Κορωνοϊός: €7 εκατ. για 106.000 εξετάσεις – Έρευνα από Ελεγκτική Υπηρεσία

Μέχρι σήμερα δαπανήθηκαν 7 εκατομμύρια ευρώ για 106.000 εξετάσεις

H διαδικασία διενέργειας των διαγνωστικών εξετάσεων για τον κορονοϊό τέθηκε χθες κάτω από το μικροσκόπιο της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, την ώρα που σε εξέλιξη βρίσκεται και έρευνα από πλευράς της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για πιθανά ζητήματα που προκύπτουν, ενώ θα εξεταστούν και όλες οι συμβάσεις που συνομολογήθηκαν. Με την ολοκλήρωσή της η έρευνα θα κατατεθεί στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής.

Ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου ανέφερε πως το Υπουργείο ζήτησε από το ΙΝΓΚ τη διενέργεια μοριακής ανάλυσης COVID 19 (PSR), καθώς ήταν ο μοναδικός οργανισμός που μπορούσε άμεσα και να εξασφαλίσει σε επάρκεια ικανοποιητικές ποσότητες αντιδραστηρίων με τιμή χωρίς τη δειγματοληψία 100 ευρώ την ανάλυση. Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί 106.000 εργαστηριακές εξετάσεις, 12.094 ανά 100.000 κατοίκους, που καθιστούν την Κύπρο δεύτερη μετά τη Μάλτα στην ΕΕ και σε υψηλή θέση στον παγκόσμιο χάρτη.

Αναφέρθηκε επίσης στη συμφωνία με τον διευθυντή Κλινικών Εργαστηρίων για τους διαγνωστικούς ελέγχους του γενετικού υλικού του ιού (RT-PCR), διευκρινίζοντας ότι για διασφάλιση της ποιότητας τα υπό διερεύνηση δείγματα αποστέλλονταν στο ΙΝΓΚ για τελική επεξεργασία, μέχρι που έγινε επαλήθευση των ελέγχων.

Ακολούθως αναφέρθηκε στη συμφωνία των Δήμων Πάφου και Αραδίππου με το εργαστήριο NIPD Genetics. Είπε πως ακολούθως το Υπουργείο προχώρησε σε ανάθεση στο εργαστήριο καλύπτοντας το κόστος 300 ελέγχων για τον Δήμο Αραδίππου και το 50% για 1.000 ελέγχους του Δήμου Πάφου με κόστος 100 ευρώ τον κάθε έλεγχο.

Αναφερόμενος στους 20.000 ελέγχους που έγιναν σε εργαζόμενους από κλινικά εργαστήρια, είπε ότι το κόστος ήταν 100 ευρώ συν 10 ευρώ η δειγματοληψία και πρόσθεσε ότι ακολούθως η τιμή των 110 ευρώ καθορίστηκε ως ανώτατη τιμή χρέωσης με διάταγμα.

Ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι στη συνέχεια το ΙΝΓΚ επανακαθόρισε την τιμή στα 70 ευρώ. Επίσης, για όλες τις περιπτώσεις -εργαζομένους στο λιανικό εμπόριο, μαθητές, ευάλωτες ομάδες, επαναπατρισθέντες- έχουν καθοριστεί διαφορετικές τιμές. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Τ. Γεωργίου, είπε πως επιχειρήθηκε εκμετάλλευση και αισχροκέρδεια χωρίς έγκαιρη αντιμετώπισή της. Κυκλοφόρησαν μέχρι και τεστ «μαϊμού».

«Αισχροκέρδεια υπήρξε χωρίς έγκαιρη παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας τόσο για τα αντισηπτικά όσο και για μάσκες ατομικού εξοπλισμού. Ακόμα, έγινε σε μεγάλο βαθμό εκμετάλλευση των διαγνωστικών εξετάσεων από μεγάλες επιχειρήσεις σε βάρος των μικρών επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου. Υποχρεώθηκαν εργαζόμενοι μικρών επιχειρήσεων να πληρώσουν τα τεστ σε πολύ υψηλές τιμές, γεγονός το οποίο αποτελεί μεγάλη αδικία».

Από την πλευρά της η βουλευτής Ειρήνη Χαραλαμπίδου σημείωσε πως ήδη έχει αποστείλει επιστολή σε 4 υπουργεία (Οικονομικών, Υγείας, Μεταφορών και Υφυπουργείο Τουρισμού) σε σχέση με τις απευθείας αναθέσεις για έργα, αγορά προμηθειών ή άλλες συμφωνίες που έγιναν κατά την περίοδο της πανδημίας, «προκειμένου να ενημερωθούμε για συμβάσεις που έγιναν χωρίς διαδικασίες ή με απευθείας ανάθεση ή με τηλεφωνικές προσφορές». Σε σχέση με τα τεστ, όπως είπε μέχρι σήμερα έχουν δοθεί γύρω στα €7 εκ., ενώ αναμένεται το πόρισμα του Ελεγκτή.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy