Ανάλυση: «Ο μόνος λαγός στο καπέλο» του Ταγίπ Ερντογάν στην εξωτερική πολιτική είναι σήμερα η Κύπρος

  • Οτιδήποτε έχει να κάνει με «αναγνώριση» ή «αναβάθμιση» της «τδβκ» έχει τη δυνατότητα να εργαλειοποιηθεί από την κυβέρνηση ως «νίκη» της Τουρκίας σε διεθνές επίπεδο
  • Ο αρχηγός των εθνικιστών έχει πλέον μετατραπεί σε καταλυτικό παράγοντα τόσο για το καθεστώς Ερντογάν όσο και για την Τουρκία

 

Του ειδικού μας συνεργάτη Βαγγέλη Αρεταίου

 

Η Κύπρος είναι ίσως ο μόνος «λαγός στο καπέλο» του Ταγίπ Ερντογάν όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, εκτιμούν Τούρκοι αναλυτές που σημειώνουν ότι ενώ σε όλα τα άλλα μέτωπα εξωτερικής πολιτικής τα περιθώρια ελιγμών της Άγκυρας έχουν γίνει ασφυκτικά, στην Κύπρο ο Τούρκος Πρόεδρος και οι εθνικιστές σύμμαχοί του θεωρούν ότι έχουν ακόμα την ευκαιρία να κινητοποιήσουν και να συσπειρώσουν τους υποστηρικτές τους.

Οι εκτιμήσεις αυτές αποκρυσταλλώνονται ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί αναμένονται στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου καθώς θεωρείται δεδομένο πλέον ότι όλες οι διαστάσεις του Κυπριακού θα αρχίσουν εργαλειοποιούνται με σκοπό να τραβήξουν την προσοχή της τουρκικής κοινής γνώμης.

Το «στοίχημα» δεν είναι τόσο εύκολο, σημειώνουν βετεράνοι Τούρκοι αναλυτές, καθώς οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Τούρκοι πολίτες δεν τους αφήνουν πολλά περιθώρια να ασχοληθούν με την εξωτερική πολιτική. Αυτό όμως, σύμφωνα με τα ίδια πρόσωπα, ενδέχεται να οδηγήσει τον Ταγίπ Ερντογάν και τους εθνικιστές συμμάχους του σε ακόμα πιο εντυπωσιακές κινήσεις στην Κύπρο.

 

Βαρύτητα εθνικιστών στους κόλπους του καθεστώτος

Στην Τουρκία ελάχιστοι είναι αυτοί που αμφιβάλλουν για τη δύναμη και τη βαρύτητα που έχουν σήμερα οι εθνικιστές στους κόλπους του καθεστώτος και για την εξάρτηση του Τούρκου Προέδρου από το ΜΗΡ και τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Το ότι ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί θα συνοδεύσει τον Ταγίπ Ερντογάν στην Κύπρο είναι ενδεικτικό των δυναμικών μέσα στο καθεστώς, καθώς ο αρχηγός των εθνικιστών έχει πλέον μετατραπεί σε καταλυτικό παράγοντα τόσο για το καθεστώς Ερντογάν όσο και για την Τουρκία.

Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί βρίσκεται αντιμέτωπος με μια ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση καθώς τα ποσοστά του ΜΗΡ μειώνονται διαρκώς και όλα δείχνουν ότι, με το σημερινό εκλογικό σύστημα, το κόμμα δεν θα καταφέρει να εισέλθει στην Εθνοσυνέλευση στις επόμενες εκλογές. Η εξασθένιση της εκλογικής δύναμης του ΜΗΡ μειώνεται μεν, αλλά η βαρύτητα του κόμματος και των εθνικιστών του στους κόλπους του καθεστώτος αυξάνεται διαρκώς, εκτιμούν Τούρκοι αναλυτές που σημειώνουν ότι η αντίθεση αυτή οδηγεί τις ηγεσίες των εθνικιστών σε διαρκή κινητοποίηση και εγρήγορση. Και αυτό σε όλα τα μέτωπα όπου θεωρούν ότι έχουν ακόμα μια ασφαλή νομιμοποίηση να κινούνται, κυρίως δηλαδή στο Κουρδικό και στο Κυπριακό.

Την ίδια ώρα, οι σχέσεις ανάμεσα στο ΜΗΡ και το ΑΚΡ θεωρούνται από έμπειρους αναλυτές ως εξαιρετικά πολύπλοκες και αυτό δεν διευκολύνει τη διαδικασία αποφάσεων στους κόλπους του καθεστώτος.

 

Υπαρξιακός κίνδυνος για την Τουρκία το Κουρδικό

Οι εθνικιστές θεωρούν ότι το Κουρδικό είναι υπαρξιακός κίνδυνος για την Τουρκία και εξακολουθούν να βλέπουν το ζήτημα ως θέμα εθνικής ασφάλειας, αφήνοντας στην άκρη οποιαδήποτε ελπίδα για μια νέα διαδικασία επίλυσης του Κουρδικού.

Τόσο στο εσωτερικό, με διαρκή καταστολή και πιέσεις στους Κούρδους και το κουρδικό πολιτικό κίνημα, όσο και στο εξωτερικό, με συνεχόμενες εισβολές στο βόρειο Ιράκ και με μόνιμη πλέον παρουσία στην περιοχή καθώς και στη βόρεια Συρία, η Άγκυρα βαδίζει στα βήματα των εθνικιστών. Και, όπως εκτιμούν Τούρκοι και Ευρωπαίοι αναλυτές, οι πιέσεις στο Κουρδικό θα αυξηθούν την επόμενη περίοδο.

 

Τι θέλει ο Μπαχτσελί;

Το Κυπριακό ήταν για χρόνια ένα ζήτημα που λίγο απασχολούσε την τουρκική κοινή γνώμη και αυτό συνεχίζεται και σήμερα. Ωστόσο, σύμφωνα με έμπειρους Τούρκους αναλυτές, το Κυπριακό έχει πάντα τη δυνατότητα να βρεθεί στο προσκήνιο της δημόσιας συζήτησης, καθώς η κατεχόμενη Κύπρος θεωρείται ουσιαστικά ως τουρκική από τη συντριπτική πλειοψηφία των Τούρκων.

Ανακοινώσεις για τα Βαρώσια δεν αναμένεται να προσελκύσουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην τουρκική κοινή γνώμη, αλλά οτιδήποτε έχει να κάνει με «αναγνώριση» ή «αναβάθμιση» της «τδβκ» έχει τη δυνατότητα να εργαλειοποιηθεί από την κυβέρνηση ως «νίκη» της Τουρκίας σε διεθνές επίπεδο.

Ωστόσο, τα περιθώρια να παρουσιαστούν τέτοιες εξελίξεις ως εντυπωσιακή επιτυχία της Άγκυρας στην τουρκική κοινή γνώμη δεν είναι πολύ μεγάλα, εκτιμούν αναλυτές στην Τουρκία. Που δεν αποκλείουν ο Ταγίπ Ερντογάν και οι εθνικιστές να προβούν σε ακόμα πιο μεγάλες κινήσεις εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης για την Κύπρο μέσα στην επόμενη περίοδο.

Οι συνεχείς εισβολές της Άγκυρας στο βόρειο Ιράκ και η διαρκής παρουσία της Τουρκίας στην περιοχή και στη βόρεια Συρία δεν έχουν πια τη δυνατότητα να εντυπωσιάζουν την τουρκική κοινή γνώμη και έτσι «ο μόνος λαγός στο καπέλο» του Ταγίπ Ερντογάν στην εξωτερική πολιτική είναι σήμερα η Κύπρος, εκτιμούν αναλυτές.

Τα ερωτήματα πλέον που απασχολούν πολλούς στην Τουρκία είναι μέχρι πού είναι διατεθειμένος να πάει ο Τούρκος Πρόεδρος στην Κύπρο, αλλά κυρίως μέχρι πού είναι διατεθειμένος να πάει ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Και αυτό διότι στην Τουρκία εκτιμούν ότι στα περισσότερα ζητήματα σήμερα η στάση και οι προθέσεις του Ντεβλέτ Μπαχτσελί και των εθνικιστών είναι οι πιο καθοριστικοί παράγοντες.

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.