Ανακοίνωση του γερμανικού ΥΠΕΞ για την απέλαση δύο Γερμανών διπλωματών από την ΡωσίαΤο Γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση αναφορικά με την απέλαση δύο Γερμανών διπλωματών από την Ρωσία.

Συγκεκριμένα, η Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε σε σχέση με τη σημερινή ανακοίνωση της Ρωσίας για την απέλαση δύο Γερμανών υπαλλήλων της Πρεσβείας τα ακόλουθα «Η γερμανική κυβέρνηση εκφράζει τη λύπη της για την απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης να κηρύξει δύο υπαλλήλους της Γερμανικής Πρεσβείας στη Μόσχαpersonae non gratae. Η απόφαση στέλνει λάθος μήνυμα και είναι αδικαιολόγητη».

Όπως σημειώνεται, στις 4 Δεκεμβρίου, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας κήρυξε δύο υπαλλήλους της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας personae non gratae.

Η γερμανική Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση αντέδρασε έτσι επειδή οι ρωσικές Αρχές, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις σε υψηλό επίπεδο, δεν συνεργάστηκαν επαρκώς στην έρευνα για τη δολοφονία του Tornike K. (σ.σ Τσετσένος αντικαθεστωτικό που δρούσε εναντίον της Μόσχας).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η σοβαρή και χωρίς καθυστέρηση συμμετοχή των ρωσικών Αρχών παραμένει κατά την άποψη της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης επειγόντως επιβεβλημένη.

Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο, αφότου ο Γενικός Εισαγγελέας ανέλαβε την έρευνα στην υπόθεση αυτή με την αιτιολογία ότι υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία πως οι δολοφονίες πραγματοποιήθηκαν κατ’εντολήν είτε κρατικών φορέων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, είτε των Αρχών της αυτόνομης Τσετσενικής Δημοκρατίας, ως τμήματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση –σημειώνεται- επιφυλάσσεται να προβεί, υπό το φως των ερευνών, σε περαιτέρω βήματα ως προς αυτό το ζήτημα».