Ακιντζί αντί ΠτΔ στο δείπνο Ερντογάν στην Πόλη

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δεν θα παραστεί τελικά στο δείπνο που παραθέτει ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου της Κωνσταντινούπολης λόγω της πρόσκλησης για συμμετοχή του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Ο Τ/κ ηγέτης έφτασε απόψε στην Κωνσταντινούπολη και ο Υπουργός ΕΕ Βολκάν Μποζκίρ τον υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο. Ο Βολκάν Μποζκίρ ανακοίνωσε μέσω του λογαριασμού του στο τουίτερ την άφιξη του Μουσταφά Ακιντζί.

Υποδοχή Αναστασιάδη από Τσαβούσογλου

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποδέχθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στην Παγκόσμια Σύνοδο για την Ανθρωπιστική Βοήθεια στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με πηγές του ΚΥΠΕ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμμετέχει στη Σύνοδο με όλες τις διατυπώσεις ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και η σημαία της Κύπρου κυματίζει στο ξενοδοχείο, όπου διαμένει.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τη Γερμανίδα Καγελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε. Συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τα ευρωτουρκικά.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δύο παρεμβάσεις του στη Σύνοδο τόνισε ότι πέραν της αντιμετώπισης των συνεπειών της ανθρωπιστικής κρίσης πρέπει να αντιμετωπιστούν και τα αίτια. Μόνο έτσι θα υπάρξει αποτέλεσμα.

Στη δεύτερη του παρέμβαση στη συζήτηση για το ρόλο των ηγεσιών για αντιμετώπιση προβλημάτων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι χρειάζεται οι ηγεσίες να απέχουν από πολιτικές που έχουν επεκτατικές βλέψεις εις βάρος εις βάρος της κυριαρχίας άλλων κρατών.
Ανέφερε ότι μια ηγεσία θα πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες όλων των εμπλεκομένων ώστε να φτάσουμε σε αποτέλεσμα που αφήνουν νικητές και ηττημένους.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ερχόμενος από μια χώρα μέλος της ΕΕ, η οποία εδώ και 42 χρόνια βιώνει τη βίαιη διαίρεση, ευελπιστεί ότι οι ηγεσίες των ενδιαφερομένων μερών θα επιδείξουν την αναγκαία τόλμη για τη λήψη αποφάσεων στην διαπραγματευτική διαδικασία. “Εχω την έντονη πεποίθηση ότι μια λύση μπορεί να εξευρεθεί το συντομότερο δυνατόν εάν οι αρχές και αξίες της ΕΕ και των Ηνωμένων Εθνών υιοθετηθούν πλήρως”, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Απόψε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα παραθέσει δείπνο προς τιμή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στο οποίο θα συμμετάσχει και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει διμερείς επαφές με τους Πρωθυπουργούς του Λιβάνου και της Φινλανδίας, ενώ το μεσημέρι θα επισκεφθεί το Φανάρι, όπου θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Τσίπρας: Ανάγκη συντονισμού για αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών κρίσεων

TSIPRAS ISTANBUL

Για να αντιμετωπιστεί η πρόκληση της ανθρωπιστικής κρίσης χρειάζεται ένα όραμα που να αφορά στην ανθρωπιστική βοήθεια υπογράμμισε στην παρέμβασή του στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο του ΟΗΕ ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της κλειστής Συνάντησης με τους Αρχηγούς Κρατών. Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε περισσότερο από αναγκαία την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης Διάσκεψης στην παρούσα χρονική στιγμή λόγω του διαρκώς αυξανόμενου αριθμού ανθρώπων που χρήζουν ανθρωπιστικής βοήθειας παγκοσμίως.

