Διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών θέτουν βουλευτές

Το ζήτημα της εκπαίδευσης των ιατρών που δεν κατέχουν την ειδικότητα του γενικού ιατρού απασχόλησε χθες τη συνεδρία της Επιτροπής Υγείας της Βουλής με τους βουλευτές να θέτουν μια σειρά από ερωτήματα.

Συγκεκριμένα, βουλευτές εξέφρασαν την ανησυχία τους σε ό,τι αφορά την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στο ΓεΣΥ λόγω των λίγων ωρών που διαρκεί το πρόγραμμα εκπαίδευσης όσων ιατρών δεν κατέχουν τη συγκεκριμένη ειδικότητα και το οποίο έχει εξαγγείλει ήδη το Υπουργείο Υγείας.

Μάλιστα η βουλευτίνα του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου έχει θέσει και συγκεκριμένη ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό θέτοντας και το ερώτημα με ποιο τρόπο θα αξιολογηθούν τα άτομα αυτά στο τέλος της εκπαίδευσης και εάν η αξιολόγησή τους θα είναι στη βάση διεθνώς αναγνωρισμένων κριτηρίων για τη διασφάλιση της ποιότητας φροντίδας προς τους ασθενείς.

Από την πλευρά τους οι αρμόδιοι του ΟΑΥ σημείωσαν, μεταξύ άλλων, ότι η ποιότητα φροντίδας υγείας δεν υποβαθμίζεται, αλλά αναβαθμίζεται. Η διευθύντρια ιατρικών υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, Ελισάβετ Κωνσταντίνου, είπε πως είναι μια αναγκαιότητα η οποία αποσκοπεί στην εξασφάλιση του απαραίτητου αριθμού προσωπικών γιατρών για ενήλικες ώστε το ΓεΣΥ να λειτουργήσει.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει έλλειψη γενικών ιατρών στην Κύπρο. Ο πρόεδρος του ΟΑΥ Θωμάς Αντωνίου σημείωσε ότι ακριβώς λόγω έλλειψης ΓεΣΥ δεν υπάρχει και επάρκεια γενικών γιατρών.

Ωστόσο, ο νόμος προβλέπει ειδικές εκπαιδεύσεις για γιατρούς χωρίς ειδικότητα ώστε στο ΓεΣΥ να μπορούν να συμμετέχουν ως προσωπικοί γιατροί για ενήλικες. Τόνισε επιπρόσθετα ότι το γεγονός ότι ως προσωπικοί γιατροί μπορούν να συμμετέχουν στο ΓεΣΥ παθολόγοι και παιδίατροι αναβαθμίζει την ποιότητα υγείας που θα προσφέρεται στους ασθενείς.

Το πρόγραμμα που προσφέρεται από πλευράς Υπουργείου Υγείας απευθύνεται σε γιατρούς που δεν διαθέτουν ειδικότητα αλλά εργάζονται στον κλινικό χώρο από το 2004. Σήμερα στην Κύπρο υπάρχουν 320 περίπου γιατροί οι οποίοι δεν έχουν ειδικότητα, ενώ για τις ανάγκες του ΓεΣΥ απαιτούνται 350 προσωπικοί γιατροί για ενήλικες.

Επίσης να σημειώσουμε ότι το θέμα της συζήτησης ήταν οι εισφορές και συμπληρωμές. Στους Κανονισμούς έχει ενσωματωθεί και η πρόταση του Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου η οποία αφορά σε συμπληρωμή 25 ευρώ στους δικαιούχους του συστήματος που επισκέπτονται τον γιατρό τους από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 8 το επόμενο πρωί, Σαββατοκύριακα και δημόσιες αργίες ενώ θα οδηγηθούν στην Ολομέλεια για ψήφιση την ερχόμενη Παρασκευή.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα του διαχωρισμού της αμοιβής των γιατρών από αυτήν του νοσηλευτηρίου, ο πρόεδρος του ΟΑΥ Θωμάς Αντωνίου σημείωσε ότι δυσχεραίνει την όλη κατάσταση το γεγονός ότι ο ΠΙΣ έχει αποχωρήσει από το διάλογο.

Ωστόσο, όπως είπε, στο τραπέζι υπάρχουν τρία σενάρια: Η συμφωνία γιατρών και νοσηλευτηρίων να γίνει αποδεκτή από τον ΟΑΥ. Να αποζημιώνεται ο γιατρός από τον ΟΑΥ στη βάση συμφωνίας που θα προκύψει με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ).

Να πληρώνει ο ΟΑΥ τον ελάχιστο παρανομαστή στους γιατρούς (20% στους παθολόγους και 25% στις άλλες ειδικότητες) και το υπόλοιπο ποσό της αμοιβής τους να αποτελεί συμφωνία μεταξύ των γιατρών και των νοσηλευτηρίων.

Ενδιαφέρον από Ελλαδίτες γιατρούς

Καθημερινά και αρκετά είναι τα τηλεφωνήματα που δέχεται ο ΟΑΥ, σύμφωνα με πληροφορίες, από Ελλαδίτες γιατρούς οι οποίοι ζητούν να πληροφορηθούν για το Γενικό Σύστημα Υγείας, τις αμοιβές, την εφαρμογή και όλα τα διαδικαστικά. Την ίδια ώρα το όλο ζήτημα τέθηκε και υπό τη μορφή ερωτήματοςμομφής κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Υγείας της Βουλής προς τον πρόεδρο του ΟΑΥ Θωμά Αντωνίου.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ρώτησε γιατί ο ΟΑΥ έχει προχωρήσει σε μαζική πρόσκληση γιατρών από την Ε.Ε. ώστε να συμμετάσχουν στο ΓεΣΥ γνωρίζοντας ότι η πλειοψηφία θα είναι από την Ελλάδα λόγω του πλεονεκτήματος της γλώσσας. Ο κ. Αντωνίου απέρριψε ότι ο Οργανισμός έχει προσκαλέσει Ελλαδίτες γιατρούς να συμμετάσχουν στο ΓεΣΥ. Μάλιστα, όπως επεσήμανε, στόχος του ΟΑΥ είναι να υπάρξει κατάληξη με τους Κύπριους γιατρούς.

Επίσης, πρόσθεσε πως η μέση αμοιβή των προσωπικών γιατρών στο ΓεΣΥ ανέρχεται στις 130.000 ευρώ και των ειδικών γιατρών στις 150.000 ευρώ και αυτό ενδεχομένως να αποτελέσει κίνητρο για κάποιον Ελλαδίτη γιατρό να έρθει να εργαστεί στην Κύπρο.

Σε ό,τι αφορά τη τιμή μονάδας είπε πως «κλειδώθηκε» στα 13-17 ευρώ και εξήγησε πως πέραν της επίσκεψης ο γιατρός θα αποζημιώνεται για κάθε ιατρική πράξη την οποία διενεργεί κατά την επίσκεψη ενός ασθενή.

Ελένη Κωνσταντίνου