Ανάλυση: Ο «ελέφαντας» στο δωμάτιο… και η βαθιά κρίση στο ΔΗΣΥ

Λειτουργούν δύο μεγάλες ομάδες εντός του ΔΗΣΥ που επιδιώκουν εδώ και χρόνια την επικράτησή τους η μια έναντι της άλλης

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ απευθύνει χαιρετισμό στην 21η τελετή απονομής του Βραβείου της Χρονιάς «Μανώλης Χριστοφίδης».

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Τα όσα συμβαίνουν στο ΔΗΣΥ δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Εί­ναι πολλά συσσωρευμένα εσω­κομματικά προβλήματα, τα οποία βρισκόταν κάτω από το χαλί και τώρα που απώλεσαν την εξουσία άρχισαν να ξετυλίγονται. Μέχρι τώρα τους ένωνε όλους η εξου­σία…

Στο ΔΗΣΥ υπάρχουν και λει­τουργούν δύο μεγάλες εσωκομ­ματικές ομάδες, οι οποίες χρονο­λογούνται επί Γλαύκου Κληρίδη και συνεχίζουν μέχρι και σήμερα. Είναι από τη μια η αστική τάξη και τα μεγάλα οικονομικά συμφέ­ροντα, με τον πολιτικό «ρεαλισμό» που επιδιώκει λύση του Κυπρια­κού στη βάση της Διζωνικής Δι­κοινοτικής Ομοσπονδίας και από την άλλη η λαϊκίστικη, εθνικιστι­κή Δεξιά, γαλουχημένη με τα ελ­ληνοχριστιανικά ιδεώδη, η οποία απορρίπτει τη λύση της ΔΔΟ και συνταυτίζεται με ακροδεξιές εθνι­κιστικές καταστάσεις.

Οι δύο μεγάλες εσωκομματικές τάσεις στο ΔΗΣΥ είχαν αναμετρη­θεί και στο παρελθόν. Η «ρεαλι­στική» γραμμή εκπροσωπείτο από τον Γλαύκο Κληρίδη και η «απορ­ριπτική» από τον τέως ηγέτη του ΔΗΣΥ, Γ. Μάτση.

Η τελευταία μεγάλη εσωκομ­ματική κρίση ήταν με αφορμή το Σχέδιο Ανάν, όπου τότε ο Γ. Μάτσης μαζί με τους Δ. Συλλού­ρη, Πρόδρομο Προδρόμου, Ρίκκο Ερωτοκρίτου και άλλους είχαν αποχωρήσει από το ΔΗΣΥ και δη­μιούργησαν την «κίνηση για την Ευρώπη», όπου ο Γ. Μάτσης εκλέ­γηκε ευρωβουλευτής, ενώ οι υπό­λοιποι ίδρυσαν την «Ευρωπαϊκή Δημοκρατία», που στη συνέχεια έγινε το ΕΥΡΩΚΟ, το οποίο στο τέ­λος «απορροφήθηκε» και πάλι από το ΔΗΣΥ, ενώ ένα μικρό κομμάτι του εντάχθηκε στο Κίνημα Αλλη­λεγγύης της Ελένης Θεοχάρους, η οποία είχε αποχωρήσει τον Νο­έμβριο του 2015 από το ΔΗΣΥ και ίδρυσε την Αλληλεγγύη. Στο ΔΗΣΥ το 1998 είχαν ενταχθεί και οι «Φι­λελεύθεροι» του Νίκου Ρολάνδη, οι οποίοι έχουν πολύ πιο προχω­ρημένες θέσεις στο Κυπριακό ακό­μη και από τη σχολή Κληρίδη!

Η Λεμεσός του Αναστασιάδη πετά… και η μεγάλη απογοήτευση της Καίτης Κληρίδη!

Στην προεδρία του ΔΗΣΥ ο Ν. Αναστασιάδης αναδείχθηκε το 1997 εκτοπίζοντας τον Γ. Μάτση. Ο Ν. Αναστασιάδης προσπάθη­σε να «ισορροπήσει» μεταξύ των «κληριδικών» και «ματσικών». Ωστόσο ο κ. Αναστασιάδης, ως πρόεδρος της ΝΕΔΗΣΥ, είχε ακρο­δεξιό, εθνικιστικό προσανατολι­σμό. Στην πράξη ο κ. Αναστασιά­δης, και κυρίως όταν κατάφερε να εκλεγεί στο προεδρικό αξίωμα με τις ψήφους των ακροδεξιών και της απορριπτικής κεντρο-δεξιάς, εγκατέλειψε εντελώς τον πολιτικό «ρεαλισμό» της σχολής Κληρίδη και στόχος του ήταν να παραμείνει γαντζωμένος στην εξουσία… Ενώ καταβάλλονταν προσπάθειες για λύση, η έγνοια του ήταν ότι η «Λε­μεσός πετά… με τους Ρώσους ολι­γάρχες επενδυτές και με τα χρυσά διαβατήρια…»

Δεν ήταν τυχαία η τοποθέτη­ση της Καίτης Κληρίδου: «Η με­γαλύτερη απογοήτευση της ζωής μου είναι ο Νίκος Αναστασιάδης. Αμαύρωσε τον ΔΗΣΥ με τη δια­φθορά της διακυβέρνησής του και τώρα προσπαθεί να διαιρέσει τον ΔΗΣΥ. Εξέθρεψε τον Νίκο Χριστο­δουλίδη με σκοπό να τον βγάλει Πρόεδρο για να καλύψει τα νώτα του και να μην αποκαλυφθεί η προσωπική του ανάμειξη στη δι­αφθορά.

