Ανάκληση του Κόλιν Στιούαρτ ζητά η ΕΔΕΚ, πρώτη συνάντηση της Κεντρικής Επιτροπής με τον Ν. Χριστοδουλίδη

Την άμεση ανάκληση του Κόλιν Στιούαρτ να ζητήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τα ΗΕ, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, που θεωρεί ότι στο σύντομο χρόνο που βρίσκεται στην Κύπρο ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ προχωρεί είτε άμεσα είτε έμμεσα σε ενέργειες που αναβαθμίζουν το κατοχικό καθεστώς αλλά την ίδια στιγμή βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ.

Δεν μπορεί να συνεχίσει αυτή η τακτική η οποία θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και την ίδια στιγμή να κατοχυρώσει έμμεσα πλην σαφώς μία μορφή αναβάθμισης του κατοχικού καθεστώτος, πρόσθεσε ο κ. Σιζόπουλος σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους πριν την έναρξη των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής και του Καταστατικού Συνεδρίου της ΕΔΕΚ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη θέση της ΕΔΕΚ απέναντι στον Κόλιν Στιούαρτ μετά από τα τελευταία γεγονότα στο γήπεδο της Τσετίνκαγια στη νεκρή ζώνη.

Στην ερώτηση τι είναι αυτό που ενοχλεί την ΕΔΕΚ, ο Μαρίνος Σιζόπουλος απάντησε ότι είναι ο τρόπος με τον οποίο έχει χειριστεί το θέμα της νεκρής ζώνης και το θέμα του γηπέδου της Τσετίνκαγια. «Ενώ την ίδια ευαισθησία δεν επέδειξε όταν τα κατοχικά στρατεύματα παρεμποδίζουν τους Ελληνοκύπριους να εργαστούν στον χώρο της νεκρής ζώνης. Και να τονίσουμε ότι η νεκρή ζώνη δεν είναι νεκρή ζώνη ούτε ουδέτερη. Είναι έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Την κυριαρχία σε αυτή την περιοχή την έχει η Κυπριακή Δημοκρατία ανεξάρτητα αν έχει εκχωρήσει για ευνόητους λόγους στον ΟΗΕ και την ΟΥΝΦΙΚΥΠ την δυνατότητα επιτήρησης”.

“Επίσης, δηλώσεις που έκανε στο εξωτερικό την περίοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, κάθε άλλο παρά θετικές ήταν. Καθώς επίσης και το γεγονός ότι στην ουσία άφηνε υπονοούμενα περί δυνατότητας συζήτησης με το κατοχικό καθεστώς για την υπογραφή συμφωνίας συναντίληψης σχετικά με την παραμονή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο. Όλα αυτά είναι επικίνδυνες εξελίξεις οι οποίες υπονομεύουν την Κυπριακή Δημοκρατία και αντίθετα προσφέρουν έμμεση αναβάθμιση στο κατοχικό καθεστώς», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν το πρόβλημα της ΕΔΕΚ είναι ο ΟΗΕ γενικά, ο Κόλιν Στιούαρτ ή ο θεσμός, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι το πρόβλημά τους δεν είναι ούτε τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία σέβονται, ούτε ο θεσμός. «Το πρόβλημά μας είναι πώς οι εκπρόσωποι του ΟΗΕ  συμπεριφέρονται και αξιοποιούν αυτή την θέση που αντί να προωθούν τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Καταστατικού Χάρτη,  όπως είναι το καθήκον τους, στην ουσία προσπαθούν κατά έμμεσο τρόπο να στηρίξουν τουρκική πολιτική σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας», ανέφερε.

Κεντρική Επιτροπή και Καταστατικό Συνέδριο

Σε ερώτηση για τη συνεδρία της ΕΔΕΚ, ο Πρόεδρος του κόμματος είπε ότι αποτελεί μία πρώτη συνάντηση του Νίκου Χριστοδουλίδη με συλλογικό όργανο της ΕΔΕΚ, την διευρυμένη Κεντρική Επιτροπή. Ανέφερε επίσης ότι σήμερα θα προχωρήσουν σε καταστατικές αλλαγές, που έπρεπε να είχαν γίνει τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά δεν έγιναν λόγω των δικαστικών διαδικασιών. «Έτσι σήμερα, μετά την ολοκλήρωση των δικαστικών διαδικασιών, ύστερα από το γεγονός ότι η ΕΔΕΚ δικαιώθηκε και κέρδισε όλες τις δίκες στο δικαστήριο, ανοίγει πια η προοπτική και ο στόχος  γι’ αυτό το καταστατικό συνέδριο και να γίνουν οι απαραίτητες καταστατικές αλλαγές όπως αυτές έχουν υποδειχθεί από τα στελέχη», ανέφερε.

Κληθείς να αναφέρει κάποιες από τις αλλαγές, ο Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι πρόκειται για την επικαιροποίηση του καταστατικού και οι αλλαγές αφορούν την ηλεκτρονική εγγραφή των μελών και τη διευκόλυνση της διαδικασίας, μείωση του αριθμού των μελών στα συλλογικά όργανα, στην Κεντρική Επιτροπή και στο Πολιτικό Γραφείο. Θα περιλαμβάνονται επίσης στο καταστατικό κάποιες από τις υποδείξεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, πρόσθεσε, όσον αφορά τον τρόπο και τη διαδικασία της υποβολής και καταρτισμού των οικονομικών καταστάσεων του κόμματος για να υπάρχει πλήρης διαφάνεια και συμμόρφωση.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.