• Παραμένει δέσμιος των διαφόρων ομάδων, εθνικιστών και ισλαμιστών, ο Τούρκος Πρόεδρος

Του συνεργάτη μας Βαγγέλη Αρεταίου

Με την οικονομία να εξακολουθεί να βρίσκεται στην «κόψη του ξυραφιού», ο Ταγίπ Ερντογάν θα προσπαθήσει να αποφύγει πρόωρες εκλογές και να ολοκληρώσει την πρώτη του θητεία στην Προεδρία το 2023. Παραμένοντας ωστόσο δέσμιος των διαφόρων ομάδων, εθνικιστών και ισλαμιστών, αλλά και δέσμιος της φύσης του καθεστώτος του που «τρέφεται» από εντάσεις, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Αυτό εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές στην Κωνσταντινούπολη και σημειώνουν ότι παρ’ όλο που ο Τούρκος Πρόεδρος αυξάνει τα ρίσκα σε όλα τα μέτωπα, η κατάσταση στο εσωτερικό δεν αποτελεί ακόμα μεγάλη απειλή, σε αντίθεση με τα μέτωπα στο εξωτερικό όπου συσσωρεύεται πολύ επικίνδυνη ένταση για την Άγκυρα.

Μέχρι το 2023;

Στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα δεν θεωρούν ότι το νέο κόμμα που ίδρυσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου θα αποτελέσει σημαντική απειλή για τον Πρόεδρο Ερντογάν, αλλά επισημαίνουν ότι στους κόλπους του ΑΚΡ επικρατεί νευρικότητα και ανησυχία. Το κόμμα του Αλί Μπαμπατζάν αναμένεται να ιδρυθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του ερχόμενου έτους, σύμφωνα με πρόσωπα που είναι σε θέση να γνωρίζουν, αλλά και αυτό το κόμμα δεν θεωρείται ότι θα απειλήσει άμεσα το ΑΚΡ.

«Είναι κόμματα που πολύ δύσκολα θα ξεπεράσουν το 10% και ξέρουν από την αρχή ότι δεν πρόκειται ποτέ να γίνουν κόμματα εξουσίας, αλλά μέρη νέων πολιτικών συμμαχιών και συνασπισμών», έλεγε στην «Κυριακάτικη Χαραυγή» ένα πρόσωπο που κινείται στους πολιτικούς κύκλους της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης. Και πρόσθεσε ότι «ο Νταβούτογλου θα μπορούσε να συμμαχήσει με τον Ερντογάν και το ΑΚΡ, αν αυτό του άνοιγε έστω και μια μικρή πιθανότητα να ξαναβρεθεί σε θέση εξουσίας». Αντίθετα, κανείς από τους συνομιλητές της εφημερίδας μας δεν εκτιμά ότι ο Αλί Μπαμπατζάν θα συνεργαστεί με το ΑΚΡ και τον Ταγίπ Ερντογάν.

Την ίδια ώρα, ο εναγκαλισμός του Τούρκου Προέδρου με τους εθνικιστές θεωρείται πλέον ως δεδομένος και κανείς δεν αναμένει ότι αυτό θα αλλάξει.

Έτσι, αν δεν προκύψει κάποια πολύ αρνητική εξέλιξη στο εξωτερικό, ο Τούρκος Πρόεδρος θα επιμείνει να κάνει τις εκλογές όπως αυτές προγραμματίζονται, το 2023, καθώς θα είναι και τα εκατό χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, κάτι στο οποίο ο Ταγίπ Ερντογάν και το ΑΚΡ έχουν προσδώσει τεράστια συμβολική σημασία.

«Κανείς φυσικά δεν μπορεί να προβλέψει σήμερα αν και κατά πόσον ο Ταγίπ Ερντογάν θα καταφέρει να κρατήσει μέχρι τότε, αλλά από το εσωτερικό δεν φαίνεται προς το παρόν ότι θα έχει κάποια άμεση πρόκληση. Βέβαια, στις εκλογές τα πράγματα θα είναι δύσκολα για τον Τούρκο Πρόεδρο, καθώς όσο περνά ο καιρός τόσο περισσότερο βαθαίνει η πόλωση και αυξάνονται οι δυναμικές συσπείρωσης των αντιπολιτευόμενων», είπε στην «Κυριακάτικη Χαραυγή» ο Τούρκος πολιτικός επιστήμονας.

Έμμεση απειλή

Ο Τούρκος Πρόεδρος έχει ακόμα στο «οπλοστάσιό» του την αύξηση των εντάσεων στο εξωτερικό, με νέο μέτωπο τη Μεσόγειο και τη Λιβύη, μεγαλύτερης κλίμακας επιχειρήσεις στο βόρειο Ιράκ, ακόμα και το τεράστιο κανάλι που θα συνδέσει τη Μαύρη Θάλασσα με τη Θάλασσα του Μαρμαρά, ένα από τα μεγάλα σχέδια του Ταγίπ Ερντογάν που την τελευταία περίοδο βρίσκεται πολύ ψηλά στην τουρκική ειδησιογραφία.

Αυτό εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές που σημειώνουν ότι όσο αυξάνονται οι εντάσεις στα εξωτερικά μέτωπα, τόσο θα μεγαλώνει η αποξένωση της Τουρκίας από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, κάτι που θα αποτελέσει μια από τις πιο μεγάλες προκλήσεις τόσο για την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες όσο και για την Άγκυρα.

Μια μεγάλη ένταση στα εξωτερικά μέτωπα δεν θα απειλήσει άμεσα τον Τούρκο Πρόεδρο, καθώς εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει συσπειρωτικά υπέρ του, αλλά θα αποτελέσει μεγάλη απειλή για την οικονομία. Η οποία δεν κινδυνεύει άμεσα από κρίση, αλλά βρίσκεται στην «κόψη του ξυραφιού» και το πλήγμα που θα δεχθεί θα είναι τεράστιο, εκτιμούν Τούρκοι οικονομολόγοι. Και σημειώνουν ότι μόνο η κακή οικονομική κατάσταση θα αποτελέσει βασικό παράγοντα μετακίνησης αρκετών ψήφων προς την αντιπολίτευση.