«Πριν από 70 χρόνια, η Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα υπογράμμισε την ανάγκη να προστατέψουμε την έμφυτη αξιοπρέπεια, την ισότητα και τα απαράγραπτα δικαιώματα όλων των ανθρώπων. Από τότε, έχουν γίνει σημαντικά βήματα προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το ανθρωπιστικό δίκαιο αποτελούν πρότυπα, για τα οποία κρίνονται όλα τα κράτη» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Συμπλήρωσε όμως ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος σαν διαλυθεί καθώς οι προκλήσεις διαρκώς αυξάνουν και έχουν πολλαπλές ανθρωπιστικές συνέπειες.

«Εμείς, στην Ελλάδα, αντιμετωπίζουμε ταυτόχρονα δύο σημαντικές κρίσεις: την οικονομική και την προσφυγική. Και βρισκόμαστε στο κέντρο μιας γειτονιάς που αντιμετωπίζει πολύ σημαντικά ζητήματα ασφάλειας.

Σε αυτό το πλαίσιο, γνωρίζουμε πολύ καλά, πόσο σημαντικές είναι οι συζητήσεις που διεξάγονται σήμερα και αύριο, προκειμένου να εμπλουτίσουμε τις αντιδράσεις μας σε εκείνη την κρίση που βρίσκεται πίσω από όλες τις υπόλοιπες: την ανθρωπιστική κρίση.

Και αυτή η κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσα από τον συντονισμό, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη» κατέληξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Στυλιανίδης: Η ανθρωπιστική βοήθεια δεν είναι υποκατάστατο των πολιτικών λύσεων

Την ανάγκη μιας ισχυρής και θαρραλέας πολιτικής δράσης επεσήμανε ο Κύπριος Επίτροπος της ΕΕ για θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας Χρήστος Στυλιανίδης σε ομιλία του σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για το ρόλο των ηγεσιών για την παρεμπόδιση των προβλημάτων, προσθέτοντας ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η αιτία των προβλημάτων.

Ο Κύπριος Επίτροπος, ο οποίος εκπροσωπούσε τη Φεντερίκα Μογκερίνι ανέφερε ότι ζούμε σε ένα κόσμο γεμάτο ανασφάλεια και αστάθεια στον οποίο υπάρχουν άνευ προηγουμένου ανάγκες για ανθρωπιστική βοήθεια στην Ευρώπη και πέραν αυτής. Η ανθρωπιστική βοήθεια είναι κρίσιμης σημασίας, είπε ο Χρήστος Στυλιανίδης, ωστόσο τόνισε ότι δεν αποτελεί υποκατάστατο των πολιτικών λύσεων.

Σύμφωνα με τον Κύπριο Επίτροπο στο επίκεντρο της δράσης της ΕΕ είναι η προώθηση της δημοκρατίας, η ειρήνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι οικονομικές ευκαιρίες και η σταθερότητα. Πρόσθεσε ότι η ΕΕ προωθεί την ασφάλεια και την ανάπτυξη, στηρίζει τις προσπάθειες ηγετών να φτάσουν σε διευθετήσεις διαφορών, ενώ έχουν επίσης αναπτύξει και την Ομάδα Στήριξης Διαμεσολάβησης.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι σε αυτή τη σύνοδο θα υπάρξει ανανέωση της δέσμευσης για προσπάθεια επίλυσης των διαφορών οι οποίες προκαλούν άνευ προηγουμένου ανάγκες ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης συμμετείχε επίσης το πρωί σε πρόγευμα εργασίας στο οποίο μίλησε και ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι – μουν.

Το απόγευμα συναντήθηκε με μια διεθνή οργάνωση νέων με τους οποίους συζήτησε για την ανθρωπιστική βοήθεια. Είχε στη συνέχεια επαφές με τον Αντιπρόεδρο και τον Υφυπουργό Εσωτερικών της κυβέρνησης της Κένυας σχετικά με τη χρηματοδότηση για τους Σομαλούς πρόσφυγες στην Κένυα.

Αργότερα σήμερα θα μιλήσει σε συζήτηση για την αύξηση της αποτελεσματικότητας της ανθρωπιστικής βοήθειας. Θα λάβει επίσης μέρος και θα μιλήσει σε συζήτηση για την παγκόσμια υγεία.

