Ανάλυση: H απουσία ουσιαστικής διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό βοηθάει την τ/κ Δεξιά

  • Επικρατέστερο σενάριο για το σχηµατισµό «κυβέρνησης» είναι µία «συγκυβέρνηση» της ∆εξιάς. Το UBP επιδιώκει το σχηµατισµό «κυβέρνησης» µε την ευρύτερη δυνατή στήριξη.
  • «Η άνοδος των ποσοστών του CTP οφείλεται στην επανατοποθέτηση µερίδας “ψηφοφόρων” στα αριστερά».
  • Αλλαγή ηγεσίας στο TDP, που για πρώτη φορά από την ίδρυσή του (2007) έµεινε εκτός «βουλής». Αποφασίζει την Τρίτη για τον νέο ηγέτη του.
  • «Η σταθεροποίηση των ποσοστών του κόµµατος των εποίκων οφείλεται στο γεγονός ότι εκµεταλλεύεται το ζήτηµα της πολιτικής περιθωριοποίησης των εποίκων».
  • «Η τουρκοκυπριακή Αριστερά πρέπει να συνεργαστεί, ούτως ώστε να δηµιουργήσει ένα ολοκληρωµένο πρόγραµµα που θα περιλαµβάνει και το Κυπριακό, για να αµφισβητήσει την εξουσία». 

Του Κωστή Πιτσιλλούδη

H απουσία ουσιαστικής διαπραγµάτευσης για το Κυπριακό ήταν ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες για την «εκλογική» νίκη του δεξιού Κόµµατος Εθνικής Ενότητας (UBP) στα κατεχόµενα. Το UBP έκοψε πρώτο το νήµα, σηµειώνοντας παράλληλα και µία αύξηση στα ποσοστά του (39,54%), σε σύγκριση µε τις προηγούµενες «βουλευτικές εκλογές» (35,6%), ενώ αύξησε και τις «έδρες» του, καθώς από 21 που κατείχε πλέον έχει 24.

Φαίνεται ότι το Ρεπουµπλικανικό Τουρκικό Κόµµα (CTP) -το µοναδικό πλέον αριστερό κόµµα στη «βουλή»- κέρδισε το στοίχηµα που είχε θέσει κατά την «προεκλογική» περίοδο, ανεβάζοντας τα ποσοστά του κατά 11,09% (32,0%) και κατακτώντας 18 «βουλευτικές έδρες», από τις 12 που κατείχε προηγουµένως. O πρόεδρος του CTP, Τουφάν Έρχουρµαν, δήλωσε ότι το κόµµα του θα αναλάβει το καθήκον της «αξιωµατικής αντιπολίτευσης».

Όσον αφορά το κόµµα της Κοινοτικής ∆ηµοκρατίας (TDP), για πρώτη φορά από την ίδρυσή του (2007) µένει εκτός «βουλής», καθώς δεν κατάφερε να συγκεντρώσει το απαιτούµενο 5%.

Φαίνεται ότι το TDP επηρεάστηκε αρκετά από το κίνηµα για µποϊκοτάρισµα των «εκλογών» που είχαν καλέσει το Κόµµα Ενωµένης Κύπρου (BKP), το Κόµµα Νέας Κύπρου (Yeni Parti) και το Κυπριακό Οµοσπονδιακό Κίνηµα, που τοποθετούνται στην «εξωκοινοβουλευτική» Αριστερά. Η µη είσοδος στη «βουλή» είχε ως αποτέλεσµα ο ηγέτης του κόµµατος, Τζεµάλ Οζγιγίτ, να υποβάλει παραίτηση, ενώ αναµένεται να αναλάβει το κόµµα ο Ζεκί Οτζελέρ ή και ο Μεχµέτ Χαρµαντζί. Η απόφαση θα ληφθεί την ερχόµενη Τρίτη. Σηµειώνεται ότι ο Οζγιγίτ έχει δηλώσει επίσηµα πως προκρίνει τον Χαρµαντζί ως τον νέο ηγέτη του κόµµατος. Ο Μεχµέτ Χαρµαντζί είναι ο Τ/κ δήµαρχος της Λευκωσίας και αναµένεται να επαναδιεκδικήσει τη δηµαρχία στις προσεχείς «δηµοτικές εκλογές».

Την πενταµελή «βουλή», πέραν του UBP και του CTP, συµπληρώνουν το ∆ηµοκρατικό Κόµµα (DP) που έλαβε 7,41% (-0,43%) και 3 «έδρες», το Κόµµα του Λαού (HP) που έλαβε 6,68% (-10,04%) επίσης µε 3 «έδρες», αλλά και το Κόµµα Αναγέννησης (YDP-κόµµα εποίκων) µε ποσοστό 6,39% που κατέλαβε 2 «έδρες».

Λαµβάνοντας υπόψη τα αποτελέσµατα, το πιθανότερο είναι ότι θα σχηµατισθεί «κυβέρνηση» από τα κόµµατα UBP, DP και YDP, αν και οι έδρες που απαιτούνται (τουλάχιστον 26) είναι αρκετές και για δικοµµατικό σχηµατισµό εξουσίας.

Ήδη ο ηγέτης του Κόµµατος Εθνικής Ενότητας (UBP), Φαΐζ Σουτζούογλου, δήλωσε αµέσως µετά την ανακοίνωση των αποτελεσµάτων ότι θα συναντηθεί µε όλα τα κόµµατα σε µια προσπάθεια να σχηµατισθεί κυβέρνηση µε την ευρύτερη δυνατή στήριξη.

