Αναγκαία η κρατική παρέμβαση για συγκράτηση της ακρίβειας

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Οι αλυσιδωτές αυξήσεις των τιμών σε πολλά αγαθά και προϊόντα προκύπτουν κυρίως από τις αυξήσεις των πρώτων υλών, όπως είναι τα καύσιμα και ο ηλεκτρισμός, αλλά και τα σιτηρά. Μιλάμε για τις πρώτες ύλες κατασκευής πολλών άλλων προϊόντων και υποπροϊόντων. Είναι προϊόντα που εισάγουμε και επηρεάζουν τις τιμές στη διατροφική αλυσίδα. Επίσης και οι εισαγόμενες πρώτες ύλες, όπως το σίδηρο, αλουμίνιο, γυαλί, ξυλεία, επηρεάζουν και αυξάνουν τις τιμές στην οικοδομική βιομηχανία.

Συνεπώς, είναι σημαντική η παρέμβαση του κράτους ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας και μονοπωλίων. Είναι αναγκαία η κρατική παρέμβαση για ρύθμιση των στρεβλώσεων, οι οποίες προφανώς και δεν μπορούν να αυτορυθμιστούν, όπως πιστεύει η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του ΔΗΣΥ.  Καλούνται οι αρμόδιες εποπτικές Αρχές του κράτους να προχωρήσουν σε ελέγχους τιμών για αισχροκέρδεια και για επιβολή πλαφόν σε τιμές, έτσι ώστε να υπάρξει συγκράτηση της ακρίβειας.

Το ΑΚΕΛ ζητά την επιβολή πλαφόν στα πετρελαιοειδή και υπέβαλε συγκεκριμένη πρόταση για κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα, ενώ παραμένουν χωρίς απάντηση από πλευράς της κυβέρνησης και οι εισηγήσεις που βρίσκονται προς την ίδια κατεύθυνση και αφορούν την κατάργηση του τέλους ΑΠΕ και το μηδενισμό του ΦΠΑ για τους ρύπους από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι προτάσεις του ΑΚΕΛ είναι στοχευμένες και υλοποιήσιμες. Είναι προτάσεις που θα βοηθήσουν όχι μόνο τα νοικοκυριά, αλλά και τις επιχειρήσεις και ευρύτερα θα κρατήσουν ζωντανή την αγορά, κάτι που θα είναι προς όφελος ολόκληρης της οικονομίας και γενικότερα της κοινωνίας.

Η κυβέρνηση, δυστυχώς, σφυρίζει αδιάφορα. Προφανώς εκεί στο Προεδρικό δεν νιώθουν ούτε αυξήσεις τιμών ούτε ακρίβεια. Δεν εξηγείται διαφορετικά η άρνησή τους να συζητήσουν και να υιοθετήσουν είτε στο σύνολο είτε μέρος των προτάσεων του ΑΚΕΛ.

Η κυβέρνηση ΔΗΣΥ προσπαθεί να χειριστεί την ακρίβεια επικοινωνιακά, με ανέξοδες εξαγγελίες. Περιορίζεται να μας λέει ότι διαμορφώνει νομικό πλαίσιο ελέγχου του περιθωρίου των κερδών των εταιρειών, αλλά αφήνει εκτός τα καύσιμα και το ρεύμα. Πριν λίγο καιρό είχαν διευρύνει το νομοθετικό πλαίσιο εντάσσοντας και τα σιτηρά στον κατάλογο των προϊόντων για επιβολή πλαφόν. Εκείνο που δεν κάνουν -και συνειδητά δεν το κάνουν- είναι να πάρουν έμπρακτα μέτρα, όπως εισηγείται το ΑΚΕΛ, τα οποία πραγματικά να συγκρατούν τις τιμές και να στηρίζουν τα φτωχά και μεσαία στρώματα του λαού, τα οποία πληρώνουν ακόμη μια οικονομική κρίση.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.