Αναδίπλωση ΥΠΟΙΚ για αεροπορικά κίνητρα μετά τις αντιδράσεις

Επιχειρεί όμως πολιτική ένταση φορτώνοντας στα κόμματα το φιάσκο

 

Στροφή έκανε χθες ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, σε σχέση με την απόφαση της κυβέρνησης για αναστολή της εφαρμογής των κινήτρων αεροπορικής επιβατικής κίνησης.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις από το σύνολο των τουριστικών φορέων, ο Κ. Πετρίδης δήλωσε ότι «το Υπουργείο θα κάνει αυτό που είναι πρέπον σε συνεννόηση πάντοτε με τον ΠτΔ», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι ενδέχεται να αποσυρθεί η «αναστολή της εφαρμογής κινήτρων» (σ.σ: κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Οικονομικών και Μεταφορών ημερομηνίας 27/9/2022).

Την ίδια ώρα, όμως, ο Κ. Πετρίδης επιχείρησε να στήσει εικόνα πολιτικής έντασης, φορτώνοντας στα κόμματα το φιάσκο. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για «σόου στη Βουλή για σκοπούς μικροπολιτικής εκμετάλλευσης», αλλά και ότι «λοιδορούνται και στιγματίζονται άνθρωποι με λανθασμένα και ατεκμηρίωτα στοιχεία».

Ελεγκτική Υπηρεσία: «Πετυχημένο το μοντέλο»

Εν τω μεταξύ η Ελεγκτική Υπηρεσία τάχθηκε υπέρ της συνέχισης των κινήτρων χωρίς αλλαγές. Παρέθεσε μάλιστα στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι με το υφιστάμενο σχέδιο «η συνεισφορά της Hermes είναι μεγαλύτερη από της Κυπριακής Δημοκρατίας (120 εκατ. ευρώ και 80 εκατ. ευρώ αντίστοιχα) και συνεπώς ικανοποιείται το κριτήριο του “Ιδιώτη Επενδυτή”» (σ.σ: που σημαίνει ότι μπορεί να εξασφαλιστεί η έγκριση της ΕΕ), ενώ με τις αλλαγές οι οποίες συζητούνται τα δεδομένα αντιστρέφονται.

Επίσης, η Ελεγκτική Υπηρεσία διευκρίνισε ότι «το μοντέλο διαχείρισης είναι πετυχημένο», αναφέροντας ότι από το 2006 μέχρι σήμερα η Hermes είχε έσοδα 2,5 δισ. ευρώ και απ’ αυτά επένδυσε 640 εκατ. ευρώ σε έργα και έδωσε στο κράτος 500 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.