Α. Καυκαλιάς: Αναγκαίος ο κοινωνικός διάλογος για διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες

Στην αναγκαιότητα του κοινωνικού διαλόγου για διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες, αναφέρεται, σε γραπτή δήλωση του, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Άντρος Καυκαλιάς.

Ο κ. Καυκαλιάς σημειώνει ότι η Επιτροπή Εργασίας της Βουλής συζήτησε σήμερα το κυβερνητικό νομοσχέδιο, το οποίο αποσκοπεί στην τροποποίηση των νέων ρυθμίσεων που επιχείρησε να εισάξει η Βουλή με πρόταση νόμου σε σχέση με την αξιολόγηση και πιστοποίηση της αναπηρίας.

«Να θυμίσουμε ότι η πρόταση νόμου η οποία κατατέθηκε από την πλειοψηφία των μελών της Κ.Ε. Εργασίας τον Απρίλιο του 2021, αποσκοπούσε στην τροποποίηση του περί ΕΕΕ Νόμου, ώστε άτομο με αναπηρία το οποίο, κατά την πρώτη αξιολόγηση από την Επιτροπή Αξιολόγησης της Αναπηρίας  έχει πιστοποιηθεί με μόνιμη ή μη αναστρέψιμη αναπηρία χωρίς τη δυνατότητα αποκατάστασης ή βελτίωσης, να μην καλείται για επαναξιολόγηση της αναπηρίας σε μεταγενέστερο χρόνο για οποιοδήποτε λόγο», προσθέτει.

Αναφέρει, περαιτέρω, ότι με τον προτεινόμενο νόμο, προβλεπόταν η υποχρέωση των προσώπων που αποτελούν την Επιτροπή Αξιολόγησης της Αναπηρίας να δηλώνουν στο υπό εξέταση άτομο πριν από την έναρξη της αξιολόγησης την ταυτότητα (όνομα και επώνυμο) και την ειδικότητα/επάγγελμά τους.


«Οι ρυθμίσεις που προβλέπονταν μέσα από την πρόταση νόμου, η οποία αρχικά αναπέμφθηκε και στη συνέχεια αναφέρθηκε από τον ΠτΔ ικανοποιούν πάγια αιτήματα του αναπηρικού κινήματος. Το αρμόδιο Υπουργείο, χωρίς τον απαιτούμενο κοινωνικό διάλογο, κατέθεσε το νομοσχέδιο το οποίο περιλαμβάνει αυτούσιες τις εισηγήσεις που κατέθεσε και κατά τη συζήτηση της πρότασης νόμου και απορρίφθηκαν τόσο από το αναπηρικό κίνημα, όσο και από την ολομέλεια της Βουλής ομόφωνα», σημειώνει.

Ο κ. Καυκαλιάς αναφέρει, επίσης, ότι ως ΑΚΕΛ εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό και την απαρέσκεια τους, καθώς το τελευταίο διάστημα παρατηρείται όλο και πιο συχνά το φαινόμενο το Υπουργείο Εργασίας να παραλείπει να διαβουλεύεται με την ΚΥΣΟΑ, τον νομοθετικά καθιερωμένο κοινωνικό εταίρο του κράτους σε θέματα που αφορούν άτομα με αναπηρία, πριν από την ετοιμασία νομοθεσιών που αφορούν στα άτομα με αναπηρίες.

«Κάτι τέτοιο πλήττει τον κοινωνικό διάλογο και τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες, γι΄ αυτό και ως ΑΚΕΛ προχωρούμε στην εγγραφή αυτεπάγγελτου θέματος για συζήτηση το εν λόγω προβλήματος που προκύπτει», σημειώνει. «Με αυτά υπόψη, ζητήσαμε από το αρμόδιο Υπουργείο, όπως προχωρήσει σε ουσιαστική διαβούλευση για το νομοσχέδιο που είχαμε σήμερα ενώπιον μας, σε μια προσπάθεια να διαμορφωθεί πλαίσιο που να διασφαλίζει τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες», καταλήγει ο κ. Καυκαλιάς, στη γραπτή δήλωση του.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.