Η παράταση των υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Απριλίου λόγω κορωνοϊού, θα είναι στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου που συνέρχεται στις 11 το πρωί.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ ότι με βάση και τις ενδείξεις των ειδικών θα υπάρχει παράταση των περιοριστικών μέτρων για αναχαίτιση του κορωνοϊού. Ο Κυριάκος Κούσιος είπε ότι εφόσον συνεχιστούν τα περιοριστικά μέτρα, δεν θα επιτρέπονται εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις κάτι που θα επηρεάσει ακόμα και τα έθιμα του Πάσχα.

Πρόσθεσε ότι στο μικροσκόπιο του Υπουργικού θα τεθεί και το θέμα των υπεραγορών και η επέκταση του ωραρίου τους. Όπως είπε η διυπουργική επιτροπή την περασμένη Δευτέρα συζήτησε όλα τα θέματα αλλά κρίθηκε σκόπιμο οι αποφάσεις να ληφθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Για τον επαναπατρισμό φοιτητών και Κυπρίων που εγκλωβίστηκαν στο εξωτερικό, ο κ. Κούσιος είπε ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός ενώ σημείωσε ότι το θέμα απασχολεί σοβαρά τον ίδιο τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πρόσθεσε ότι απασχολεί την κυβέρνηση κυρίως η ασφάλεια των φοιτητών κατά την επιστροφή, λέγοντας ότι οι ειδικοί θεωρούν ότι η μετακίνηση φοιτητών κυρίως από χώρες που υπάρχει έξαρση του ιού είναι επικίνδυνη. Επίσης, ισχυρίστηκε ότι κανένας δεν έτυχε προνομιακής μεταχείρισης για επαναπατρισμό του.
Ακόμα είπε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ετοιμάσει σχεδιασμούς και παραμένει η σύμφωνος γνώμη των ειδικών για επαναπατρισμό Κυπρίων. Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο παρέχει κάθε βοήθεια στους πολίτες που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι τις αποφάσεις που θα λάβει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να τις ανακοινώσει ο ίδιος ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Αποφάσεις και για Πάσχα

Tο θέμα του εορτασμού του Πάσχα θα βρεθεί στο επίκεντρο τηλεφωνικής επικοινωνίας που θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Αρχιεπίσκοπο σε κάποια στιγμή πριν από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα εισηγηθεί στον Αρχιεπίσκοπο όπως δοθεί μεγαλύτερη λαμπρότητα και πανηγυρικός χαρακτήρας στην εορτή της 27ης Μάϊου δηλαδή της «Απόδοσης της Μεγάλης Εορτής του Πάσχα».
Η 27η Μαΐου είναι η μέρα που γιορτάζεται η συμπλήρωση 40 ημερών μετά το Πάσχα και τελευταία ημέρα που ψάλλεται στις εκκλησίες το «Χριστός Ανέστη».
Ο τελευταίος λόγος ανήκει στον Αρχιεπίσκοπο.

Αισιοδοξία για τα νέα κρούσματα

29 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε χθες το Υπουργείο Υγείας. Συγκεκριμένα, πρόκειται για 22 άτομα που εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών, 3 άτομα από τη δειγματοληψία της Πάφου και 4 άτομα, των οποίων το ιστορικό διερευνάται.

Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανήλθε στα 494 περιλαμβανομένων και των 10 που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις. Τα 364 από τα 494 προέρχονται από επαφές, άρα οι λοιμώξεις είναι από την Κύπρο, ενώ 47 από τα άτομα που διαγνώστηκαν θετικά με στον ιό και νοσηλεύτηκαν, έχουν αποθεραπευτεί. Επίσης 11 άτομα νοσηλευόνται διασωληνωμένα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα Νοσοκομεία Λευκωσίας και Λεμεσού. Η κατάσταση της υγείας τους είναι σταθερή αλλά κρίσιμη.

Ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας Λεόντιος Κωστρίκης ανέφερε ότι η επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων ημερών επιτρέπει να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Πρόσθεσε ωστόσο ότι ακόμη δεν έχει κριθεί τίποτα και δεν υπάρχει πολυτέλεια λαθών. Χαρακτήρισε δε ιδιαίτερα κρίσιμες τις επόμενες μέρες και κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν στο σπίτι τους και να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας.

Τέσσερα άτομα εκτός του νοσοκομείου αναφοράς

Τέσσερις ασθενείς των οποίων οι επαναληπτικές εξετάσεις ήταν αρνητικές στον κορωνοϊό, έλαβαν εξιτήριο από το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου το οποίο λειτουργεί ως νοσοκομείο αναφοράς.
Το ένα άτομο μεταφέρθηκε σπίτι του όπου θα παραμείνει υπό κατ’ οίκον περιορισμό για 14 ημέρες. Οι υπόλοιποι τρεις μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Αποκατάστασης στην Τερσεφάνου.

Στο νοσοκομείο αναφοράς νοσηλεύονται 29 άτομα, 3 εκ των οποίων στη Μονάδα αυξημένης φροντίδας.
Από τις 11 Μαρτίου οπότε άρχισε τη λειτουργία του το νοσοκομείο αναφοράς έγιναν 100 εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό και δόθηκαν 60 εξιτήρια.