Δεν σεβάστηκε τον Γλαυκό Κληρίδη και τις αρχές και αξίες που πρεσβεύει. Δεν σεβάστηκε το κόμμα που τον ανέθρεψε και τον ανέδειξε. Σαν θυγατέρα του ιδρυτή Γλαύκου Κληρίδη, θερμή μου πα­ράκληση προς όλους τους πιστούς συναγερμικούς που ψήφισαν τον αρχηγό και μαχητή του κόμματός μας, Αβέρωφ Νεοφύτου, να μην ψηφίσουν τον δούρειο ίππο του Αναστασιάδη, Παπαδόπουλου, Σι­ζόπουλου, Κάρογιαν και Θεοχά­ρους».

Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι ο κ. Αναστασιάδης εξελέγη το 2013 Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας υποστηριζόμενος από το ΔΗΚΟ και το ΕΥΡΩΚΟ του Δημήτρη Συλλούρη και του Ρίκ­κου Ερωτοκρίτου.

Τα δύο μεγάλα πολιτικά λάθη του Αβέρωφ, ίσως και ένα τρίτο!

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν έφυγε ποτέ από το ΔΗΣΥ, έστω κι αν στην ηγεσία του κόμματος βρι­σκόταν από τον Μάιο του 2013 ο Αβέρωφ. Ο κ. Αναστασιάδης τρο­χοδρόμησε τα πράγματα για την εκλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη εδώ και πολύ καιρό. Άργησε, όμως, να το αντιληφθεί ο Αβέρωφ ή… προφανώς ήλπιζε στο «θαύμα». Εί­ναι ενδεικτική η τοποθέτηση Αβέ­ρωφ Νεοφύτου ότι διέπραξε δύο μεγάλα πολιτικά λάθη. Το πρώτο ήταν που δέχτηκε την παραίνεση να τηρήσει αποχή στο πρώτο μνη­μόνιο και το δεύτερο για την προε­δρία της Βουλής το 2016. Κάποιοι, όπως είπε, «ήθελαν να διαπράξω και το τρίτο, δικαιώνοντας αυτούς που έβαλαν πισώπλατη μαχαιριά στον υπέροχο κόσμο του ΔΗΣΥ».

Ο Αβέρωφ δεν ήθελε με τίπο­τα να στηριχθεί ο αποστάτης του κόμματος Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώ ο Αναστασιάδης πίεζε ώστε ο ΔΗΣΥ να στηρίξει και να συμμετέ­χει στην κυβέρνηση Ν. Χριστοδου­λίδη. Θα πρέπει να παραδεχθεί ο κ. Αβέρωφ ότι διέπραξε και τρίτο μεγάλο σφάλμα, που ήταν η συ­γκατάθεση που έδωσε να διοριστεί ο κ. Χριστοδουλίδης αντί ο Χάρης Γεωργιάδης στο Υπουργείο Εξωτε­ρικών, όπου ο κ. Χριστοδουλίδης άρχισε να προετοιμάζει την προε­δρική του υποψηφιότητα.

