Αναφορές του OCCRP και στις εκροές της οικογένειας Αναστασιάδη πριν το κούρεμα

Αναφορές και στις εκροές της οικογένειας

Το ρεπορτάζ του Διεθνούς Παρατηρητηρίου για το Οργανωμένο Έγκλημα και τη Διαφθορά (OCCRP) προχώρησε ακόμα και σε αναφορά στο κούρεμα καταθέσεων που έγινε αποδεκτό από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη το 2013 στο πλαίσιο της συζήτησης στο Eurogroup για τη διάσωση των τραπεζών, σημειώνοντας ότι εκείνη την περίοδο τα άλλα μέλη της Ευρωζώνης αρνούνταν να βοηθήσουν στη διάσωση των ανεπαρκών κεφαλαιουχικά κυπριακών τραπεζών με το επιχείρημα ότι ξεπλένουν ρωσικό χρήμα.

Μάλιστα, το ρεπορτάζ αναφέρεται στο σκάνδαλο των πρώτων ημερών της προεδρίας Αναστασιάδη, όταν «μέλη της ευρύτερης οικογένειας του Προέδρου μετέφεραν 21.5 εκατομμύρια ευρώ στο εξωτερικό, μόνο μερικές μέρες πριν από την κορύφωση της τραπεζικής κρίσης στην Κύπρο, οδηγώντας στην υπόθεση ότι είχε πρότερη γνώση.

Προστίθεται ότι οι πελάτες του δικηγορικού γραφείου του κ. Αναστασιάδη, κατάφεραν και αυτοί να μεταφέρουν τα χρήματά τους από τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες εκτός Κύπρου πριν από την εφαρμογή των σκληρών όρων διάσωσης».

Καταληκτικά αναφέρεται ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ασκούν πίεση στην Κύπρο για ενίσχυση των κανονισμών για ξέπλυμα χρήματος.

Αναφέρει ότι από την ανάληψη των καθηκόντων του ο Πρόεδρος επιχειρεί να διασκεδάσει τις φήμες για τη διεθνή κριτική της χώρας του ως καταφύγιο ξεπλύματος χρήματος.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.