Ανακοίνωση του Συμβουλίου Φωνή για τις Δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας, Πρόδρομου Προδρόμου

Το Συμβούλιο Φωνή εκφράζει την δυσαρέσκεια και απογοήτευση του προς τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας, Πρόδρομου Προδρόμου, ότι δεν έχουν γίνει ακόμη οι κατάλληλες προετοιμασίες από πλευράς του υπουργείου αναφορικά με την εισαγωγή της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία.

Ο κύριος υπουργός, στις 19 Οκτωβρίου 2021, δήλωσε ότι το Υπουργείο από το 2016 είχε διατυπώσει με σαφήνεια την πολιτική του σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα και είχε δήλωσε ξεκάθαρα τη δέσμευσή του να διασφαλίσει την πρόσβαση παιδιών και νέων σε ολιστική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Παράλληλα, το ίδιο Υπουργείο, αναγνωρίζει τη σημαντικότητα της πρόληψης, θέτοντας στο επίκεντρο των προσπαθειών του την προώθηση της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία, καθώς αυτά συμπεριλαμβάνονται στο Σχέδιο Δράσης της Εθνικής Στρατηγικής. Υπενθυμίζουμε, ότι το Σχέδιο Δράσης αποτελεί απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, καθιστώντας το δεσμευτικό έναντι όλων των Κυβερνητικών Υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα από τις δηλώσεις του Υπουργού εγείρονται τα πιο κάτω ερωτήματα:

  1. Πώς το Υπουργείο προχωρά στην υλοποίηση των δεσμεύσεων του όπως καθορίζονται στην Εθνική Στρατηγική;
  2. Tι ενέργειες έχουν ήδη εφαρμοστεί από το Υπουργείο για την προετοιμασία του συστήματος όπως καθορίζεται στο Σχέδιο Δράσης 2021-2023;
  3. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της υποχρεωτικής σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία;

Είναι διεθνώς αναγνωρισμένο ότι, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση αποτελεί σημαντικό μέτρο πρωτογενούς πρόληψης σε θέματα σεξουαλικής κακοποίησης και βίας, καθώς συμβάλλει στην ενδυνάμωση των παιδιών και στην ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων, ώστε αυτά να λαμβάνουν αποφάσεις για τον εαυτό τους προστατεύοντας τα από κινδύνους θυματοποίησής τους. Εξάλλου, αποφάσεις του ΕΔΑΔ την αναγνωρίζουν ως κεκτημένο δικαίωμα κάθε παιδιού στο οποίο δεν χωρά καμία πολιτική αναβολή ή καθυστέρηση.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Μέχρι στιγμής, το Σπίτι του Παιδιού έχει διαχειριστεί 330 υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών για το 2022. Το 2021, τα νούμερα υποθέσεων άγγιξαν τα 481 παιδιά. Είναι εμφανές ότι τα συνεχώς αυξανόμενα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης δεν θα μπορέσουν ποτέ να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, έως ότου τα ίδια τα παιδιά ενδυναμωθούν και αποκτήσουν δεξιότητες, έτσι ώστε να μπορούν να προστατεύσουν τον εαυτό τους. Δεν υπάρχει καλύτερη απάντηση από την εφαρμογή της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης άμεσα και με τρόπο ο οποίος να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τους αυξημένους κινδύνους στους οποίους εκτίθενται τα παιδιά μας.

Πότε επιτέλους θα δώσουμε στα παιδιά καλύτερα εφόδια για να μπορούν να αναγνωρίσουν, να αντιμετωπίσουν και να προστατευτούν από τη σεξουαλική κακοποίηση ή εκμετάλλευση τους;

Αναστασία Παπαδοπούλου

Προέδρος Συμβουλίου Φωνή

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.