Η ανάγκη για διεθνή συνεργασία για το περιβάλλον αναδείχθηκε στις πρωινές εργασίες της 9ης Υπουργικής Συνόδου της UNECE

Η ανάγκη για διεθνή συνεργασία και συντονισμό για το περιβάλλον αναδεικνύεται επιτακτικότερη σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, ήταν το μήνυμα από τις πρωινές εργασίες της 9ης Υπουργικής Συνόδου της UNECE στη Λευκωσία.

Σήμερα, μετά την εναρκτήρια τελετή, διεξήχθησαν δύο συζητήσεις, παρουσία της Προέδρου της Βουλής Αννίτας Δημητρίου, η οποία και προήδρευσε, των Υπουργών Παιδείας και Γεωργίας και άλλων υψηλών προσκεκλημένων που συμμετέχουν στην διάσκεψη. Υπουργοί και Υφυπουργοί των χωρών που φιλοξένησαν όλες τις προηγούμενες συνόδους, από το 1991 ως σήμερα, έκαναν παρεμβάσεις και μίλησαν για τις εμπειρίες της μακροχρόνιας εταιρικής σχέσης και τις προκλήσεις του μέλλοντος.

Η πρώτη συζήτηση είχε τίτλο «Από το Ντόμπρις στη Λευκωσία: 30 χρόνια περιβαλλοντικής συνεργασίας στην πανευρωπαϊκή περιοχή» και η δεύτερη «Περιβάλλον στην πανευρωπαϊκή περιοχή: οράματα για το 2030 και έπειτα»

Η κλιματική κρίση μας έχει ξεπεράσει, όχι άλλος χρόνος για χάσιμο, είπε η Πρόεδρος της Βουλής

Στην δική της εισαγωγική ομιλία η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου σημείωσε πως δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο και ότι «πρέπει να δράσουμε σήμερα, τώρα, αυτή τη στιγμή», να συνεργαστούμε, να παλέψουμε συλλογικά για να ανατρέψουμε τα δεδομένα, προκειμένου να μην επιβεβαιωθούν οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις.

Είπε ότι η έννοια της πολυμερούς συνεργασίας καθίσταται σήμερα όσο ποτέ άλλοτε άκρως αναγκαία και ότι η Συμφωνία του Παρισιού και η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία αποτελούν πυξίδα για ένα πιο βιώσιμο πλανήτη και τον οδικό χάρτη για την υιοθέτηση πολυεπίπεδων προσεγγίσεων για την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη.

«Ειδικά σήμερα που η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει τις πολυεπίπεδες προκλήσεις των γεωπολιτικών διενέξεων, της επισιτιστικής, υγειονομικής και μεταναστευτικής κρίσης, βιώνοντας παράλληλα την εφιαλτική απειλή ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος, η θέσπιση μιας κοινής στρατηγικής με ολιστική προσέγγιση και εντός του πλαισίου των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, προβάλει επιτακτική όσο ποτέ άλλοτε», ανέφερε.

Η κ. Δημητρίου υποστήριξε πως είναι σημαντική μια οριζόντια στρατηγική που θα κινητοποιήσει κρατικούς θεσμούς και ταυτόχρονα κοινωνικούς φορείς και εταίρους και που επικεντρώνεται σε τρείς άξονες, οι οποίοι αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης, δηλαδή την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη, τον Αειφόρο Τουρισμό και την Κυκλική Οικονομία και τις Αειφόρες Υποδομές.

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην εκπαίδευση τόνισε πως δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για πειράματα και ότι τα παιδιά μας και οι γενιές που θα ακολουθήσουν δεν θα μας συγχωρέσουν αν δεν καταφέρουμε να συνεργαστούμε για να αναστρέψουμε τα αποτελέσματα της κρίσης που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και ο πλανήτης μας.

Από την 1η Υπουργική Σύνοδο στο Dobris, στη Λευκωσία, 30 χρόνια περιφερειακής συνεργασίας

Στις παρεμβάσεις που ακολούθησαν έγιναν τοποθετήσεις αρχικά για το τι έχει επιτευχθεί από την 1η Σύνοδο που έλαβε χώρα στο κάστρο Dobris της τότε Τσεχοσλοβακίας, το 1991 έως σήμερα.

Στα 30 χρόνια λέχθηκε ότι θεσμοθετήθηκε η συνεργασία και οι οικοδόμηση συνεργειών και υπάρχει ένας τεράστιος πυλώνας υποδομών για τεχνολογίες επικοινωνίας που είναι προσιτές και προσβάσιμες σε όλους τους χρήστες. Αναπτύχθηκαν 29 υπηρεσίες δεδομένων και το 85% της πληροφόρησης είναι προσβάσιμο. Αναφέρθηκε ότι το έργο έχει επεκταθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και έχει εμπλέξει και άλλους εταίρους όπως ο UNEP.

Οι ομιλητές είπαν ότι οι στόχοι είναι φιλόδοξοι για το μέλλον και οι προκλήσεις μεγάλες, καθώς εμπλέκεται τώρα και η τεχνητή νοημοσύνη.

Σε οπτικογραφημένο μήνυμά της η Υπουργός Περιβάλλοντος της Τσεχίας Anna Hubáčková, αναφέρθηκε στην πρώτη σύνοδο στη χώρα της και στους φιλόδοξους στόχους που είχε θέσει τότε ο Πρόεδρος Χάβελ ο οποίος, είπε, έβλεπε την Ευρώπη ως ένα project και το ίδιο μότο έχει και η παρούσα τσεχική προεδρία της ΕΕ.

Είπε ότι στα 30 αυτά χρόνια επιτεύχθηκε μια στενή συνεργασία και εξελιχθήκαμε ως μεγάλος παίκτης σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο.

Παρεμβάσεις έγιναν και από την Μάρα Σιλίνα που ήταν η πρώτη ομιλήτρια εκ μέρους ΜΚΟ που έλαβε μέρος στην σύνοδο του Dobris, από τους Υπουργούς Περιβάλλοντος της Ελβετίας, που φιλοξένησε τη 2η σύνοδο στη Λουκέρνη, της Λιθουανίας και της Ουκρανίας που φιλοξένησε την σύνοδο το 2003 στο Κίεβο.

Πριν την ομιλία του Ουκρανού Υπουργού τηρήθηκε μονόλεπτη σιγή για τους νεκρούς της ρωσικής εισβολής, με την Πρόεδρο της Βουλής να τονίζει ότι και εδώ στην Κύπρο γνωρίζουμε πολύ καλά τι θα πει εισβολή, προσφυγιά και ξεριζωμός.

Ο Ουκρανός Υπουργός είπε ότι λόγω της εισβολής καταστράφηκε το περιβάλλον της χώρας του και τόνισε ότι το τι συμβαίνει αφορά όλη την Ευρώπη, γιατί οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των επιχειρήσεων μας αφορούν και μας επηρεάζουν όλους. Η ζημιά, είπε, υπολογίζεται σε 36 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι παρευρισκόμενοι χειροκρότησαν θερμά τον Υπουργό και διαβιβάστηκε η αλληλεγγύη όλων προς την Ουκρανία.

Παρεμβάσεις έγιναν και από τους Υπουργούς της Εσθονίας, της Σερβίας, του Καζακστάν και της Γεωργίας.

Όλοι οι Υπουργοί στις παρεμβάσεις τους έκαναν μια ανασκόπηση των όσων έχουν επιτευχθεί από τις συνόδους που φιλοξένησαν οι χώρες τους, τις συμβάσεις και πρωτόκολλα για στρατηγικές συνεργασίες και τις διακηρύξεις που υιοθετήθηκαν κατά καιρούς για αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων αλλά και τις επιμέρους πρωτοβουλίες που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις τους.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy