Ανακοινώθηκε και επίσημα η μείωση των αγροτικών επιτοκίων στο Συνεργατισμό

Έλα στο Google News

Μειώσεις στα επιτόκια αγροτικών δανείων της τάξης του 2% κατά μέσο όρο ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Συνεργατισμός.

Παράλληλα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, δίνονται κίνητρα για την αναδιάρθρωση μη εξυπηρετούμενων αγροτικών δανείων.

Η μείωση των επιτοκίων σε αγροτικά δάνεια είχε προαναγγελθεί την περασμένη Τετάρτη κατά τη διάρκεια συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της ΣΚΤ.

Ειδικότερα, το επιτόκιο όλων των εξυπηρετούμενων αγροτικών δανείων μειώνεται με ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2015 στο 4,75%. Σε σχέση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αφού αναδιαρθρωθούν, το επιτόκιο θα μειώνεται σε πρώτο στάδιο στο 5,75% και σε διάστημα 6 μηνών, εφόσον τηρούνται οι πρόνοιες της αναδιάρθρωσης, θα μειώνεται στο 4,75%.

«Κατά μέσο όρο οι μειώσεις επιτοκίων θα είναι της τάξης του 2% για τα εξυπηρετούμενα δάνεια. Η μείωση υπολογίζεται να επηρεάζει θετικά γύρω στις 8.500 αγροτικά δάνεια», αναφέρεται.

Σε δήλωσή του για την απόφαση, ο Πρόεδρος της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας Νικόλας Χατζηγιάννης, τόνισε ότι «σήμερα προχωρήσαμε σε ένα ακόμη σημαντικό μέτρο που στόχο έχει να διευκολύνει χιλιάδες δανειολήπτες του αγροτικού τομέα, επιβεβαιώνοντας τους διαχρονικούς στενούς δεσμούς του Συνεργατικού Κινήματος με τον αγροτικό κόσμο».

«Στηρίζουμε τους πελάτες μας που δραστηριοποιούνται στο πρωτογενή τομέα ανταμείβοντας και δίνοντας επιπρόσθετα κίνητρα έτσι ώστε να συνεχίσουν να είναι συνεπείς ή να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους», κατέληξε.

Ικανοποίηση στις αγροτικές οργανώσεις

Ικανοποίηση για την απόφαση της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει σε μείωση κατά δυο ποσοστιαίες μονάδες, στα επιτόκια των αγροτικών δανείων, εξέφρασαν οι αγροτικές οργανώσεις (ΠΕΚ, ΕΚΑ, Παναγροτικός, Νέα Αγροτική και Ευρωαγροτικός), υποδεικνύοντας ότι η ενέργεια αυτή, σύμφωνα με στοιχεία της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, αναμένεται να επηρεάσει θετικά γύρω στα 8.500 αγροτικά δάνεια.

Επιπλέον, οι αγροτικές οργανώσεις εξέφρασαν ικανοποίηση για την πρόθεση του Συνεργατικού Πιστωτικού Τομέα να συνεχίσει να στηρίζει και να βοηθά τον αγροτικό τομέα, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τους άρρηκτους δεσμούς συνεργασίας μεταξύ του Συνεργατικού Κινήματος και του αγροτικού κόσμου.

Σε κοινή τους ανακοίνωση, οι αγροτικές οργανώσεις σημειώνουν επίσης την εξαγγελία της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας ότι η μείωση του επιτοκίου θα επεκταθεί και στα μη εξυπηρετούμενα αγροτικά δάνεια που θα αναδιαρθρωθούν και πως πλέον αναμένουν ότι οι εταιρείες του Συνεργατικού Πιστωτικού Τομέα θα εργαστούν εντατικά για να αναδιαρθρωθούν όσα περισσότερα προβληματικά αγροτικά δάνεια γίνεται.

Οι αγροτικές οργανώσεις δηλώνουν την αποφασιστικότητα τους να εργαστούν σκληρά από κοινού για να θεμελιώσουν εκ νέου τον πρωτογενή αγροτικό τομέα στον τόπο μας, στοχεύοντας στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη του, αναφέροντας τέλος πως η απόφαση της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας για μείωση των επιτοκίων ενισχύει σημαντικά την προσπάθεια τους αυτή.

ΚΥΠΕ

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.