Ανακοινώθηκε στα κατεχόμενα το κόστος της καραντίνας που θα πληρώνουν όσοι επιστρέψουν εντός ΙουνίουΣτις 4400 TL (586 ευρώ περίπου) έχει καθοριστεί το ποσό που πρέπει να πληρώσουν ως έξοδα καραντίνας οι μη πολίτες του ψευδοκράτους, όσοι δηλαδή έχουν άδειας παραμονής, εργασίας και φοίτησης στα κατεχόμενα και θα εισέλθουν στο ψευδοκράτος από τις 8 Ιουνίου μέχρι την 1η Ιουλίου.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο «υπουργός δημοσιονομικών», Ολγκούν Αμτζιάογλου ανακοίνωσε ότι το ψευδοκράτος θα πληρώσει για την υποχρεωτική 14ημερη καραντίνα και το τεστ PCR στο οποίο θα υποβάλλονται, για τους πολίτες του ψευδοκράτους και τους φοιτητές που θα επαναπατρισθούν σε αυτό το διάστημα.

Να σημειωθεί ότι ο «υπουργός υγείας», Αλί Πιλλί ανακοίνωσε χθες στην «βουλή» ότι η υποχρεωτική περίοδος της καραντίνας θα καταργηθεί από την 1η Ιουλίου και μετά και θα ανακοινωθούν αργότερα οι όροι που θα γίνονται οι αφίξεις και οι διελεύσεις.

Ο κ. Αμτζιάογλου ανέφερε ότι τα ποσό που απαιτείται θα πρέπει να κατατίθεται σε λογαριασμούς της τράπεζας Ζιραάτ σε ΤΛ, ευρώ ή στερλίνες.

Στο μεταξύ, απόψε και αύριο φτάνουν στα κατεχόμενα απευθείας αλλά και μέσω ξηράς από την Τουρκία οι σοροί των 18 Τ/κ 10 άνδρες και 8 γυναίκες, που έχασαν τη ζωή τους στην Βρετανία, οι πλείστοι από κορωνοϊό, και οι συγγενείς τους ήθελαν να θαφτούν στην Κύπρο. Μεταξύ αυτών είναι και το νεαρότερο θύμα του Covid 19, μια 26χρονη που εργαζόταν σε οίκο ευγηρίας και αποκατάστασης ηλικιωμένων και άφησε πίσω της ένα 3χρονο κοριτσάκι.

Οι 12 σοροί έφτασαν αεροπορικώς από το Λονδίνο στην Κωνσταντινούπολη και από οδικώς θα φτάσουν στο λιμάνι της Μερσίνης και στη συνέχεια στο λιμάνι Αμμοχώστου. Έξι σοροί φτάνουν αεροπορικώς στα κατεχόμενα και οι κηδείες τους θα γίνουν μεθαύριο.

Ο «δήμαρχος» Λευωσίας, Μεχμέτ Χαρμαντζί ανακοίνωσε μέσω των μέσω κοινωνικής δικτύωσης ότι οι κηδείες, κατόπιν συνεννόησης με τα αρμόδια «υπουργεία» θα γίνουν αύριο.

Πηγή: ΚΥΠΕ/Dialogos