Αβέρωφ: Γνώριζα και για τους Ιούδες…

Μετά την εκλογή Χριστοδου­λίδη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έδωσε και το τελειωτικό χτύπημα στον Αβέρωφ, αφού δεν ήταν υπέρ της θέσης του Αβέρωφ στον δεύ­τερο γύρο των προεδρικών εκλο­γών, όπου πέτυχε με απόφαση του Πολιτικού Γραφείου ο ΔΗΣΥ να τηρήσει στάση κατά συνείδηση μεταξύ του Ν. Χριστοδουλίδη και Α. Μαυρογιάννη. Το Πολιτικό Γρα­φείο απέρριψε πρόταση για στήρι­ξη του Νίκου Χριστοδουλίδη που τέθηκε από τον Ονησίφορο Ιορδά­νους και έλαβε δύο ψήφους υπέρ. Απέρριψε επίσης πρόταση που υπέβαλε ο δήμαρχος Πάφου Φαί­δωνας Φαίδωνος για στήριξη του Ανδρέα Μαυρογιάννη, που έλαβε έξι ψήφους.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Αβέρωφ αν ήταν λίγο περισ­σότερος τολμηρός, θα μπορούσε να περάσει απόφαση στο Πολιτικό Γραφείο υπέρ του Μαυρογιάννη και αυτό θα «έδενε» τα χέρια του Προεδρικού, που εργάστηκε σκλη­ρά και παρασκηνιακά υπέρ του Χριστοδουλίδη και για «φάγωμα» του Αβέρωφ.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου σε ένα φορτισμένο κλίμα στην ιστορική αυτή συνεδρία του Π.Γ. του ΔΗΣΥ ανέφερε: «Όταν συνειδητά έβαζα υποψηφιότητα, γνώριζα και για τους Ιούδες και ήταν γνωστό ότι θα είχα απέναντί μου τους απο­στάτες. Τους αποστάτες δεν είχα πρόβλημα να τους αντιμετωπίσω, γιατί ήταν απέναντί μου» και προ­κάλεσε εκείνους που τον χτυπού­σαν πισώπλατα «να τολμήσουν και να έρθουν ενώπιόν μου». «Μην ασχολείστε με τους διασπαστές, γιατί τους ήρωες μπορεί να τους ξεχάσει η ιστορία, τους προδότες ποτέ», κατέληξε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Η αμφισβήτηση του Αβέρωφ για την προεδρία του ΔΗΣΥ

Οι σαφείς αιχμές Αβέρωφ ενα­ντίον του Προέδρου Αναστασιάδη και όσων υπέσκαψαν την υπο­ψηφιότητά του ενόχλησαν. Με προτροπές του κ. Αναστασιάδη ο Δημήτρης Δημητρίου εξήγγειλε υποψηφιότητα αμφισβητώντας τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ενώ ο Χάρης Γεωργιάδης, που είχε εξαγ­γείλει την υποψηφιότητά του, πι­εζόταν από το Προεδρικό να την αποσύρει και να διασφαλίσει νίκη Δημητρίου εναντίον Αβέρωφ. Μπροστά στον κίνδυνο να χάσει ακόμη μια μάχη, ο Αβέρωφ έκα­νε παρασκηνιακές κινήσεις και έπεισε την Πρόεδρο της Βουλής να θέσει υποψηφιότητα, αποχω­ρώντας ο ίδιος, αλλά και για τους δικούς του λόγους δεν διεκδίκησε ούτε ο Χάρης Γεωργιάδης. Ο Αβέ­ρωφ δεν μπορεί να πιστέψει ότι ένα «δικό του παιδί», όπως ήταν ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμμα­τος, Δ. Δημητρίου, σε μια δύσκολη στιγμή για τον ίδιο βρέθηκε απέ­ναντί του έχοντας πίσω του τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Προφα­νώς, ο κ. Αβέρωφ μέτρησε ότι δεν είχε τις δυνάμεις να αντιμετωπίσει τον μεγάλο «ελέφαντα» και ενδε­χομένως να έχανε την προεδρία του κόμματος από τον κ. Δημητρί­ου, κάτι που δεν ήθελε με τίποτα. Έτσι αποχώρησε και στηρίζει την Αννίτα Δημητρίου, ελπίζοντας ότι θα κερδίσει τη μάχη από τον Δη­μήτρη Δημητρίου. Η Αννίτα και όχι τυχαία ευχαρίστησε θερμά τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεο­φύτου καθώς και τον αναπληρωτή πρόεδρο του κόμματος Χάρη Γε­ωργιάδη που συστρατεύονται στο κάλεσμά της για ανασυγκρότηση και ενότητα στην παράταξη.

Για την υποψηφιότητα Δημή­τρη Δημητρίου τα νήματα φαίνε­ται να κινεί ο Νίκος Αναστασιά­δης, όπου οι «δικοί» του άνθρωποι στο κόμμα άρχισαν να ροκανίζουν την υποψηφιότητα της Αννίτας διαδίδοντας ότι δεν έχει δική της άποψη και θα καθοδηγείται από τον Αβέρωφ.

Ο Αναστασιάδης για την ανανέωση και οι μπηχτές Αβέρωφ

Το πόσο ήθελε το φάγωμα του Αβέρωφ ο Αναστασιάδης επιβε­βαιώνεται και από τη δήλωσή του ότι «η απόφαση του Αβέρωφ Νεο­φύτου να μη διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία του ΔΗΣΥ επιτρέπει την ανανέωση της παράταξης με νέα στελέχη».

Ο Αβέρωφ, ανακοινώνοντας ότι δεν θα επαναδιεκδικήσει την προεδρία του ΔΗΣΥ, δήλωσε με νόημα: «Αξιοπρέπεια, Ευθύνη και Ενότητα». Σε ερώτηση αν συμμε­ρίζεται την άποψη ότι τον υπονό­μευσε ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «έχω την αγάπη της Μα­ρίας μου, την αγάπη του κόσμου και κοιτάζουμε μπροστά και παρα­μένουμε μαζί».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy