Ανάλυση: Ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει… θα πάρει και τη μορφή τεχνολογικής σύρραξης

  • Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας και του Ρώσου Προέδρου από τους ∆υτικούς πλήττουν µε πρωτοφανή τρόπο και την αγοραστική δύναµη Γάλλων και Ευρωπαίων.
  • Όταν οι πόλεµοι είναι χιλιόµετρα µακριά, όπως είναι ο πόλεµος στην Υεµένη ή το Αφγανιστάν, αναλογιζόµαστε την κατάσταση µε διαφορετικό τρόπο. Τώρα αυτός ο πόλεµος είναι κοντά µας…
  • Υπάρχει µεγάλη παραπληροφόρηση και από τις δύο πλευρές, όπως και προπαγάνδα.
  • Οι Γάλλοι όπως και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι υποδέχονται µε ιδιαίτερα θερµό τρόπο τους πρόσφυγες από τις αιµατοκυλισµένες περιοχές. Τώρα αν αυτή η θερµή υποδοχή θα διαρκέσει, δεν το γνωρίζω…
  • Αυτός ο παγκόσµιος πόλεµος που ξεκίνησε είναι οικονοµικός. Πολλοί άνθρωποι παγκοσµίως θα υποφέρουν κι άλλο µε τις τιµές που τραβούν ανεξέλεγκτα την ανηφόρα, επιφέροντας εµβάθυνση της φτώχειας και βουτιά στο κενό του βιοτικού επιπέδου εκατοµµυρίων.

 

Της ειδικής µας συνεργάτιδας, Μαρίας ∆εναξά

Επιδιώκοντας την άµεση κατάπαυση του πυρός, ο Εµµανουέλ Μακρόν, η χώρα του οποίου ασκεί την εναλλασσόµενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το τρέχον εξάµηνο, έχει καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες από την έναρξη του πολέµου για να πείσει τον Βλαντιµίρ Πούτιν να ακολουθήσει το µονοπάτι της αποκλιµάκωσης.

Για την ώρα ο διπλωµατικός µαραθώνιος του Γάλλου Προέδρου δεν έχει αποδώσει καρπούς, ενώ οι αµέτρητες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και του Ρώσου Προέδρου από τους ∆υτικούς πλήττουν µε πρωτοφανή τρόπο και την αγοραστική δύναµη των Γάλλων και των υπόλοιπων Ευρωπαίων.

Ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν Καστέξ, ανακοίνωσε ήδη την περασµένη Τετάρτη µία δέσµη µέτρων στόχος των οποίων είναι, όπως δήλωσε, να προστατευτούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις από τις άµεσες συνέπειες της κρίσης στην Ουκρανία, αρχής γενοµένης από την αύξηση των τιµών στις πρώτες ύλες και την ενέργεια. Και αυτό, την ώρα που τόσο ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλέµαν Μπον, όσο και ο  Υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, εκτιµούν ότι ο πόλεµος θα είναι µακρύς.

Ανατράπηκε η καλή εικόνα που είχαν οι Γάλλοι για τη Ρωσία

Στη Γαλλία, η σχετικά καλή εικόνα που είχαν οι Γάλλοι για τον Βλαντιµίρ Πούτιν και για τους Ρώσους γενικότερα, έχει αντιστραφεί µετά τη ρωσική εισβολή.

Σύµφωνα µε δηµοσκόπηση του ινστιτούτου Ifop, η συντριπτική πλειοψηφία των Γάλλων έχει κακή εικόνα για τον τσάρο του Κρεµλίνου. Συγκεκριµένα, το 79% των πολιτών έχει κακή γνώµη για τον Πούτιν. Στον αντίποδα, ο Βολοντίµιρ Ζελένσκι έχει κερδίσει σε δηµοτικότητα εξαιτίας αυτής της σύγκρουσης όχι µόνο στη Γαλλία, αλλα και στην υπόλοιπη Ευρώπη: το 65% των Γάλλων, το 93% των Πολωνών, το 80% των Γερµανών και το 67% των Ιταλών έχουν καλή εικόνα γι’ αυτόν.

Η παραπάνω εικόνα αντικατοπτρίζεται και στα ερωτήµατα για τις χώρες των δύο ηγετών: το 84% των ερωτηθέντων έχει καλή εικόνα για την Ουκρανία, έναντι 16% για τη Ρωσία, σύµφωνα µε τον µέσο όρο των τεσσάρων χωρών.

Η αιµατοχυσία που προκάλεσαν οι ρωσικές δυνάµεις µε τους πολυήµερους βοµβαρδισµούς, οι απερίγραπτες καταστροφές και κυρίως το δράµα των Ουκρανών προσφύγων, έχει προκαλέσει ένα κύµα πρωτοφανούς αλληλεγγύης προς τον δοκιµαζόµενο λαό της Ουκρανίας.

Τι µας είπε ο Zοζέ Μανουέλ Λαµάρκ

Για τον πόλεµο που απειλεί την ειρήνη στην ήπειρό µας, αλλά και τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τη γαλλική πλευρά για τη διατήρησή της, µίλησε στην εφηµερίδα µας o Γάλλος δηµοσιογράφος, ειδικός σε ευρωπαϊκά θέµατα και εµπειρογνώµονας σε θέµατα γεωπολιτικής, Zοζέ Μανουέλ Λαµάρκ. Προς τον κ. Λαµάρκ υποβάλαµε τις πιο κάτω ερωτήσεις, λαµβάνοντας ενδιαφέρουσες απαντήσεις και εκτιµήσεις για τα γεγονότα.

Κύριε Λαµάρκ, πώς βλέπουν οι Γάλλοι τη ρωσική επίθεση και εισβολή στην Ουκρανία; 

Όπως όλοι οι Ευρωπαίοι που βλέπουν έναν πόλεµο, κυρίως δίπλα στην πόρτα τους. Όταν οι πόλεµοι είναι χιλιόµετρα µακριά, όπως είναι ο πόλεµος στην Υεµένη ή το Αφγανιστάν αναλογιζόµαστε την κατάσταση µε διαφορετικό τρόπο. Τώρα αυτός ο πόλεµος είναι κοντά µας.

Οι Γάλλοι έχουν καλύτερη επίγνωση των πραγµάτων. Ανησυχούν όµως εξαιτίας της πυρηνικής απειλής στα 2.000 χλµ από τα σπίτια τους. Για την ώρα όµως επικρατεί ψυχραιµία και όλοι απεύχονται να µην επεκταθεί ο πόλεµος, να µη γενικευτεί η σύγκρουση.

Ποιο είναι το κλίµα στη Γαλλία για τον Βλαντιµίρ Πούτιν, µετά την εισβολή στην Ουκρανία; 

Στη Γαλλία έχει αναπτυχθεί ένα είδος ρωσοφοβίας. ∆υστυχώς, δεν διαχωρίζουµε τον ρωσικό λαό από τη ρωσική κυβέρνηση και το ρωσικό σύστηµα διακυβέρνησης. ∆εν είναι ο λαός που παίρνει τις αποφάσεις, αλλά οι επικεφαλής του.

Υπάρχει ένας πόλεµος. Μια χώρα που εισβάλλει σε µια άλλη. Ο πόλεµος είναι πάντα ένα απεχθές, απάνθρωπο και απαράδεκτο γεγονός. Για την κατάσταση που έχει διαµορφωθεί θα πρέπει Γάλλοι και Ευρωπαίοι πολίτες να διαχωρίσουν την ήρα από το σιτάρι.

Επίσης, θα πρέπει να λάβουµε υπόψη µας το είδος των πληροφοριών που γινόµαστε αποδέκτες. Από πού προέρχονται οι εικόνες, ποιοι τις στέλνουν. Υπάρχει µεγάλη παραπληροφόρηση και από τις δύο πλευρές, όπως και προπαγάνδα.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη και στη Γαλλία, φαντάζοµαι, καταφθάνουν χιλιάδες Ουκρανοί πρόσφυγες. Η Γαλλία ήταν έτοιµη για κάτι τέτοιο; Πώς αντιµετωπίζουν την κατάσταση πολίτες και Αρχές; 

Η διοργάνωση υποδοχής των προσφύγων από την Ουκρανία, σε όλη την Ευρώπη και τη Γαλλία, είναι ένα θετικό γεγονός και είναι µέσα στο πλαίσιο της επίγνωσης που προανέφερα. Οι Γάλλοι όπως και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι άρχισαν να υποδέχονται µε ιδιαίτερα θερµό τρόπο τους πρόσφυγες από τις αιµατοκυλισµένες περιοχές. Συµπάσχουν µαζί τους. Έχουν ανοίξει ακόµα και τα σπίτια τους.

Τώρα αν αυτή η επίγνωση και η θερµή υποδοχή διαρκέσει, δεν το γνωρίζω. Εξαρτάται από τη διάρκεια του πολέµου, από τις δυσκολίες που θα επιφέρει αυτός ο πόλεµος στην καθηµερινότητα των Γάλλων.

Το τελευταίο διάστηµα εκφράστηκαν φόβοι για γενίκευση του πολέµου, ακούστηκε ακόµα και το ενδεχόµενο ενός τρίτου παγκοσµίου πολέµου µε τη χρήση πυρηνικών. Ποια είναι η τοποθέτησή σας; Πιστεύετε πως ένας τέτοιος εφιάλτης για την ανθρωπότητα θα µπορούσε να πάρει σάρκα και οστά; 

Πιστεύω πως ένας τρίτος παγκόσµιος πόλεµος δεν θα είναι πυρηνικός. Ο τρίτος παγκόσµιος πόλεµος έχει ήδη ξεκινήσει. Με τη χρηµατοοικονοµική κρίση που περισσότερο απ’ όλες τις χώρες χτύπησε την Ελλάδα και κανείς ούτε στην Ευρώπη, ούτε οι ΗΠΑ, ούτε και η Ρωσία, δεν την βοήθησαν… Σας υπενθυµίζω τη σκληρή στάση των Ευρωπαίων.

Αυτός ο παγκόσµιος πόλεµος που ξεκίνησε είναι οικονοµικός, γιατί πολλοί άνθρωποι παγκοσµίως θα υποφέρουν κι άλλο µε τις τιµές που τραβούν ανεξέλεγκτα την ανηφόρα, επιφέροντας εµβάθυνση της φτώχειας και βουτιά στο κενό του βιοτικού επιπέδου εκατοµµυρίων.

Επίσης, θα πάρει και τη µορφή τεχνολογικής σύρραξης. Θα σας δώσω ένα παράδειγµα. Τα υποθαλάσσια καλώδια που επιτρέπουν τις επικοινωνίες παγκοσµίως είναι θέµα ζωτικής σηµασίας. Τα ρωσικά πλοία, όχι τα πολεµικά στους ωκεανούς, θα µπορούσαν να αναζητήσουν αυτά τα καλώδια. Αν κόψουν π.χ. ένα καλώδιο εφοδιασµού ίντερνετ που φεύγει ή έρχεται στην Ευρώπη, φαντάζεστε τι έχει να γίνει;

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy