Η ανάγκη αεροπορικής σύνδεσης Κύπρου-Ρωσίας

Του
Μιχαήλ Φιλανιώτη*

 

Τον Φεβρουάριο του 2022 η ΕΕ άρχισε να επιβάλλει σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία απαγορεύοντας, µεταξύ άλλων, στους ρωσικούς αεροµεταφορείς την πρόσβαση στα αεροδρόµια της Ένωσης και τις πτήσεις στον εναέριο χώρο της.

Γνωρίζουµε ότι η οικονοµία της Κύπρου εξαρτάται ζωτικά από τα έσοδα του τουρισµού και ότι τουλάχιστον το 20-25% των τουριστών έρχονταν αεροπορικώς στην Κύπρο από τη Ρωσία. Το 2022 αναµένονταν 800.000 Ρώσοι, ενώ το 2023, µε βάση την αναµενόµενη αύξηση του 24% από την Ευρώπη, ο αριθµός των Ρώσων τουριστών θα ήταν φέτος 1.000.000 άτοµα. Η στατιστική υπηρεσία υπολόγισε ότι το 2022, κατά µέσο όρο, κάθε τουρίστας άφηνε στην Κύπρο 760 ευρώ. Αυτό σηµαίνει ότι η Κύπρος έχασε πέρσι περισσότερα από €600 εκ., ενώ φέτος θα χάσει περίπου €800 εκ. Η Κύπρος δέχτηκε το µέτρο αυτό χωρίς αντίρρηση, οδηγώντας τη ροή αυτή των τουριστών στην Τουρκία, µε πιθανότητα να τους χάσουµε για πάντα.

Την ίδια ώρα, χιλιάδες Ρώσοι ζουν και εργάζονται στην Κύπρο, ενώ η ύπαρξη πολλών µεικτών οικογενειών οξύνει ακόµη περισσότερο το πρόβληµα. Πώς θα ταξιδέψουν όλοι αυτοί στη Ρωσία ή οι συγγενείς τους να έλθουν στην Κύπρο; Το ότι η Κύπρος είναι νησί, χωρίς άλλες εναλλακτικές συγκοινωνίες, δεν µετρά ώστε οι άνθρωποι να µπορούν να ταξιδέψουν στην πατρίδα τους;

Από ανθρωπιστικής πλευράς, δύο χρόνια πανδηµίας και µετά κυρώσεις χώρισαν πολλές οικογένειες. Οι πτήσεις µε ενδιάµεσους σταθµούς (Βελιγράδι, Ερεβάν, Ντουµπάι) δεν λύνουν το πρόβληµα λόγω ψηλού κόστους (€1.000-€3.000), µεγάλης και πολύωρης ταλαιπωρίας και συχνά έλλειψης θέσεων ή συχνών πτήσεων. Στα προβλήµατα αυτά προστέθηκαν η αντικατάσταση της εύκολης και γρήγορης διαδικασίας της δωρεάν pro-visa από τη γραφειοκρατική διαδικασία µε κόστος €70 της κανονικής βίζας.

Στο µεταξύ, εγγόνια γεννιούνται στην Κύπρο, ενώ οι παππούδες και γιαγιάδες τα βλέπουν µόνο από βίντεο και φωτογραφίες. Τα παιδιά µεγαλώνουν, οι γονείς αρρωσταίνουν ή πεθαίνουν και τα παιδιά δεν µπορούν να πάνε γρήγορα και φθηνά κοντά τους. Αυτό είναι το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης; Αυτό δεν είναι στέρηση της ελεύθερης διακίνησης και του δικαιώµατος ελευθερίας;

Σαν ορθόδοξος λαός βλέπουµε σ’ αυτό µια προσπάθεια διακοπής των από αιώνες θρησκευτικών, ιστορικών, πολιτιστικών και φιλικών σχέσεών µας µε τον ρωσικό λαό. Οι Ρώσοι αγαπούν και επισκέπτονται κυπριακά µοναστήρια και εκκλησίες, ως µέρος του προσκυνηµατικού τουρισµού. Η Εκκλησία µας, προφανώς, στερείται αυτών των πνευµατικών σχέσεων και φυσικά µε οικονοµική ζηµιά.

Αυτό το µέτρο των κυρώσεων δεν έφερε τίποτα θετικό εκτός από δυσφορία στους απλούς ανθρώπους. Τέτοιες κυρώσεις είναι ανόητες και απάνθρωπες. Η επανέναρξη των πτήσεων µε τη Ρωσία είναι ζωτικής σηµασίας για την Κύπρο και τους πολίτες της.

Η Ουγγαρία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες εξαιρέθηκαν από ορισµένα µέτρα επειδή επέµεναν. Στις κυρώσεις για απαγόρευση αγοράς, εισαγωγής ή θαλάσσιας µεταφοράς αργού πετρελαίου από τη Ρωσία, εξαιρέθηκαν κράτη της ΕΕ, π.χ. Ουγγαρία, λόγω της γεωγραφικής τους θέσης. Η Βουλγαρία και Κροατία εξαιρέθηκαν από µέτρα για εισαγωγές µέσω θαλάσσης. Η Ουγγαρία ζήτησε να µη συµπεριληφθεί η πυρηνική ενέργεια στις κυρώσεις.

Οι αποφάσεις της ΕΕ για την επιβολή κυρώσεων απαιτούν την οµοφωνία των κρατών-µελών. Και η ψήφος της Κύπρου µετράει το ίδιο όσο η ψήφος της Γερµανίας και Γαλλίας.

Η Κύπρος πρέπει να απαιτήσει εξαίρεση από την απαγόρευση πτήσεων.

Με πρωτοβουλία Κύπριων ακτιβιστών αποφασίστηκε να ξεκινήσει στις 23/04/2023 η διαδικασία συλλογής υπογραφών, ώστε να προσεγγίσουµε τη νέα κυβέρνηση. Η διαδικασία δηµοσιεύτηκε στην πλατφόρµα Change.org. Οποιοσδήποτε µπορεί να υποστηρίξει τη διαδικασία αυτή στο σύνδεσµο https: //chng.it/mQ7qzGggfK. Η στήριξη στην πρωτοβουλία αυτή γίνεται υπογράφοντάς την και διαδίδοντας το σύνδεσµο παντού.

* ∆ηµιουργός της διαδικασίας συλλογής υπογραφών, μέλος του Συµβουλίου Εµπειρογνωµόνων του Ρωσικού Πολιτιστικού και Επιστηµονικού Κέντρου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy