Η ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/ Βόρειας Πράσινης Αριστεράς εξέδωσε χθες ανακοίνωση με αφορμή τη συμπλήρωση 45 χρόνων από το φασιστικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή.

Παρατίθεται η ανακοίνωση:

«Συμπληρώνονται φέτος 45 χρόνια από το δίδυμο έγκλημα που διαπράχθηκε εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, από το φασιστικό πραξικόπημα της ελληνικής Χούντας και της ΕΟΚΑ Β’ και από την παράνομη τουρκική εισβολή. Δυστυχώς 45 χρόνια μετά η Κύπρος παραμένει μοιρασμένη χώρα και η Τουρκία συνεχίζει να κατέχει παράνομα το 37% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας, παραβιάζοντας βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου, όπως η κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα των κρατών. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο κυπριακός λαός συνεχίζει να υποφέρει από την κατάφορη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του.

Όλα αυτά τα χρόνια Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι αγωνίζονται για την επανένωση της πατρίδας τους. Στον αγώνα για απελευθέρωση, επανένωση του νησιού και του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, η GUE/NGL παραμένει αλληλέγγυα. Εκφράζει παράλληλα τη θέση ότι η ευόδωση αυτού του αγώνα περνά μόνο μέσα από τον τερματισμό της στρατιωτικής κατοχής από την Τουρκία, τον τερματισμό των αναχρονιστικών εγγυήσεων και των όποιων επεμβατικών δικαιωμάτων και τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Το γεγονός ότι σήμερα η Κύπρος αντιμετωπίζει και πάλι εντάσεις λόγω των παράνομων γεωτρήσεων που πραγματοποιεί η Τουρκία εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, καταδεικνύει εκ νέου ότι η ανάγκη για λύση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου είναι ακόμη πιο επιτακτική. Η ΕΕ οφείλει να σταθεί πραγματικά αλληλέγγυα προς την Κυπριακή Δημοκρατία και το λαό της, και πέρα από φραστική στήριξη να αναλάβει πρωτοβουλίες που να θέτουν την Άγκυρα ενώπιον των ευθυνών της. Θα πρέπει να ασκηθούν πραγματικές πιέσεις ώστε η Τουρκία να τερματίσει τις παράνομες δραστηριότητες που θα ενθάρρυνε και τις δύο πλευρές στην Κύπρο να καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών για τη λύση του Κυπριακού προβλήματος. Εξάλλου, είναι η λύση του Κυπριακού που θα επιλύσει οριστικά το ζήτημα του φυσικού αερίου. Αφού μετά τη λύση, όπως έχει ήδη συμφωνηθεί, όλες οι θαλάσσιες ζώνες και οι φυσικοί πόροι θα αποτελούν ομοσπονδιακή αρμοδιότητα και τα όποια έσοδα από αυτούς θα κατανέμονται στις δύο κοινότητες στο νησί κατά τρόπο που έχει ήδη συμφωνηθεί. Ενώ ταυτόχρονα, θα διανοιχτεί η προοπτική για διάλογο και επίλυση των διαφορών με την Τουρκία, στη βάση του Δικαίου της Θάλασσας.

Όπως προκύπτει μέσα από τις Εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, πριν από δύο χρόνια οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό είχαν φτάσει σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Από εκείνο το σημείο πρέπει να ξαναρχίσουν, από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά. Με το κεκτημένο των συγκλίσεων που είχαν επιτευχθεί, στη βάση του Πλαισίου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και του άτυπου εγγράφου για το μηχανισμό εφαρμογής της λύσης.

Καταληκτικά η πολιτική μας ομάδα ενώνει τη φωνή της με εκείνη των δυνάμεων που αγωνίζονται στην Κύπρο υπέρ της απελευθέρωσης και επανένωσης στη βάση της ΔΔΟ, ενάντια στο σοβινισμό στις δύο κοινότητες και σε όσους βολεύονται με τη διχοτόμηση. Γιατί την ειρήνη την έχει ανάγκη ο κυπριακός λαός, μα και γιατί το παράδειγμά της το χρειάζεται και η ΕΕ».