Ανάγκη η επένδυση στη νοσηλευτική, λένε οι Κλάδοι Νοσηλευτών ΠΑΣΥΔΥ με αφορμή τη 12η Μαΐου

νοσηλευτηρια

Με αφορμή την 12η Μαΐου που έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών-τριών, οι Κλάδοι Νοσηλευτών ΠΑΣΥΔΥ εύχονται χρόνια πολλά στους νοσηλευτές/τριες και εκφράζουν τις ευχαριστίες τους προς όλους/όλες για τον καθημερινό αγώνα που δίνουν με γνώμονα την παροχή υψηλής, ποιοτικής φροντίδας υγείας και για τη σημαντική συμβολή τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19. Σε ανακοίνωση τους, επισημαίνουν ότι ενωμένοι θα πετύχουν την επένδυση στη νοσηλευτική επιστήμη και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των νοσηλευτών/τριών.

Η 12η Μαΐου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών-τριών από το 1965 ενώ επιπρόσθετα η μέρα αυτή τιμά την επέτειο της γέννησης της Florence Nightingale (12 Μαΐου 1820 – 13 Αυγούστου 1910), της μητέρας των νοσηλευτών/τριών, που χάρη στο πολύτιμό της έργο αναδείχθηκε η νοσηλευτική επιστήμη.

Το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών – ICN, που αποτελεί την παγκόσμια φωνή της Νοσηλευτικής έχει επιλέξει για το έτος 2022 το θέμα: Ηγετική φωνή – Επένδυση στη Νοσηλευτική και σεβασμός των δικαιωμάτων για διασφάλιση της παγκόσμιας υγείας».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, μέσω του κεντρικού θέματος της φετινής χρόνιας καθίσταται σαφές ότι υπάρχει ανάγκη επένδυσης στη νοσηλευτική με την παροχή γνώσεων στους επαγγελματίες υγείας για την ενίσχυση των νοσηλευτηρίων και τη δημιουργία ενός ανθεκτικού και συνάμα ποιοτικού συστήματος υγείας ανά το παγκόσμιο.

Επιπρόσθετα θίγεται η αναγκαιότητα για σεβασμό και προστασία των δικαιωμάτων των νοσηλευτών/τριών. Σημειώνεται ότι η διαφύλαξη των δικαιωμάτων των νοσηλευτών-τριών αποτελεί θεμέλιο για τη διασφάλιση της υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού έτσι επιτυγχάνεται η ταυτόχρονη προώθηση της υγείας στο σπίτι, στην κοινότητα και στα νοσηλευτήρια που ως επακόλουθο έχει την πρόληψη των ασθενειών και την αποκατάσταση και τη θεραπεία των ατόμων που το έχουν ανάγκη, μέσα από την παροχή ποιοτικής και ανθρωποκεντρικής φροντίδας.

Οι Κλάδοι Νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ αναφέρουν ότι το θέμα που όρισε το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών για φέτος παραπέμπει και στην πανδημία Covid-19.

«Οι νοσηλευτές-τριες ανά το παγκύπριο, αν και βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα «άγνωστο» ιό σε συνδυασμό με ένα νεοσύστατο ΓεΣΥ και όλα του τα προβλήματα, εντούτοις αγωνίστηκαν με το σύνολο των δυνάμεών τους για την αναχαίτιση της πανδημίας. Η πανδημία του κορωνοϊού αποτελεί απόδειξη ότι η επένδυση στη νοσηλευτική επιστήμη μέσω συνεχούς κατάρτισης και εκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας θα τους προετοιμάσει κατάλληλα, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν κάθε πρόκληση στο μέλλον», προστίθεται.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.