Αναγκαία όσο ποτέ η στήριξη της υπαίθρου της Λεμεσού

Συνεχείς πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις των βουλευτών του ΑΚΕΛ εντός και εκτός Βουλής

Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε προβάλλει η επιτακτική ανάγκη για ουσιαστική στήριξη της υπαίθρου της Λεμεσού, η οποία αγωνίζεται με νύχια και με δόντια για να κρατήσει τους κατοίκους της και ιδιαίτερα τους νέους.

Στήριξη η οποία βασίζεται στην υλοποίηση εξαγγελιών και δεσμεύσεων που έχουν διατυπωθεί άπειρες φορές στη διάρκεια της τελευταίας επταετίας από υπουργούς και άλλους αρμόδιους φορείς, αλλά και από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που όμως παραμένουν ανεκπλήρωτες, προκαλώντας τη δικαιολογημένη απογοήτευση τοπικών Αρχών και κατοίκων.

Συνεχείς είναι οι πρωτοβουλίες και οι παρεμβάσεις που γίνονται εντός και εκτός Βουλής από τους βουλευτές του ΑΚΕΛ Λεμεσού σε συνεργασία με όλες τις κοινότητες της επαρχίας, με μοναδική επιδίωξη να βρει τη δικαίωσή του το όραμα για μια ύπαιθρο ζωντανή και ανθρώπινη. Κι αυτό αναδείχθηκε ιδιαίτερα από φορείς των τοπικών Αρχών των κοινοτήτων της υπαίθρου της Λεμεσού, στη διάρκεια της πρόσφατης συγκέντρωσης-απολογισμού των βουλευτών για τη δράση που ανέπτυξαν στη διάρκεια του 2019.

Όπως επισημάνθηκε, εκείνο που χρειάζεται είναι ολοκληρωμένες πολιτικές για τερματισμό της αστυφιλίας και του μαρασμού της υπαίθρου και μια μεγάλη συλλογική προσπάθεια κόντρα στη λογική του λιγότερου κράτους για την προώθηση αναπτυξιακών έργων, σχεδίων και προγραμμάτων που να αναζωογονούν την ύπαιθρο. Βασικές προϋποθέσεις και χαρακτηριστικά πρέπει να είναι το σύγχρονο οδικό δίκτυο, η εγγύτητα προς τα αστικά κέντρα, η ύπαρξη και αποδοτική λειτουργία οικονομικών παραγωγικών μονάδων, οι ικανοποιητικές υποδομές και οι εύρυθμες κοινωνικές υπηρεσίες.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

«Θα πρέπει να δοθούν χειροπιαστά κίνητρα από το κράτος για αναζωογόνηση, να υπάρξει σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων που θα ελκύουν τη δημιουργία και εγκατάσταση πρωτογενών ή μεταποιητικών παραγωγικών μονάδων σε οργανωμένες Βιοτεχνικές Περιοχές που θα παρέχουν τα εχέγγυα και για μόνιμη εγκατάσταση ή επανεγκατάσταση οικογενειών στις κοινότητες», τόνισαν οι βουλευτές, υποδεικνύοντας και την ανάγκη να μελετηθούν και να χρηματοδοτηθούν προγράμματα από το Υπουργείο Εργασίας για τους κατοίκους και τους εργαζομένους της υπαίθρου.

Στα διαβήματα που έγιναν για την ύπαιθρο από τους τέσσερις βουλευτές του ΑΚΕΛ Λεμεσού, με επιστολές προς τα αρμόδια υπουργεία ή με την εγγραφή σχετικών θεμάτων στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων αιτήματα που αφορούν αρδευτικά και αποχετευτικά έργα, βελτιώσεις ή και κατασκευές οδικών δικτύων, αλλά και έργα ευρύτερης κοινωνικής και αναπτυξιακής σημασίας. Σε αυτά περιλαμβάνονται η δημιουργία σταθμού μεταφοράς απορριμμάτων και Πράσινου Σημείου, η λειτουργία περιφερειακών κέντρων υγείας ανά γεωγραφικό διαμέρισμα για καλύτερη προσφορά υπηρεσιών, η ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος για παραχώρηση αφορολόγητου πετρελαίου σε γεωργούς, όπως και η δημιουργία περιφερειακών σχολείων Προδημοτικής, Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης.

Η παραχώρηση γης σε νεαρά ζευγάρια με τη μέθοδο της ενοικίασης, για ενασχόλησή τους με τη γεωργία, δεδομένης της ύπαρξης αρκετών τεμαχίων χαλίτικης γης που μπορεί να βοηθήσει με αυτόν τον τρόπο εκατοντάδες νέα ζευγάρια, αποτελεί ένα ακόμα βασικό αίτημα, όπως και η προώθηση του αγροτουρισμού σε συνεργασία κράτους και κοινοτήτων και με την παραχώρηση κινήτρων στον κόσμο της υπαίθρου, ώστε να δοθεί ζωή στις κοινότητες σε ολόχρονη βάση. Εξάλλου, οι βουλευτές του ΑΚΕΛ Λεμεσού τονίζουν ιδιαίτερα την ανάγκη να μελετηθεί εκ νέου από το Υπουργείο Εσωτερικών το σχέδιο το οποίο εγκαταλείφθηκε και αφορά την επιχορήγηση των νέων ζευγαριών για παραμονή στην ύπαιθρο με το ποσό των 17.000 ευρώ.

 

Ενδυνάμωση της θέσης αγροτών και καταναλωτών

Υψηλά στις προτεραιότητες του ΑΚΕΛ είναι και η ανάγκη διαμόρφωσης νομοθετικού πλαισίου για ενδυνάμωση της θέσης των αγροτών και των καταναλωτών στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων. Είναι κοινή θέση ότι η αδύναμη διαπραγματευτική θέση των αγροτών οδηγεί σε μη αμειπτικές τιμές για τους παραγωγούς, διαιώνιση της εκμετάλλευσής τους από τους μεσάζοντες και τελικά υψηλές τιμές για τους καταναλωτές.

Η δημιουργία μητρώου εμπόρων, η ενίσχυση και επέκταση του θεσμού των Λαϊκών Αγορών και ο εκσυγχρονισμός του συστήματος καθορισμού των τιμών με τη δημιουργία δημοπρατηρίου τιμών στα πρότυπα που λειτουργεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι μερικά μόνο από τα μέτρα που επιβάλλεται να εφαρμοστούν προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της θέσης των παραγωγών.

Παρότι ο Υπουργός Γεωργίας έχει δηλώσει ότι συμμερίζεται τις ίδιες απόψεις και ότι ετοιμάζονται συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις, όλα αυτά τα θέματα μέχρι σήμερα, όπως διαπιστώνεται, κινούνται με αργό ρυθμό. Αναμένεται η κατάθεση των εξαγγελθέντων νομοσχεδίων για πιστοποίηση και απονομή εθελοντικού κυπριακού σήματος σε όλα τα κυπριακά προϊόντα και για ρύθμιση 13 αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy