Αναγκαίος ο σεβασμός των δικαιωμάτων αλλά και η διαπαιδαγώγηση

Της Ελένης Κωνσταντίνου

 

 

Πισωγύρισμα στα δικαιώματα των γυναικών, κυρίως φτωχών, αποτελεί η πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να ακυρώσει την εμβληματική απόφαση του 1973 σχετικά με την υπόθεση Ρόου κατά Γουέιντ, που αναγνώρισε το συνταγματικό δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση και τη νομιμοποίησε σε όλη τη χώρα.

Η συγκεκριμένη απόφαση θα οδηγήσει σε απαγόρευση της έκτρωσης σε περίπου 26 πολιτείες, περίπου τις μισές δηλαδή, προκαλώντας μεγάλες αλλαγές στη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, ενώ πολλοί φοβούνται πως τα δικαιώματα των γυναικών, αλλά και των ατόμων που ανήκουν στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα μπορούν να δεχθούν κι άλλη επίθεση.

Το δικαίωμα των γυναικών να μπορούν να λαμβάνουν υπηρεσίες υγείας με ασφάλεια είναι ιδιαίτερα σημαντικό και δεν θα έπρεπε να τίθεται καν υπό αμφισβήτηση.

Να υπενθυμίσουμε ότι στη χώρα μας η άμβλωση νομιμοποιήθηκε μόλις το 2018 μετά από πολλές πιέσεις και αγώνες του γυναικείου κινήματος και ιδιαίτερα της ΠΟΓΟ, ενώ αρχικά το ζήτημα είχε κινητοποιηθεί εντός Βουλής με πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ και έπειτα συνυπογράφηκε από βουλευτές και άλλων κομμάτων.

Οι συζητήσεις διήρκεσαν περισσότερο από τρία χρόνια, αφού πολλά ήταν εμπόδια κάθε φορά που άνοιγε το θέμα στη Βουλή. Ωστόσο, πλέον η άμβλωση έχει νομιμοποιηθεί κάτω όμως από συγκεκριμένες παραμέτρους όπως να μην έχουν συμπληρωθεί 12 εβδομάδες εγκυμοσύνης ή η εγκυμοσύνη να είναι αποτέλεσμα βιασμού, σεξουαλικής κακοποίησης ενήλικης ή ανήλικης ή σεξουαλικής κακοποίησης γυναίκας με νοητική αναπηρία ή αιμομιξίας και εφόσον δεν έχουν συμπληρωθεί 19 εβδομάδες εγκυμοσύνης και νοουμένου ότι δηλώσει ενυπόγραφα ενώπιον του ιατρού ότι η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού, σεξουαλικής κακοποίησης ή αιμομιξίας, όταν είναι αναγκαία για ιατρικούς λόγους ή παρουσιάζονται ενδείξεις ανωμαλίας του εμβρύου.

Βέβαια, μια άλλη σημαντική παράμετρος η οποία είχε αναδειχθεί και κατά τις συζητήσεις που αφορούσαν τη σχετική νομοθεσία είναι η άγνοια των εφήβων για την αντισύλληψη και γενικότερα η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, η οποία δεν είναι θεσμοθετημένη ως μάθημα στην εκπαίδευση.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως σύμφωνα με τα στοιχεία της Μονάδας Παρακολούθησης Υγείας του Υπουργείου Υγείας, το 2014 καταγράφηκαν 70 κυήσεις εφήβων μέχρι 19 χρόνων, το 2015, 73, το 2016, 96 και το 2017, 103. Η εικόνα που σχηματίζεται από τα στοιχεία που συγκεντρώνονται από άλλες πηγές καταδεικνύει ότι η έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας στην Κύπρο εμφανίζεται γύρω στην ηλικία των 16 – 18 ετών, όμως οι έφηβοι γνωρίζουν πολύ λίγα για την αντισύλληψη και δεν χρησιμοποιούν συστηματικά αντισύλληψη και/ή τη θεωρούν αμαρτία.

Έτσι λοιπόν η θεσμοθέτηση του μαθήματος σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης με σκοπό την αντιμετώπιση της αποσπασματικής και ανεπαρκούς κάλυψης του θέματος αυτού είναι αναγκαία, αφού η πρόληψη είναι πολύ σημαντική και σε αυτήν πρέπει κυρίως να επενδύουν οι αρμόδιοι.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.