Αναφορά τούρκου Πρέσβη στη βοήθεια της Ελλάδας

Ο πρέσβης της Τουρκίας στη Γαλλία, Ali Onaner, ήταν χθες προσκεκλημένος στην εκπομπή “Un Oeil sur le Monde” του τηλεοπτικού σταθμού LCI με παρουσιαστή το δημοσιογράφο Julien Arnaud, στην οποία αναφέρθηκε στις ανάγκες της χώρας του για την αντιμετώπιση του καταστροφικού σεισμού και στο συντονισμό της αποστολής βοήθειας από τη Γαλλία.

Ο δημοσιογράφος αναφέρθηκε στη διεθνή κινητοποίηση για παροχή βοήθειας προς την Τουρκία.

“Είναι στιγμές που οι πόλεμοι και οι εντάσεις μπαίνουν στην άκρη. Είδαμε για παράδειγμα την Ελλάδα η οποία πάρα πολύ γρήγορα προσφέρθηκε να σας βοηθήσει αλλά πέρα από την Ελλάδα υπήρχαν και άλλες χώρες (…) πόσο σημαντικό είναι αυτό για σας να το βλέπετε από αντιπάλους ή εχθρούς σας;”.

Ali Onaner: “Δεν θα αποκαλούσα κανέναν εχθρό. Σε κάθε περίπτωση, η εμπειρία του σεισμού του 1999 είχε από την αρχή εκείνη την εποχή δείξει ότι, στους δύο σεισμούς που επακολούθησαν στην Τουρκία και την Ελλάδα, μπορέσαμε να βοηθηθούμε αμοιβαία διότι και οι δύο χώρες διαθέτουν, δυστυχώς, μεγάλη εμπειρία στους σεισμούς. Και σήμερα είμαστε πολύ χαρούμενοι που η γείτονας και σύμμαχός μας Ελλάδα μπορεί να μας στηρίξει”.

Ερωτηθείς μεταξύ άλλων για τον πόλεμο στην Ουκρανία και το διαμεσολαβητικό ρόλο της Τουρκίας σε μια πιθανή διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο εμπόλεμων μερών, ο Τούρκος πρέσβης τόνισε επανειλημμένα ότι “δεν άπτεται της Τουρκίας να πει ποιες παραχωρήσεις πρέπει να κάνουν τα δύο μέρη. Πρέπει να φτάσουν σε αυτή την κατάληξη, σε αυτή τη διαπίστωση από μόνα τους και εάν το επιθυμούν να ζητήσουν τη στήριξή μας για τη διαπραγμάτευση”.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.