Αναφορά στο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης θα περιέχουν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής ΕΕ

Αναφορά στο θέμα του μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης θα περιέχει το κείμενο των συμπερασμάτων της προσεχούς Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, σύμφωνα με τον αναπληρωτή Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ελλάδας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος μίλησε στον Τύπο μετά το πέρας της συνεδρίασης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, στην οποία έλαβε μέρος.

Αναλυτικά, ο Έλληνας Υπουργός δήλωσε πως “στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, συζητήσαμε το σχέδιο συμπερασμάτων της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα διενεργηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή. Στο σχέδιο αυτό συμπεριελήφθη ρητή αναφορά στο γεγονός ότι το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Παρουσιάσαμε συνολικά την τουρκική συμπεριφορά – όλους τους τελευταίους μήνες- που προκαλεί ανασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Η ξεκάθαρη θέση των εταίρων μας, για αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την Κύπρο, αποτελεί μια ξεκάθαρη απάντηση, ευρωπαϊκή απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα”.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, μέχρι στιγμής, στο κείμενο συμπερασμάτων η αναφορά θα είναι “σύντομη, αλλά ουσιαστική”. Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές ταυτόχρονα “θα εκφράζεται η αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο”.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο Έλληνας Υπουργός εξήγησε στους ομολόγους του ότι “η συμφωνία αγνοεί πλήρως την ύπαρξη ορισμένων νησιών” και “είναι σαν να μην υπάρχει ούτε η Κρήτη, ούτε η Ρόδος σε αυτή τη συμφωνία”.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.