Νίκος Μούδουρος: Συντηρητικά προσανατολισµένο το πολιτικό σύστηµα

Τα πρώτα συµπεράσµατα που βγαίνουν από τα αποτελέσµατα των «βουλευτικών εκλογών» στην τουρκοκυπριακή κοινότητα αναλύει σε δηλώσεις του στη «Χαραυγή» ο λέκτορας του Τµήµατος Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστηµίου Κύπρου, δρ Νίκος Μούδουρος.

«Εάν συγκρίνουµε το αποτέλεσµα των “βουλευτικών εκλογών” µε τις “προεδρικές”, παρατηρούµε ότι η τουρκοκυπριακή δεξιά σταθεροποιείται και πως υπάρχει ένα πολιτικό σύστηµα µε πιο ξεκάθαρους συντηρητικούς προσανατολισµούς και αυτό συµπληρώνεται µε το γεγονός ότι µόνο ένα αριστερό κόµµα εισήλθε στη “βουλή”», ανέφερε ο δρ Νίκος Μούδουρος.

«Από το αποτέλεσµα των “εκλογών” µπορούµε να εξάγουµε επίσης ότι, όταν απουσιάζει µία ουσιαστική διαπραγµάτευση επί του Κυπριακού, συνήθως η πολιτική αντιπαράθεση περιορίζεται στη διαχείριση του ψευδοκράτους. Και µέσα σε συνθήκες κρίσεις και χάους, όπως συµβαίνει τώρα, ευνοείται να σχηµατιστεί µία δεξιά “κυβέρνηση” που να βρίσκεται πιο κοντά στην Τουρκία, για να υπάρχει και µία οµαλότερη λειτουργία του δικτύου των πελατειακών σχέσεων», παρατήρησε.

Η τ/κ Αριστερά πρέπει να συνεργαστεί για να αµφισβητήσει την εξουσία

Ο δρ Μούδουρος τόνισε ότι ένα τµήµα της τουρκοκυπριακής Αριστεράς έµεινε εκτός «βουλής», είτε γιατί απέχει από τις διαδικασίες λόγω απαξίωσης ή και απογοήτευσης, είτε επειδή το επιλέγει συνειδητά, µέσω του κινήµατος του µποϊκοτάζ.

Πρόσθεσε πως η τουρκοκυπριακή Αριστερά πρέπει να συνεργαστεί, ούτως ώστε να δηµιουργήσει ένα ολοκληρωµένο πρόγραµµα που θα περιλαµβάνει και το Κυπριακό, για να αµφισβητήσει την εξουσία.

Ο δρ Μούδουρος ανέφερε πως δεν πρέπει να υποτιµάται η άνοδος των ποσοστών του CTP, που µεταφράστηκε και µε την αύξηση των «εδρών». «Η άνοδος των ποσοστών του CTP οφείλεται στην επανατοποθέτηση µερίδας “ψηφοφόρων” στα αριστερά, λόγω της πανδηµίας και της οικονοµικής κρίσης που ήρθε από την Τουρκία. Έθεσε εναλλακτικά ζητήµατα για την οικονοµία, έναν από τους κύριους τοµείς της “προεκλογικής” αντιπαράθεσης. Επίσης, το CTP φαίνεται ότι είχε µία πετυχηµένη κινητοποίηση του κόσµου του, αλλά και µία εισροή “ψηφοφόρων” από άλλα αριστερά κόµµατα και κινήµατα», εξήγησε.

Στη συνέχεια υπογράµµισε ότι υπάρχει ένα µεγάλο ζήτηµα πλέον που πρέπει να λυθεί από το CTP, για να επαναρχίσει ένα διάλογο µε παράγοντες της Αριστεράς που βρίσκονται εκτός «βουλής», διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται τόσο για τα υπόλοιπα αριστερά κόµµατα και οργανώσεις όσο και για το συνδικαλιστικό κίνηµα.

Όσον αφορά την πτώση των ποσοστών του TDP και τη µη είσοδό του στη «βουλή», ο δρ Μούδουρος ανέφερε πως κάποιες προσωπικότητες που είναι συνδεδεµένες µε το συγκεκριµένο κόµµα εργάστηκαν υπέρ του κινήµατος για το µποϊκοτάζ, σηµείωσε όμως ότι η µεγάλη αποχή που καταγράφθηκε δεν είναι εξ ολοκλήρου αποτέλεσµα του εν λόγω κινήµατος.

Τµήµα των εποίκων πολιτικοποιεί την ταυτότητά του σε ανταγωνισµό µε τους Τ/κ

Αναφερόµενος στη σταθεροποίηση των ποσοστών του κόµµατος των εποίκων, τόνισε ότι οφείλεται στο γεγονός ότι εκµεταλλεύεται το ζήτηµα της πολιτικής περιθωριοποίησης των εποίκων.

«Η σταθεροποίηση αυτή είναι µία επικίνδυνη εξέλιξη, καθώς πρόκειται για ένα κόµµα ακροδεξιό που έχει έντονα θρησκευτικά στοιχεία. Φαίνεται ότι ένα τµήµα του πληθυσµού των εποίκων άρχισε να πολιτικοποιεί την ταυτότητά του σε ανταγωνισµό µε τους Τουρκοκυπρίους», εξήγησε.

Ερωτηθείς, τέλος, ποιο θεωρεί ως επικρατέστερο σενάριο για το σχηµατισµό «κυβέρνησης», ο δρ Μούδουρος απάντησε ότι αναµένει µία «συγκυβέρνηση» της ∆εξιάς.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy