Το ΓεΣΥ θα εφαρμοστεί και αρχίζουν να μελετούν plan B

Αναμενόμενη ήταν για τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας η απόφαση του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου να καλέσει μαζικά τα μέλη του να μη συμμετάσχουν στο ΓεΣΥ.

Ήδη μια σειρά από εταιρείες γιατρών είχαν προδιαγράψει την απόφαση, αφού τον τελευταίο καιρό με ανακοινώσεις τους επίσης καλούσαν τα μέλη τους να μην συμμετάσχουν στο ΓεΣΥ. Πληροφορίες αναφέρουν πως πλέον ο ΟΑΥ άρχισε να επεξεργάζεται διάφορα σενάρια ως plan B, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει απρόσκοπτα το Γενικό Σύστημα Υγείας.

Την επόμενη εβδομάδα τα σενάρια αυτά θα απασχολήσουν πιο έντονα τον ΟΑΥ, ο οποίος, όπως είναι αναμενόμενο, θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια ώστε να εφαρμοστεί εντός χρονοδιαγραμμάτων το ΓεΣΥ. Μεταξύ, πάντως, των σεναρίων που έχουν ήδη αναφερθεί είναι η κάθοδος γιατρών από την Ελλάδα, αφού τα οικονομικά κίνητρα για να συμβληθούν με το σύστημα είναι σαφώς πολύ καλύτερα σε σχέση με τις σημερινές απολαβές που ενδεχομένως λαμβάνουν στη χώρα τους.

Ηδη, όπως δήλωσε χθες ο αναπληρωτής διευθυντής του Οργανισμού, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, ο ΟΑΥ θα εξετάσει την απόφαση του ΠΙΣ να μη συμμετάσχει στο ΓεΣΥ, ωστόσο πλέον η προσοχή στρέφεται στην ενημέρωση του κάθε γιατρού. Επανέλαβε ότι το Γενικό Σύστημα Υγείας θα εφαρμοστεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί. Σημείωσε ότι πολλοί γιατροί δεν συμφωνούν με την απόφαση του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου. Επίσης και ο γενικός διευθυντής του ΟΑΥ, Άθως Τσινωντίδης, σημείωσε ότι εταιρείες, πέντε στον αριθμό μέχρι τώρα, από μόνες τους έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον να συναντηθούν με τον Οργανισμό και να ενημερωθούν σχετικά.

Οι ενημερώσεις θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Ακόμη προβληματίζονται οι γιατροί…

Εξάλλου χθες μιλώντας στον «Άστρα» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΙΣ, Βάσος Οικονόμου, είπε ότι δεν ικανοποιήθηκαν τα βασικά τους αιτήματα, προσθέτοντας ότι η πιθανότητα αποτυχίας του ΓεΣΥ είναι μεγάλη. Πρόσθεσε ότι το σύστημα που εισηγείται η κυβέρνηση είναι ένα σύστημα παρωχημένων εποχών, μονοασφαλιστικό και χωρίς να γίνει συζήτηση πολλών θεμάτων.

Ο κ. Οικονόμου είπε ότι ο ΠΙΣ δεν θα εμποδίζει οποιοδήποτε γιατρό θέλει να συμμετάσχει στο Γενικό Σύστημα Υγείας. Αναφερόμενος στο προσωπικό μήνυμα που απέστειλε προ ημερών ο πρόεδρος του ΠΙΣ προς τους γιατρούς, έκανε λόγο για ατυχές γεγονός, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να γίνονται τέτοιοι χειρισμοί.

Σημείωσε ότι κατά την προχθεσινή μαραθώνια συνεδρία του ΠΙΣ τέθηκε επί τάπητος το θέμα. Όπως είπε, και ο ίδιος ενοχλήθηκε από το μήνυμα του κ. Αγαθαγγέλου και σκέφτηκε να παραιτηθεί ακόμα και από την ηγεσία του ΠΙΣ.

Ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι είτε θα παραιτηθεί από τον ΠΙΣ και θα ενταχθεί στο ΓεΣΥ, είτε θα παραμείνει στην ηγεσία του ΠΙΣ και δεν θα ενταχθεί στο ΓεΣΥ. Σημείωσε ότι ακόμα να πάρει την τελική του απόφαση. Σε ό,τι αφορά τους κύριους λόγους απόρριψης της πρότασης για συμμετοχή στο ΓεΣΥ, αυτοί εστιάζονται στην αύξηση του προϋπολογισμού του ΓεΣΥ και την άσκηση ιδιωτικής ιατρικής.

Υπομονή ώσπου να διαφανεί πώς εξελίσσεται η προσπάθεια για το ΓεΣΥ και την εγγραφή προσωπικών γιατρών στο νέο σύστημα σύστησε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι το ΓεΣΥ είναι νόμος της Δημοκρατίας και όχι κάτι που εναπόκειται στον Πρόεδρο ή την κυβέρνηση.

Ελένη Κωνσταντίνου

Το ΓεΣΥ θα εφαρμοστεί, εκτιμά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Πέραν της βούλησης της κυβέρνησης, του πολιτικού κόσμου αλλά και του λαού γενικότερα, το αίσθημα ευθύνης των γιατρών της Κύπρου θα επιτρέψει την υλοποίηση του ΓεΣΥ, εκτιμά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε κληθεί να σχολιάσει την προχθεσινή απόφαση του ΠΙΣ κατά την αναχώρησή του χθες από το Προεδρικό. «Θέλω να πιστεύω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών, μέσα από το διάλογο που έχουμε ξεκινήσει, θα αποφασίσει να συμμετέχει», είπε. Γιατί, πρόσθεσε, «πιστεύω πως η συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών θέτει πέρα και πάνω απ’ όλα αυτό που ο όρκος του Ιπποκράτη υπαγορεύει», κάνοντας λόγο και για την «κοινωνική ευαισθησία και η προσφορά που διακρίνει τον ιατρικό κόσμο της Κύπρου».

Γι’ αυτό, σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «και πέραν της βούλησης της κυβέρνησης, του πολιτικού κόσμου αλλά και του λαού γενικότερα, είμαι βέβαιος ότι το αίσθημα ευθύνης των γιατρών της Κύπρου θα επιτρέψει έτσι ώστε, χρονοδιαγραμματικά όπως έχει τεθεί, να υλοποιηθεί (το ΓεΣΥ) και θα υλοποιηθεί».

Σε ερώτηση πώς θα χειριστεί το θέμα που προέκυψε με τον Σερ Ντέιβιντ Νίκολσον, πρόεδρο του ΟΚΥπΥ, απάντησε πως «θα το χειριστώ κατά την κρίση μου και εφόσον διευκρινιστούν, όπως ορθώς επισημαίνει και ο Γενικός Εισαγγελέας, κάποια γεγονότα που λείπουν». Αλλά, διευκρίνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «εγώ αποφασίζω πότε το Υπουργικό Συμβούλιο συνέρχεται και όχι οποιοσδήποτε άλλος».