Αναμένεται η θέση των εκπαιδευτικών για συμπερίληψή τους στο μέτρο «test to stay»

Τα προβλήματα έφεραν αύξηση των μονάδων για «test to stay»

Παρά τα προβλήματα που προέκυψαν, οι Υπουργοί Παιδείας και Υγείας αξιολογούν θετικά το «test to stay» γι’ αυτό και θα το ενισχύσουν, όπως δήλωσαν μετά τη χθεσινή ευρεία σύσκεψη με τις Οργανώσεις των εκπαιδευτικών και τους οργανωμένους γονείς. Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, από σήμερα θα υπάρχουν κινητές μονάδες δειγματοληψίας σχεδόν σε όλα τα σχολεία των μεγάλων αστικών κέντρων, και συνολικά περίπου 290 μονάδες ημερησίως.

Μάλιστα, έγινε εισήγηση για επέκταση του μέτρου και στους εκπαιδευτικούς που είναι επαφή, με τον Υπουργό Παιδείας να σημειώνει ότι αν εφαρμοστεί και εκεί, θα δοθεί ανάσα από τη μεγάλη πίεση που υπάρχει για αντικαταστάσεις. Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις θα μεταφέρουν την εισήγηση στα μέλη τους και σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, αν οι Οργανώσεις συμφωνούν, θα επεκταθεί.

Οι υπουργοί σημείωσαν ότι καταγράφηκαν προβλήματα και πρακτικά ζητήματα και έγινε ανασκόπηση της εφαρμογής του μέτρου. Ο Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε πως το μέτρο έχει αποδώσει επιτρέποντας σε χιλιάδες μαθητές να μη χάσουν μαθήματα, εφόσον δεν είχαν νοσήσει. Ενθαρρυντικό επίσης είναι το πολύ μικρό ποσοστό όσων εμφανίζονται θετικοί, πρόσθεσε. Ο ΥΠΠΑΝ επεσήμανε περαιτέρω πως ακούστηκαν οι εισηγήσεις των εκπαιδευτικών και θα επικαιροποιηθούν τα πρωτόκολλα των σχολείων. Ευχαρίστησε τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι, όπως είπε, με το φιλότιμό τους επιτρέπουν τη λειτουργία των σχολείων σε συνθήκες υγειονομικής ασφάλειας, αλλά και τους γονείς για τη συνεργασία που επιδεικνύουν. Αναφερόμενος σε παράπονα γονέων για έλλειψη υποδομών και αναμονή σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες, σημείωσε πως επί μέρους προβλήματα θα παρουσιάζονται διαρκώς και θα γίνεται προσπάθεια για επίλυσή τους. Καταλήγοντας, τόνισε πως το όφελος είναι πολύ μεγαλύτερο από τα όποια προβλήματα.

Ο Μιχάλης Χατζηπαντέλας είπε πως με την επέκταση των σημείων σχεδόν σε όλα τα σχολεία αναμένεται ότι θα λυθούν πολλά προβλήματα και εξέφρασε ικανοποίηση για το ότι χθες περισσότερα από πέντε χιλιάδες παιδιά, αντί να μείνουν στο σπίτι ως επαφές, παρακολούθησαν κανονικά τα μαθήματά τους.

Σημείωσε ότι αν ακόμα και μετά την αύξηση των σημείων εξακολουθούν να παρατηρούνται προβλήματα, τότε θα μπουν στο πλάνο και τα ιδιωτικά φαρμακεία, τα οποία, όπως είπε, δήλωσαν ετοιμότητα να βοηθήσουν. Επίσης, είπε πως αν υπάρξει ανάγκη, κάποια κέντρα rapid test, που είναι για όλο τον κόσμο, θα ξεκινούν τη λειτουργία τους πριν το άνοιγμα των σχολείων.

 

Σχεδόν σε όλα τα σχολεία
Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, από σήμερα θα υπάρχουν κινητές μονάδες δειγματοληψίας σχεδόν σε όλα τα σχολεία των μεγάλων αστικών κέντρων και συνολικά περίπου 290 μονάδες ημερησίως. Σημείωσε ότι αν ακόμα και μετά την αύξηση των σημείων εξακολουθούν να παρατηρούνται προβλήματα, τότε θα μπουν στο πλάνο και τα ιδιωτικά φαρμακεία, τα οποία, όπως είπε, δήλωσαν ετοιμότητα να βοηθήσουν.

 

Ειρηναίος Πίττας

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.