Ανακωχή το πρώτο ζητούμενο για τη Λιβύη

Προσχέδιο συμφωνίας με έξι άξονες, στη βάση εγγράφου του ΟΗΕ

 

Αν και χαμηλές οι προσδοκίες, τα βλέματα όλων στρέφονται σήμερα στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, στόχος της οποίας είναι ο τερματισμός των εχθροπραξιών, της εκεχειρίας μεταξύ των αντιμαχομένων πλευρών, ο περιορισμός  της ανάμειξης ξένων δυνάμεων που τροφοδοτούν τη σύρραξη και η δημιουργία των προϋποθέσεων για την επανάληψη του ενδολιβυκού διαλόγου. Χθες ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Γκασάν Σαλαμέ, τόνισε σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι διεθνείς παίχτες θα πρέπει να σταματήσουν να εμπλέκονται στη Λιβύη.

Τις προηγούμενες μέρες υπήρξαν εντατικές διαβουλεύσεις για την προετοιμασία ενός κειμένου συμφωνίας που φαίνεται να βασίστηκε σε έκθεση-έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε και το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA. Θεωρεί το πρακτορείο ότι το σχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος επεξεργάστηκε σε 5 προπαρασκευαστικές συναντήσεις στο Βερολίνο με εκπροσώπους από περισσότερες από 12 χώρες και οργανισμούς.

Οι έξι άξονες του προσχεδίου συμφωνίας αφορούν κατά σειρά τον τερματισμό των εχθροπραξιών, τη γενική εφαρμογή του εμπάργκο όπλων, τη μεταρρύθμιση του τομέα ασφαλείας της χώρας, την επιστροφή των αντιμαχομένων στην πολιτική διαδικασία, τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, το σεβασμό του ανθρωπιστικού δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ενεργότερο ρόλο επιζητεί η ΕΕ

Χθες ο ύπατος εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι έτοιμη να βοηθήσει στην εφαρμογή και παρακολούθηση της κατάπαυσης του πυρός, ενδεχομένως και με στρατιώτες… Ταυτόχρονα, επέκρινε από τη μια την αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας και της Ρωσίας στη Λιβύη, από την άλλη όμως είπε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ταγίπ Ερντογάν κατάφεραν τουλάχιστον να προετοιμάσουν μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός.

Απειλές Ερντογάν προς την ΕΕ

Ο Ταγίπ Ερντογάν, χρησιμοποιώντας πύρινο λόγο, κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Ένωση για έλλειψη ευαισθησίας στο θέμα της Λιβύης και προειδοποιεί για την επανεμφάνιση κινδύνων εάν δεν στηριχθεί η κυβέρνηση της Λιβύης. Με άρθρο του στο politico.eu, μια μέρα πριν τη Διάσκεψη, αναφέρει ότι «η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει μια νέα σειρά προβλημάτων και απειλών στην περίπτωση πτώσης της λιβυκής νόμιμης κυβέρνησης». Παράλληλα, προειδοποιεί πως εάν συνεχιστεί η βίαιη σύγκρουση στη χώρα, η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα μετανάστευσης.

Στη διάσκεψη, εκτός από τον ΟΗΕ και την οικοδέσποινα Γερμανία, θα συμμετάσχουν χώρες που υποστηρίζουν τις εμπόλεμες πλευρές ή εμπλέκονται κατά τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην ειρηνευτική διαδικασία, ανάμεσά τους η Ρωσία, η Τουρκία, οι ΗΠΑ, η Ιταλία και η Γαλλία. Ρωσία, Γαλλία και Μ. Βρετανία έχουν ανακοινώσει τη συμμετοχή τους στο υψηλότατο επίπεδο διά των αρχηγών των κυβερνήσεών τους -Πούτιν, Μακρόν, Τζόνσον.

Η Τουρκία υποστηρίζει την κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Φάγεζ αλ-Σάρατζ και ανακοίνωσε την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στο πλευρό του ισχυρού άνδρα της Βεγγάζης.

Ο Χάφταρ θεωρείται ότι υποστηρίζεται από τη Ρωσία αλλά και άλλες δυνάμεις, όπως η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς και περιφερειακούς αντιπάλους της Άγκυρας.

Οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ αποφάσισαν να αυξήσουν περαιτέρω την πίεση προς την πλευρά του Φάγεζ αλ Σαράτζ κλείνοντας τις «κάνουλες» του πετρελαίου. Τα λιμάνια της ανατολικής Λιβύης, που ελέγχει ο Λυβικός Εθνικός Στρατός, ανέστειλαν τις εξαγωγές αργού, μειώνοντας κατά 50% την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου στη χώρα, η οποία έφτανε τα 1,3 εκ. βαρέλια.

Νίκη Κουλέρμου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy