Αναγκαία η Εθνική Στρατηγική για Αντιμετώπιση Εξαρτήσεων

Στις προτεραιότητες του Α. Μαυρογιάννη το πρόβλημα των εξαρτήσεων 

 

Αναγκαία είναι η υλοποίηση Εθνικής Στρατηγικής για την Αντιμετώπιση των Εξαρτήσεων, τόνισε μεταξύ άλλων χθες ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Συγκεκριμένα, χθες ο Ανδρέας Μαυρογιάννης μαζί τους συνεργάτες του υποδέχτηκαν στο Εκλογικό Επιτελείο τον πρόεδρο του ΚΕΝΘΕΑ, Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής Ησαΐα Κυκκώτη και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, όπου είχαν έναν ιδιαίτερα παραγωγικό διάλογο.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης εκφράστηκε ανησυχία για τις διαστάσεις που έχει λάβει σήμερα το πρόβλημα των εξαρτήσεων, με τους εκπροσώπους του ΚΕΝΘΕΑ να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και να επισημαίνουν την ανάγκη για λήψη άμεσων μέτρων.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε επίσης η υλοποίηση Εθνικής Στρατηγικής για την Αντιμετώπιση των Εξαρτήσεων αλλά και η ανάγκη για ενίσχυση του ρόλου αλλά και της στήριξης του κράτους στον αγώνα κατά των εξαρτήσεων.

Για τον Ανδρέα Μαυρογιάννη προτεραιότητα αποτελεί η εκπόνηση πολιτικών και η υλοποίηση μέτρων που θα επικεντρώνονται στην ενημέρωση και την πρόληψη, τη μείωση της ζήτησης, τη θεραπεία, τη μείωση της βλάβης και την κοινωνική επανένταξη των ουσιοεξαρτώμενων ατόμων.

Ως εκ τούτου, στο εκλογικό του πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται οι εξής προτάσεις:

•Ενίσχυση και στήριξη της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων μέσω της αύξησης των κονδυλίων και της δημιουργίας ενός ευρύτερου υποστηρικτικού πλαισίου για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων.

•Υλοποίηση της σχετικής εθνικής στρατηγικής 2021-2028.

•Ενίσχυση και εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων μονάδων αποτοξίνωσης.

•Εφαρμογή των νομοθεσιών σχετικά με την πρόσβαση ανηλίκων σε αλκοολούχα ποτά.

•Προώθηση και ενίσχυση προγραμμάτων πρόληψης στα σχολεία, στην Εθνική Φρουρά κ.ά., με παράλληλη εμπλοκή των γονέων, του σχολείου και της κοινότητας γενικότερα.

•Ενίσχυση των σχολικών μονάδων με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.

•Συμπερίληψη στη Στρατηγική για την Αντιμετώπιση των Εξαρτήσεων και άλλων εξαρτητικών συμπεριφορών, όπως η υπερβολική χρήση του διαδικτύου και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών καθώς και του τζόγου.

•Λειτουργία νέων και ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων προγραμμάτων επανένταξης.

•Συστηματική ενίσχυση του μηχανισμού στήριξης και φιλοξενίας ανήλικων χρηστών και ουσιοεξαρτώμενων χωρίς υποστηρικτικό περιβάλλον.

•Ολιστική βιοψυχοκοινωνική προσέγγιση των εξαρτήσεων, παλιών και νέων, στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, με γνώμονα ότι οι εξαρτήσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο της δημόσιας υγείας και όχι στη βάση σωφρονιστικών παρεμβάσεων.

 

 

Να ληφθούν μέτρα
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τον Α. Μαυρογιάννη εκφράστηκε ανησυχία για τις διαστάσεις που έχει λάβει σήμερα το πρόβλημα των εξαρτήσεων, με τους εκπροσώπους του ΚΕΝΘΕΑ να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και να επισημαίνουν την ανάγκη για λήψη άμεσων μέτρων.

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.