
Ανακόλουθη η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, ενώ οφείλει να στηρίξει τους ευάλωτους με όλους τους δυνατούς τρόπους
Συνεντεύξεις στον Μιχάλη Μιχαήλ
Ανησυχία εκφράζει ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας για τη διαχείριση των οικονομικών από την παρούσα κυβέρνηση. Όπως δήλωσε στη «Χαραυγή», ενώ προεκλογικά ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έκανε αναφορά για ενισχυμένη συνεργασία που θα είχε με το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, μετεκλογικά λαμβάνουν πληροφόρηση από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο για συστηματική έλλειψη πληροφόρησης. Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό υπενθυμίζει στον ΠτΔ ότι ο οδηγός για τη λύση του Κυπριακού είναι ο ΟΗΕ, ενώ για τα Συμπεράσματα της ΕΕ σημειώνει ότι η έντονη αναφορά του ΠτΔ για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ, με την ελπίδα ότι θα διοριστεί εκπρόσωπος της ΕΕ, δεν καταγράφηκε μέσα από τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς διερωτήθηκε μέσω της «Χαραυγής» αν τόσο η κυβέρνηση, όσο και τα κόμματα έχουν το θάρρος να κάνουν περικοπές από τους όποιους πελάτες ψηφοφόρους σε κάθε περίπτωση. Σε ό,τι αφορά την πρόταση του ΠτΔ για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό, εκτιμά ότι είναι εφικτός στόχος. Αναφορικά δε με την έκθεση Γκουτέρες σημειώνει ότι ο χρόνος δεν είναι ο μόνος καθοριστικός παράγοντας που επηρεάζει τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, αλλά είναι η βιωσιμότητα της λύσης.
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
- Θεωρείτε ως κόμμα ότι τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ικανοποιούν το στόχο που έθεσε και όπως τον έθεσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης για εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό;
- Στην έκθεση για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ ο κ. Γκουτέρες υπογραμμίζει ότι ο χρόνος δουλεύει κατά μιας αμοιβαία αποδεκτής πολιτικής διευθέτησης στην Κύπρο και καλεί τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να αναλάβουν επείγουσα δράση. Είναι αντιληπτό από το κόμμα σας ότι κάθε μέρα που περνά τα πράγματα γίνονται χειρότερα;
- Επί διακυβέρνησης ΔΗΣΥ τόσο το κόμμα, όσο και η κυβέρνηση δήλωναν ότι κάθε μέτρο που λαμβανόταν για ανακούφιση από την ακρίβεια θα έπρεπε να ήταν στη βάση της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Ο ΔΗΣΥ τάχθηκε ενάντια στην κατάργηση των μέτρων στο ρεύμα και στα καύσιμα, ενώ μερίδα αξιωματούχων του ΔΗΚΟ τάχθηκε υπέρ της κατάργησης. Ποια είναι η θέση του κόμματός σας στο θέμα;
Νίκος Σύκας: Θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο στον ΠτΔ ότι ο οδηγός για τη λύση του Κυπριακού είναι ο ΟΗΕ
- Ως το κατεξοχήν ευρωπαϊκό κόμμα είμαστε πάντοτε υπέρ της άρρηκτης συνεργασίας με την ΕΕ. Η συμβολή της στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού ήταν και είναι καταλυτική. Εξάλλου είμαστε μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας.
Στηρίζουμε τις προσπάθειες του Προέδρου για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ, πλην όμως θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο στον ΠτΔ ότι ο οδηγός για τη λύση του Κυπριακού είναι ο ΟΗΕ και τα διαχρονικά ψηφίσματά του, με την άμεση εμπλοκή του Γενικού Γραμματέα. Εδώ θα πρέπει να επικεντρωθούν οι προσπάθειες.
Η έντονη αναφορά του ΠτΔ για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ, με την ελπίδα ότι θα διοριστεί εκπρόσωπος της ΕΕ, δεν καταγράφηκε μέσα από τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αντίθετα, σε σύγκριση προηγούμενων αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, π.χ. της 10ης Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με τα Βαρώσια, το λεκτικό ήταν ισχυρότερο. Όπως και τον Μάρτη του 2021 σε σχέση με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
- Ο χρόνος είναι αδυσώπητος σε σχέση με την επιδιωκόμενη λύση του Κυπριακού. Είναι πάγια η θέση μας ότι στόχος είναι η άμεση επανέναρξη των συνομιλιών.
Εξάλλου, το ίδιο το προσχέδιο του Γενικού Γραμματέα δυστυχώς δείχνει να τηρεί ίσες αποστάσεις, ρίχνοντας την μπάλα στα δύο μέρη να αναλάβουν σημαντικές πρωτοβουλίες για να πειστεί ο ίδιος να προχωρήσει στο διορισμό ειδικού απεσταλμένου, ενώ δεν γίνεται καμία αναφορά στο ότι η Τουρκία βρίσκεται εντελώς εκτός του συμφωνημένου πλαισίου. Επιπλέον, δεν καταδικάζει ευθέως την Τουρκία για τις προκλήσεις στην Αμμόχωστο.
Αναντίλεκτα ο χρόνος παγιώνει και εδραιώνει τα τετελεσμένα. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση θα πρέπει στοχευμένα και άμεσα να επικεντρωθεί προς τον Γενικό Γραμματέα ΟΗΕ που είναι ο πλέον καταλυτικός παράγοντας για επανέναρξη των συνομιλιών.
- Είναι σε όλους γνωστός ο δύσκολος δρόμος που ακολούθησε ο Δημοκρατικός Συναγερμός επί διακυβέρνησής του, όσον αφορά τα οικονομικά. Συνετά και υπεύθυνα μείναμε στοχοπροσηλωμένοι στη δημοσιονομική πειθαρχία και στις αναγκαίες τομές που χρειαζόταν ο τόπος έτσι ώστε να φτάσουμε την οικονομία μας στην επενδυτική βαθμίδα.
Πρέπει να πω ότι η διαχείριση των οικονομικών από την παρούσα κυβέρνηση μάς ανησυχεί. Κι ενώ προεκλογικά ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έκανε αναφορά για ενισχυμένη συνεργασία που θα είχε με το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, μετεκλογικά λαμβάνουμε πληροφόρηση από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο για συστηματική έλλειψη πληροφόρησης.
Σε σχέση με την τρίμηνη παράταση μέτρων στο ρεύμα και στα καύσιμα, η εισήγησή μας για συνέχιση των μέτρων ήταν εντός των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων με βάση και τη θέση του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου.
Από τη μια, η κυβέρνηση γίνεται υπέρμαχος της δημοσιονομικής πειθαρχίας, με την οποία συμφωνούμε, αναγνωρίζει τις επιπτώσεις της ακρίβειας στους πολίτες και προχωρεί σε αύξηση του καταλόγου μηδενικού ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης και την ίδια ώρα καταργεί τα μέτρα στήριξης στα καύσιμα και στο ρεύμα. Υπάρχει ανακολουθία και μας ανησυχεί.
Οι επιπτώσεις για την ακρίβεια είναι ετεροχρονισμένες, σε σχέση με τις πληθωριστικές τάσεις. Ειδικότερα και με την αύξηση των επιτοκίων, το κόστος ζωής για τη μεσαία τάξη είναι δυσβάστακτο.
Από την άλλη, συνεχίζει τις ανελαστικές δαπάνες, παραγνωρίζοντας και τις ανησυχίες του Δημοσιονομικού Συμβουλίου.
Είναι διαχρονική η θέση μας. Δεν παίζουμε με την οικονομία. Είμαστε εμείς που ανοικοδομήσαμε την οικονομία και την επαναφέραμε στην επενδυτική βαθμίδα, αφήνοντας στη νέα κυβέρνηση και ένα σημαντικό μαξιλάρι.

Παύλος Μυλωνάς: Είναι εφικτός ο στόχος του Προέδρου για ενεργό εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό
- Σε ένα πολύ σημαντικό βαθμό, ναι. Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα τα οποία αντιλαμβάνεται ο καθένας μας και δεν είναι εύκολο να γίνουν. Τα Συμπεράσματα ουσιαστικά κρατούν τις ισορροπίες με την Τουρκία και από την άλλη με ένα κείμενο προτροπών ουσιαστικά καλείται ή προειδοποιείται η Τουρκία για να συμβάλει στην αναζήτηση λύσης του Κυπριακού. Ο στόχος του Προέδρου απ’ ό,τι έχω καταλάβει είναι να πετύχει την ουσιαστική εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού και καλά κάνει. Είναι εφικτός στόχος. Προσφέρει τη δυνατότητα αξιοποίησης του Ευρωπαϊκού Δικαίου και την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην Κύπρο. Δεν έχω αμφιβολία ότι αν η Τουρκία και ο Ερντογάν έχουν αποφασίσει να συνεχιστούν οι συνομιλίες, αυτό θα γίνει. Άλλωστε, αυτό βολεύει τους πάντες στο Κυπριακό. Την Τουρκία γιατί μας χρησιμοποιεί ως εργαλείο στην Ανατολική Μεσόγειο. Τον διεθνή παράγοντα γιατί δεν κουνιέται φύλλο, επικρατεί ηρεμία στην περιοχή. Οπότε μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας όλες οι δράσεις για εξισορρόπηση των δυνάμεων που θα μας οδηγήσουν στη λύση είναι αναγκαίες. Άλλωστε, τώρα ίσως προσωρινά βέβαια οι ΗΠΑ για γεωπολιτικούς λόγους και για γεωστρατηγικούς φαίνεται να λαμβάνουν υπόψιν και τη γεωπολιτική σημασία και της Ελλάδας.
- Είναι γεγονός ότι τα πενήντα χρόνια που πέρασαν στο Κυπριακό εξαιτίας κυρίως της τουρκικής αδιαλλαξίας, δυσκολεύουν περαιτέρω την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό. Ωστόσο, ο κ. Γκουτέρες εκτός από την αναφορά του για το χρόνο είχε την υποχρέωση να υποδείξει και την ανάγκη εφαρμογής των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών για την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν το έκανε και δεν θα το κάνει. Δεν είναι ο «υπάλληλος» των Αγγλοαμερικανών που απονέμει δικαιοσύνη, αλλά είναι ο «υπάλληλος» που κρατάει ίσες αποστάσεις και κάνει τον διαμεσολαβητή. Οπότε τίθεται το εξής ερώτημα. Να μην περνά ο χρόνος είναι το ένα και το άλλο είναι πόσο δίκαιη και βιώσιμη θα είναι η λύση σε σύγκριση με τη λύση που θα επιβάλει η Τουρκία. Γιατί ο χρόνος δεν είναι ο μόνος καθοριστικός παράγοντας που επηρεάζει τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, αλλά ακόμα περισσότερο είναι η βιωσιμότητα της λύσης και η απεξάρτηση της Κύπρου από την Τουρκία, η οποία θέλει να ελέγξει μέσω της λύσης στην Κύπρο.
3. Εκφράζοντας προσωπική άποψη, λέω ότι εκείνο που ξέρω είναι ότι αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας να στηρίξει τους ευάλωτους με όλους τους δυνατούς τρόπους. Θα μπορούσε στοχευμένα να το κάνει πάντα στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους. Και εδώ τίθεται ένα ερώτημα όχι μόνο για την κυβέρνηση, αλλά και για τα κόμματα που εγκρίνουν ή απορρίπτουν προϋπολογισμούς. Υπάρχουν οι ανελαστικές δαπάνες, αλλά και οι δαπάνες ανάπτυξης όπως αποκαλούνται, το μισθολόγιο της δημόσιας υπηρεσίας κ.τ.λ. Υπάρχει ή δεν υπάρχει σπατάλη στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα; Έχουν η κυβέρνηση και τα κόμματα το θάρρος να κάνουν περικοπές από τους όποιους πελάτες ψηφοφόρους σε κάθε περίπτωση; Όμως παρατηρώ ότι δεν υπάρχει αποφασιστικότητα να περιορίσουμε τις αλόγιστες δαπάνες για να στηριχθούν όσοι πραγματικά το έχουν ανάγκη. Οπόταν αν πραγματικά υπάρχει η ειλικρινής πρόθεση να στηριχθούν οι ευάλωτοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, τα άτομα με αναπηρίες, γιατί αυτοί είναι οι ευάλωτοι, πρέπει να βρούμε και να προτείνουμε και τρόπους εξοικονόμησης, για να μη συζητούν κάποιοι για τη δημοσιονομική πειθαρχία
