Αναμένεται νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 0,5%

Πρόκειται για την 5η αύξηση, με το ρίσκο να φορτώνεται στα νοικοκυριά

 

Σε νέα αύξηση των βασικών της επιτοκίων αναμένεται να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την ερχόμενη Πέμπτη, με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για αύξηση 50 μονάδων βάσης.

Ο οικονομολόγος Σωφρόνης Κληρίδης ανέφερε στη μεσημβρινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ ότι πρόκειται για την 5η αύξηση, ενώ σημείωσε πως μάλλον θα υπάρξει και ακόμα μια αύξηση επιτοκίων μέχρι το καλοκαίρι. Ο κ. Κληρίδης είπε πως οι αυξήσεις επιτοκίων έχουν αρνητικές επιπτώσεις σε όσους έχουν δανειστεί με κυμαινόμενο επιτόκιο, αλλά και για αυτούς που θέλουν να δανειστούν λόγω του ότι τα επιτόκια θα είναι υψηλότερα. Σημείωσε ότι με το σύστημα που εφαρμόζεται στην Κύπρο με το κυμαινόμενο και όχι το σταθερό επιτόκιο, φορτώνεται το ρίσκο στα νοικοκυριά.

Ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού, αν και παραμένει σε υψηλά επίπεδα, έχει αρχίσει να επιβραδύνεται, τροφοδοτώντας τις ελπίδες ότι οι προσπάθειες της Φρανκφούρτης άρχισαν να αποδίδουν, ενώ μια σειρά από πρόσφατα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η οικονομία στην ευρωζώνη άρχισε εκ νέου να αναπτύσσεται, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι θα αποφευχθεί μια απότομη ύφεση.

Ωστόσο, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έχει επανειλημμένα αναφέρει ότι τα επιτόκια θα συνεχίσουν να αυξάνονται με σταθερό ρυθμό, με τις εκτιμήσεις να σημειώνουν ότι το ΔΣ της ΕΚΤ θα συμφωνήσει σε αύξηση 50 μονάδων βάσης, την ίδια δηλαδή αύξηση που είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Δεκέμβριο.

«Ο λόγος για την αύξηση 50 μονάδων βάσης είναι ξεκάθαρος: η δουλειά της ΕΚΤ απέχει πολύ από την ολοκλήρωσή της», δήλωσε ο οικονομολόγος της ING, Κάρστεν Μπρέσκι, στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Και στις ΗΠΑ, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, Fed, αναμένεται επίσης να προχωρήσει σε νέα αύξηση των βασικών της επιτοκίων αυτή τη βδομάδα, με τις προσδοκίες έπειτα από τη βελτίωση της προοπτικής της οικονομίας να κάνουν λόγο για αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

Ενώ η ΕΚΤ έχει τονίσει ότι θα διατηρήσει την πορεία των αυξήσεων, προκειμένου να οδηγήσουν τον πληθωρισμό προς το στόχο του 2%, τα μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ κινούνται σε μια λεπτή γραμμή, επιδιώκοντας το ρυθμό αύξησης που δεν θα επιδεινώσει τις οικονομικές προοπτικές στην Ευρώπη.

Πλέον, οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν αύξηση 50 μονάδων βάσης και τον Μάρτιο, ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις για συζήτηση μεταξύ των μελών του ΔΣ της ΕΚΤ ως προς το πότε θα επιβραδυνθεί ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων, αφού ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού επιβραδύνεται.

 

 

Σταθερός ρυθμός ή αυξήσεις
Μετά τη συνάντηση της Πέμπτης, όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στη συνέντευξη Τύπου και στα σχόλια της επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε σχέση με ενδείξεις για τη μελλοντική κατεύθυνση της ΕΚΤ. Στο επίκεντρο της συνάντησης θα είναι η καθοδήγηση σε σχέση με τα επιτόκια, ειδικότερα κατά πόσον θα διατηρηθούν οι αναφορές περί σταθερού ρυθμού ή σημαντικών αυξήσεων, σύμφωνα με την HSBC.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy