Ανάγκη για ψηφιοποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας

Οι επιχειρήσεις καλούνται εν μέσω πανδημίας να μετατρέψουν τα προβλήματα σε ευκαιρίες

Του Δρος Αμβρόσιου Προδρόμου*

Η συνεχιζόμενη πανδημία και τα αρνητικά της αποτελέσματα έχουν φέρει στην επιφάνεια ένα από τα πλέον σημαντικά θέματα τα οποία αφορούν ολόκληρες τις οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένα από αυτά αποτελεί και η ανάγκη για ψηφιοποίηση της Οικονομίας η οποία θα αναφέρεται σε δύο επίπεδα. Το πρώτο αφορά τα κράτη-μέλη, σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κάτι το οποίο αναγκάζει την Ένωση να επιταχύνει τις διεργασίες για ανάπτυξη των υποδομών. Το δεύτερο επίπεδο αφορά τις επιχειρήσεις και την ανάγκη για μεταφορά των εργασιών τους σε ένα πιο αποτελεσματικό επίπεδο, αφού η ψηφιοποίηση δεν αποτελεί πλέον επιλογή, αλλά ανάγκη για όλες τις επιχειρήσεις.

Τους τελευταίους μήνες έχουν διεξαχθεί πολλά διαδικτυακά συνέδρια σχετικά με την ανάγκη για ψηφιοποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας, κάτι το οποίο θα φέρει πολλαπλά οφέλη, τα οποία αφορούν κυρίως στόχους όπως:

• Η μείωση του χρόνου που θα απαιτηθεί για την έξοδο από την υγειονομική κρίση, κάτι το οποίο θα έχει σημαντικές θετικές επιπτώσεις στην οικονομία και θα οδηγήσει σε κοινωνικά οφέλη.

• Η ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας της Ένωσης έναντι των δύο μεγάλων ανταγωνιστών της, δηλαδή των ΗΠΑ και της Κίνας.

• Η ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αφού αυτές από τη μια αποτελούν την ραχοκοκαλιά της οικονομίας της Ένωσης, αλλά αποτελούν τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα ανταγωνιστικότητας. Το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις είναι ιδιαίτερα ευάλωτες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δημιουργεί ιδιαίτερη ανάγκη για μεταφορά πολλών εκ των διαδικασιών τους σε ψηφιακό περιβάλλον.

Τα πιο πάνω σημεία αποτελούν μόνο μερικές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, οι οποίες καλούνται εν μέσω πανδημίας να μετατρέψουν τα προβλήματα σε ευκαιρίες, οι οποίες είναι όντως τεράστιες. Μια από αυτές είναι η ικανότητά τους να αποκτήσουν τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με την αγορά και ως εκ τούτου να αναπτύξουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες πάνω σε πιο επαγγελματική και αποτελεσματική βάση.

Η ΕΕ έχει κατά την τελευταία δεκαετία αναπτύξει μια σειρά από πολιτικές οι οποίες αποσκοπούν στην πλήρη μετάβαση της οικονομίας προς την «Ψηφιακή Ενοποίηση», για να μπορέσουν να αναπτυχθούν οι εθνικές οικονομίες πάνω σε ενιαία βάση, και η οποία βασίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες. Ο πρώτος αφορά την πρόσβαση σε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες, κάτι το οποίο θα έχει παράλληλα οφέλη τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους καταναλωτές, κάτι το οποίο οδηγεί στην αύξηση του επιπέδου της ασφάλειας και υγιεινής των προϊόντων, αλλά και της ποιότητας των Υπηρεσιών. Ο δεύτερος πυλώνας αφορά την ανάπτυξη του απαραίτητου τεχνολογικού περιβάλλοντος, κάτι το οποίο αφορά την ανάπτυξη των υποδομών και του ανθρώπινου δυναμικού. Ο τρίτος και τελευταίος πυλώνας αφορά την εμπλοκή των τοπικών Αρχών και των κοινωνιών, κάτι το οποίο θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της οικονομίας πάνω σε μια πιο ισορροπημένη βάση. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έχει αναπτυχθεί ο Κανονισμός για την ελεύθερη διακίνηση μη προσωπικών δεδομένων πληροφοριών και δεδομένων, ο οποίος όμως θα προστατεύει τα σημαντικά προσωπικά δεδομένα.

Όλα αυτά δημιουργούν ένα σημαντικό πλέγμα μέσα στο οποίο η Οικονομία θα πρέπει να αναπτυχθεί. Οι επιχειρήσεις εντός της Ένωσης έχουν αυτή τη στιγμή την ευκαιρία να αναπτυχθούν μέσα σε ένα εντελώς καινούργιο πλαίσιο, να ενισχύσουν τις τεχνολογικές τους υποδομές, αλλά παράλληλα να εξειδικεύσουν τις ικανότητες του ανθρώπινου δυναμικού. Για την κυπριακή Οικονομία αυτό αποτελεί μια τεράστια πρόκληση στην οποία το κράτος καλείται να δώσει τις απαραίτητες βοήθειες μέσα από το Υφυπουργείο Καινοτομίας. Παράλληλα, και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να δουν το συγκεκριμένο θέμα μέσα από μια πιο στρατηγική ματιά για να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες.

 

*Ακαδημαϊκός – Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Εκπαίδευσης

 

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.