Αναγκαία η δημιουργία Πανεπιστημιακών Κλινικών στα δημόσια νοσηλευτήρια

Αναγκαία κρίνεται η δημιουργία Πανεπιστημιακών Κλινικών στα δημόσια νοσηλευτήρια και η αύξηση των μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) της Ιατρικής Σχολής σε κλινικές ειδικότητες για την αναβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης κλινικής εκπαίδευσης των φοιτητών.

Αυτό προκύπτει μετά από σχετική ενημέρωση τόσο του Πανεπιστημίου Κύπρου όσο και του Υπουργείου Παιδείας προς τον βουλευτή Κυριάκο Χατζηγιάννη στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου όπου και ζήτησε να πληροφορηθεί για την κλινική άσκηση των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Επίσης, όπως σημειώνεται, η Ιατρική Σχολή θα περάσει από τη διαδικασία πιστοποίησης από ειδική επιτροπή του Φορέα ΔΙΠΑΕ με βάση τα πρότυπα ποιότητας του Φορέα και υπό τον έλεγχο και τα πρότυπα ποιότητας του Παγκόσμιου Οργανισμού Ιατρικής Εκπαίδευσης. Μέχρι σήμερα, όπως σημειώνει σε αναλυτι κή απάντησή του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, η παρεχόμενη κλινική εκπαίδευση των φοιτητών και φοιτητριών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου θεωρείται ικανοποιητική ως προς τα Βασικά Πρότυπα κλινικής εκπαίδευσης 6.2 του Παγκόσμιου Οργανισμού Ιατρικής Εκπαίδευσης και αναμένεται να αποτυπωθεί στη διαδικασία Πιστοποίησης του Προγράμματος Σπουδών.

Ωστόσο επισημαίνεται ότι για τη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης κλινικής εκπαίδευσης στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, ώστε να ικανοποιεί όλα τα ποιοτικά πρότυπα αλλά και τα βασικά πρότυπα στον μέγιστο δυνατό βαθμό, θεωρείται απαραίτητη η αύξηση των μελών ΔΕΠ σε κλινικές ειδικότητας και η λειτουργία πανεπιστημιακών κλινικών στα δημόσια νοσηλευτήρια. Σε ό,τι αφορά τη μέχρι σήμερα κλινική εκπαίδευση των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής μεταξύ άλλων προκύπτει πως οι φοιτητές των προκλινικών ετών (1, 2, 3) έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τεχνικές προσομοίωσης για την ανάπτυξη κλινικών δεξιοτήτων και το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 θα εισαχθεί πρόγραμμα τυποποιημένων ασθενών και του ψηφιακού εικονικού ασθενούς.

Από το 2ο έτος σπουδών οι φοιτητές πραγματοποιούν μηνιαίες κλινικές επισκέψεις σε κέντρα υγείας και άλλα κλινικά ιδρύματα και ινστιτούτα της Κύπρου. Από το 4ο έτος και μέχρι την ολοκλήρωση των σπουδών τους οι φοιτητές έχουν καθημερινή πεντάωρη κλινική εκπαίδευση στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, στο Μακάρειο Νοσοκομείο Παίδων και στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου. Σημειώνεται πως η Ιατρική Σχολή αναγκάζεται να προσαρμόσει το πρόγραμμά της ανάλογα με τις δυνατότητες και τους περιορισμούς των νοσηλευτηρίων, όπως για παράδειγμα η απουσία νευρολογικής κλινικής στο Νοσοκομείο Λευκωσίας περιόρισε την κλινική εκπαίδευση των φοιτητών σε θαλάμους ασθενών και ολοκληρώθηκε στην πλειοψηφία της στα εξωτερικά ιατρεία αυτής της ειδικότητας.

Ελένη Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy