς μια γραμμή που ξεκινά από τη Ρόδο με μια γραμμή της Ανατολής – Δύσης και πηγαίνει στην νοτιοανατολική Ανατολία μέσω Αττάλειας. Δεν είναι ένας σεισμός έκπληξη. Είναι ένας αναμενόμενος σεισμός».

Ο κ. Ερσόι ανέφερε ακόμη ότι μια τέτοια κατάσταση θα επηρέαζε ολόκληρη την περιοχή. «Διανύει μεγάλη απόσταση. Η ταχύτητα εκκίνησης είναι πολύ υψηλή. Ανεβαίνει καθώς έρχεται στην ακτή», είπε. Το τσουνάμι, εξήγησε, «είναι ένα παράκτιο κύμα. Αν σχηματιστεί θα έρθει σίγουρα στις ακτές μας. Αλλά δεν νομίζω ότι θα είναι καταστροφικό».

Σύμφωνα με τον ίδιο «μέσα στις επόμενες ώρες μπορεί και να μην σχηματιστεί καθόλου τσουνάμι».

«Αυτό που φοβάμαι είναι ένας λάκκος 4500 μέτρων στο τμήμα κοντά στην Κρήτη. Οι σεισμοί που μπορούν να συμβούν εδώ μπορούν να δημιουργήσουν μεγάλο τσουνάμι», ανέφερε.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.