Αύριο θα μιλήσει σε συζήτηση για τη χρηματοδότηση της ανθρωπιστικής βοήθειας. Θα έχει συναντήσεις με Υπουργούς αφρικανικών χωρών για την εκπαίδευση και τις καταστάσεις έκτακτου ανάγκης. Θα έχει συνάντηση με τον Φινλανδό Υπουργό Ανάπτυξης, με αξιωματούχους του Αφγανιστάν και τον Πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης.

Χθες επισκέφθηκε μια κλινική για Σύρους πρόσφυγες στην Κωνσταντινούπολη που έχει δημιουργηθεί με χρηματοδότηση ΕΕ επισημαίνοντας ότι υπάρχουν πάνω από τρία εκατομμύρια πρόσφυγες στην Τουρκία, κάτι που την κάνει τη χώρα με τον μεγαλύτερο προσφυγικό πληθυσμό ανά τον κόσμο. Όπως είπε η ΕΕ αποδεικνύει τη δέσμευσή της να προσφέρει βοήθεια στην Τουρκία για να στηρίξει τους πρόσφυγες διαθέτοντας τρία δις Ευρώ στην Τουρκία τα επόμενα δύο χρόνια. Ωστόσο είπε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ για τη στήριξη των θυμάτων της συριακής κρίσης δεν είναι μόνο στην Τουρκία, αλλά και εντός της Συρίας, καθώς και στην Ιορδανία και τον Λίβανο αλλά και μέσα στην Ευρώπη.

Κλινικές όπως αυτές στην Κωνσταντινούπολη κάνουν τη διαφορά, ανέφερε ο Χρήστος Στυλιανίδης, επειδή το 90% των προσφύγων δεν ζουν στους προσφυγικούς καταυλισμούς αλλά στις πόλεις όπως είναι η Κωνσταντινούπολη. Ανέφερε ότι θα γίνουν ακόμη περισσότερα, προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής βοήθειας για το 2016 θα δημιουργηθεί ένα σύστημα ηλεκτρονικής κάρτας ώστε οι πρόσφυγες να αντιμετωπίζουν τις βασικές ανάγκες τους με αξιοπρέπεια. Όπως είπε, η ΕΕ παραμένει ο μεγαλύτερος χορηγός για την συριακή κρίση και δεσμεύονται να διατηρήσουν αυτό τον ρόλο.

Στην Κωνσταντινούπολη και ο Τ/κ δήμαρχος Λευκωσίας

Στη Σύνοδο της Κωνσταντινούπολης έχει προσκληθεί ο δήμαρχος της κατεχόμενης Λευκωσίας Μεχμέτ Χαρμαντζί, ο οποίος συναντήθηκε με τον Δήμαρχο της πόλης Καντίρ Τομπάς.

Σε ανάρτηση στην σελίδα του στο Facebook o Xαρμαντζί έγραψε ότι η συνάντηση ήταν εποικοδομητική και ότι και οι δύο εξέφρασαν τη βούλησή τους για ενίσχυση των σχέσεών τους.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα ο Χαρμαντζί έλαβε πρόσκληση για τη Σύνοδο της Κωνσταντινούπολης τόσο από τον Δήμαρχο Τομπάς όσο και από τα ΗΕ. Στη Σύνοδο μετέχουν 120 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, μελών του ΟΗΕ , μεταξύ αυτών και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.Οι σύνεδροι ανέρχονται στις 6,000.

Ο Χαρμαντζί, όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, είπε ότι αποτελεί τιμή για τον ίδιο το γεγονός ότι έλαβε επίσημη πρόσκληση από τον Αναπληρωτή ΓΓ των ΗΕ για ανθρωπιστικά θέματα Στεφάν Ο` Μπράϊαν. Ο “δήμαρχος” θα προσφωνήσει συνάντηση δημάρχων για θέματα μετανάστευσης, στο περιθώριο της Συνόδου.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy