Ανακουφιστική Φροντίδα: Ένα ανθρώπινο δικαίωμα

Της Δρος Σοφίας Νέστορος*

«Επειδή Έχω Σημασία». Το κεντρικό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ξενώνων και Ανακουφιστικής Φροντίδας στέλνει το μήνυμα ότι η ζωή των ασθενών που καλούνται να αντιμετωπίσουν σοβαρές και χρόνιες ασθένειες, όπως ο καρκίνος, έχει αξία και επομένως η ελεύθερη πρόσβαση στις υπηρεσίες Ανακουφιστικής Φροντίδας θα πρέπει να αποτελεί γι’ αυτούς δικαίωμα επιλογής.

Η διάγνωση του καρκίνου δεν είναι εύκολη υπόθεση. Άμεσα, τόσο ο ασθενής όσο και η οικογένειά του έρχονται αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες καταστάσεις, σκέψεις και συναισθήματα. Η Ανακουφιστική Φροντίδα μπορεί να προσφέρεται στους ασθενείς αλλά και στα μέλη των οικογενειών τους από την αρχή της διάγνωσης, αναγνωρίζοντας και αξιολογώντας τις ανάγκες του κάθε ασθενούς εξατομικευμένα.

Μέσω της Ανακουφιστικής Φροντίδας αντιμετωπίζονται έγκαιρα και σφαιρικά ο πόνος, τα συμπτώματα και οι λοιπές επιπτώσεις που έχει η ασθένεια στη ζωή του ασθενούς, με υπηρεσίες που προσφέρουν ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα, ψυχοκοινωνική στήριξη, φυσικοθεραπεία, πνευματική στήριξη και άλλες συμπληρωματικές θεραπείες. Η Ανακουφιστική Φροντίδα εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή άνεση, ανεξαρτησία και παραγωγικότητα του ασθενούς και ταυτόχρονα υποστηρίζει, βελτιώνει και ενισχύει τις σχέσεις που είναι σημαντικές για αυτόν. «Επειδή Έχω Σημασία», επειδή χρειάζεται ο ένας τον άλλον και επειδή αγαπούμε και συμπαραστεκόμαστε ο ένας στον άλλο.

Για 47 χρόνια, ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου βρίσκεται δίπλα σε όλους αυτούς τους συνανθρώπους μας με εμπειρία καρκίνου. Από την πρώτη μέρα της διάγνωσης του καρκίνου, μέλημά μας είναι να είμαστε «σύμμαχοι» με τον ασθενή και «συμπαραστάτες» στη δύσκολη «περιπέτειά» του. Η ομάδα του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου στελεχώνεται από έμπειρα και εκπαιδευμένα άτομα, σωστούς και ευαισθητοποιημένους επαγγελματίες υγείας σε διάφορους τομείς, ώστε να παρέχεται στον ασθενή ολιστική φροντίδα που θα διασφαλίζει τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του σε μια δύσκολη περίοδο.
Οι υπηρεσίες του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου περιλαμβάνουν ενδονοσοκομειακή περίθαλψη ασθενών στο Κέντρο Ανακουφιστικής Φροντίδας «Αροδαφνούσα» στη Λευκωσία, υπηρεσίες ημερήσιας νοσηλείας στο «Ευαγόρειο» Κέντρο Ανακουφιστικής Φροντίδας στη Λεμεσό, κατ’ οίκον φροντίδα ασθενών παγκύπρια (και σε 24ωρη βάση στις επαρχίες Λευκωσίας και Λεμεσού), ψυχολογική και κοινωνική στήριξη ασθενών και μελών των οικογενειών τους, προγράμματα κοινωνικής συμμετοχής ασθενών, υπηρεσίες φυσικοθεραπείας και αρωματοθεραπείας, όπως επίσης και καθημερινή μεταφορά ασθενών από τις πόλεις τους στα ογκολογικά κέντρα στη Λευκωσία. Όλες αυτές οι υπηρεσίες προσφέρονται δωρεάν σε όλους τους καρκινοπαθείς της χώρας μας ανεξάρτητα από την κοινωνικο-οικονομική κατάσταση του ασθενούς, την καταγωγή ή το θρήσκευμά του.

Στόχος μας στον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου, μέσω της προσφοράς υπηρεσιών Ανακουφιστικής Φροντίδας, είναι η διασφάλιση της ποιότητας ζωής του ασθενούς και της οικογένειάς του, είναι η δημιουργία και ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ του ασθενούς, των οικείων του και των επαγγελματιών υγείας, η διεπιστημονική προσέγγιση από την αρχή της συνεργασίας μας και η αντιμετώπιση των δυσκολιών που μπορεί να προκύψουν σ’ αυτό το ταξίδι.
Παράλληλα, μέρος της αποστολής μας, αλλά εξίσου σημαντικό, είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση της κοινωνίας, η οποία αποτελεί τον πιο μεγάλο μας «σύμμαχο» και μας δείχνει έμπρακτα καθημερινά την αγάπη της, γι’ αυτό μπορούμε να την διοχετεύουμε διαχρονικά και σταθερά σε όλους εκείνους που το έχουν ανάγκη.

* Ιατρική Διευθύντρια Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy