Αναμένει το πράσινο φως από την ΡΑΕΚ για να ανακοινώσει μειώσεις σήμερα η ΑΗΚ

Το πράσινο φως από την ΡΑΕΚ αναμένει η ΑΗΚ για να ανακοινώσει τις μειώσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Δεν αποκλείεται αυτό να γίνει και εντός της ημέρας, δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ η υπουργός ενέργειας Νατάσα Πηλείδου.

Η ΡΑΕΚ, είπε, ως ανεξάρτητη αρχή ενέργειας θα ξεκαθαρίσει τα δεδομένα όπως της έχουν παρουσιαστεί από την ΑΗΚ και εάν υπάρχει έγκριση εντός της ημέρας θα γίνουν ανακοινώσεις για τη μείωση της τιμής του Ηλεκτρισμού.

Η κυρία Πηλείδου επιβεβαίωσε αποκλειστικές πληροφορίες του ΑΣΤΡΑ σύμφωνα με τις οποίες η μείωση θα είναι οριζόντια – θα αφορά δηλαδή όλους του καταναλωτές της ΑΗΚ – και θα ισχύει για τους μήνες Νοέμβριο, Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, θα ανακοινωθούν και μέτρα για μείωση της κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος, όπως αντικατάσταση παλιών κλιματιστικών για ευάλωτες καταναλωτές, σχέδιο για εγκατάσταση φωτιστικών σε LED, ενώ το κράτος είπε θα στηρίζει την ΑΗΚ όσον αφορά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με τον όρο ότι θα αντικαθίσταται η συμβατική παραγωγή. Και η ΑΗΚ, πρόσθεσε, έχει προτάσεις τις οποίες θα παρουσιάσει εντός των επόμενων δυο βδομάδων.

Η κυρία Πηλείδου είπε ότι είναι, σε καλό δρόμο οι ενέργειες της ΑΗΚ για να χαμηλώσουν οι ρύποι, ενώ χρειάζεται να προσθέσει και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Είπε επίσης ότι με το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας το κράτος θα προχωρήσει σε μειοδοτικό διαγωνισμό για την αγορά αποθεματικής ενέργειας από ΑΠΕ. Τα νομοσχέδια είπε αναμένεται να ψηφιστούν αυτό τον μήνα.

Όσον αφορά τη μεταφορά φυσικού αερίου από το τεμάχιο Αφροδίτη, η υπουργός είπε ότι η Κύπρος δεν είναι ο διαχειριστής του τεμαχίου για να αποφασίσει τη χρήση του φυσικού αερίου. Αυτό είπε το αποφασίζουν οι ιδιωτικές εταιρείες και καθώς η Κύπρος είναι μια πολύ μικρή αγορά αυτό δεν τους συμφέρει.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.