Αν αναλάβουν τις ευθύνες τους, ο Κήπος μπορεί να σωθεί

Του Χρήστου Χαραλάμπους

Αναμφίβολα η κατάσταση που χαρακτηρίζει σήμερα τον Ζωολογικό Κήπο, όπως και ευρύτερα τον Δημοτικό Κήπο της Λεμεσού, δεν είναι εκείνη που αρμόζει σε αυτόν τον ιστορικό χώρο πόλης και πολύ περισσότερο δεν είναι αυτό που θέλει ο κόσμος της Λεμεσού.

Και υπό τις περιστάσεις, έτσι όπως η αδιαφορία ή η έλλειψη προγραμματισμού και ευθύνης του δήμου οδήγησαν στη σημερινή εικόνα του Κήπου, θα μπορούσε να πει κάποιος ότι καλώς οι φιλοζωικές και άλλες οργανώσεις ζητούν κλείσιμο του Ζωολογικού και μια άλλη διαχείριση του χώρου.

Υπάρχουν όμως και εκείνοι οι φορείς και οι πολίτες που αντιτίθενται, υποδεικνύοντας ότι ναι μεν παρουσιάζονται προβλήματα στη λειτουργία του Ζωολογικού που πρέπει να αντιμετωπισθούν, αλλά όχι να κλείσει ένας χώρος με ζωή δεκαετιών που έχει ταυτιστεί με τον κόσμο της Λεμεσού και έχει αποδειχθεί στο παρελθόν ότι όταν υπάρχει θέληση και όραμα, ο Ζωολογικός Κήπος μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει, χωρίς κανένας να ανησυχεί ή να ντρέπεται. Και επικαλούνται αυτές οι φωνές που αντιτίθενται στο κλείσιμο του Ζωολογικού, τις αλλαγές και την αναβάθμιση που έγινε στον Κήπο όταν στο τιμόνι του δήμου βρισκόταν ο Ανδρέας Χρίστου, επί των ημερών του οποίου έγινε μια ριζική ανακαίνιση με βάση ευρωπαϊκά πρότυπα και κανονισμούς και εξασφαλίστηκε και η άδεια λειτουργίας του Κήπου.

Να θυμίσουμε ότι ο Ζωολογικός Κήπος δημιουργήθηκε επί δημαρχίας Κώστα Παρτασίδη σε εποχές δύσκολες, προσφέροντας μια ακόμα πρωτοπορία για τη μικρή τότε πόλη της Λεμεσού. Στα εξήντα και πλέον χρόνια λειτουργίας του, πέρασαν από τον Κήπο δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι και κυρίως παιδιά, οι μνήμες των οποίων παραμένουν ανεξίτηλες από αυτόν το χώρο.

Επί δημαρχίας Ανδρέα Χρίστου, όταν αποφασίστηκε ότι ο Ζωολογικός πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των ευρωπαϊκών κανονισμών, στάλθηκαν σε καταφύγια στο εξωτερικό όλα τα μεγάλα ζώα και παράλληλα κλήθηκε ειδικός από την Τσεχία, ο οποίος έκανε ένα νέο σχεδιασμό με βάση τα πρότυπα των λεγόμενων μικρών ζωολογικών κήπων. Ο νέος σχεδιασμός εγκρίθηκε από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και ο δήμος μάζεψε χρήματα για την αναβάθμιση του Ζωολογικού, η οποία κόστισε ένα περίπου εκατομμύριο και εξασφαλίστηκε κυρίως από χορηγίες. Και είχε με την αναβάθμισή του ο Ζωολογικός και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, καθώς τα παιδιά έβλεπαν και μάθαιναν για ζώα, ακόμα και για οικόσιτα της Κύπρου, που ίσως να μη γνώριζαν ποτέ στη ζωή τους.

Όλα αυτά τα στοιχεία δεν πρέπει να παραγνωρίζονται. Κανένας δεν διαφωνεί ότι η σημερινή δημοτική Αρχή έχει τεράστιες ευθύνες για την κακή λειτουργία και τα πολλαπλά προβλήματα του Ζωολογικού και ευρύτερα του Δημοτικού Κήπου. Οπότε σε αυτές τις ελλείψεις, παραλείψεις και αυθαιρεσίες θα πρέπει να επικεντρωθούν οι αντιδράσεις και να πιεστεί και να υποχρεωθεί ο δήμος να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy