Αναμένοντας τα κίνητρα για τους ειδικούς ιατρούς

Αλυσιδωτές οι επιπτώσεις από τη φυγή των ιατρών του δημοσίου

Τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι ο ΟΚΥπΥ επιλέγει να καλεί ξεχωριστά τις συντεχνίες σε άτυπες συναντήσεις, κάνοντας την αρχή με την ΠΑΣΥΚΙ, αγνοώντας την ειδική επιτροπή που υπάρχει, εκφράζει ο πρόεδρος του Κλάδου Ιατρών και Κλινικών Διευθυντών της ΠΑΣΥΔΥ Αγαθοκλής Χριστοφίδης.

Με αφορμή τη συνάντηση που προηγήθηκε καθώς και τις επικείμενες συναντήσεις ο κ. Χριστοφίδης σημειώνει ότι οποιεσδήποτε ενέργειες γίνονται πέραν από τους συγκεκριμένους όρους που υπάρχουν για διαβούλευση δημιουργούν την εντύπωση ότι υπάρχουν κρυφές ατζέντες και δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές. Επίσης, όπως επισημαίνει ο κ. Χριστοφίδης, το σημείο που βρισκόμαστε είναι κομβικό, αφού πρόκειται να αρχίσει η διαβούλευση για τα κίνητρα των ειδικών γιατρών. Θα πρέπει, πρόσθεσε, να επανέλθουν όλες οι πλευρές στο τραπέζι του διαλόγου, ώστε να μπορέσει να ολοκληρωθεί και η β’ φάση του ΓεΣΥ χωρίς παρατράγουδα. Ενώ, όπως είπε, το μήνυμα αυτό θα πρέπει να το λάβουν τόσο ο ΟΚΥπΥ όσο και ο ΟΑΥ.

Σε ό,τι αφορά τη φυγή των ιατρών από τα δημόσια νοσοκομεία, εκτιμά πως αυτοί επιλέγουν τον ιδιωτικό τομέα λόγω της ψαλίδας μεταξύ των δύο πλευρών. Ωστόσο, όπως είπε, υπάρχουν τρόποι να σμικρύνει η ψαλίδα αλλά και να αλλάξουν νοοτροπίες, αφού πλέον το προσωπικό καλείται να εργαστεί σε ένα περιβάλλον με νέα δεδομένα.

Σε αναμονή της μελέτης της ΠΑΣΥΚΙ

Να σημειώσουμε πως οι διαβουλεύσεις για την παροχή Σχεδίου Κινήτρων για τους Ειδικούς Ιατρούς βρίσκονται στην τελική ευθεία. Ήδη έχει προηγηθεί άτυπη συνάντηση με την ΠΑΣΥΚΙ και ακολουθεί άτυπη συνάντηση με τον Κλάδο Ιατρών ΠΑΣΥΔΥ τη Δευτέρα. Επίσης θα γίνει παρουσίαση μελέτης από ιδιωτικό οίκο εκ μέρους της ΠΑΣΥΚΙ την Τρίτη και την Πέμπτη 24.10.2019 θα γίνει η συζήτηση με όλες τις συντεχνίες των Ιατρών.

Ενδυνάμωση νοσοκομείων θέλουν οι νοσηλευτές

Aν η αποδυνάμωση των νοσοκομείων συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς, τότε δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις βασικές αρχές του ΓεΣΥ προσφέροντας αυτό που η πολιτεία υποσχέθηκε στον Κύπριο πολίτη με την εφαρμογή του για αναβαθμισμένη ποιοτική φροντίδα υγείας, αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Κλάδος Γενικού Νοσηλευτικού Προσωπικού, και καλεί τον Υπουργό Υγείας, τη Διεύθυνση του ΟΚΥπΥ να εξαντλήσουν όλες τις πιθανές λύσεις που μπορεί να υπάρχουν για ενδυνάμωση των νοσοκομείων. Σε ανακοίνωσή του ο Κλάδος αναφέρει ότι κατά την τελευταία του συνεδρίαση συζήτησε το νέο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στα δημόσια νοσοκομεία με την αυτονόμησή τους και τη σταδιακή εφαρμογή του ΓεΣΥ. Δυστυχώς αυτό που διαπιστώνεται, σημειώνεται, είναι η συνεχής υποβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων, χωρίς να διαφαίνεται η οποιαδήποτε προοπτική βελτίωσης της σημερινής εικόνας.

Ο Κλάδος αναφέρεται και στη μαζική και συνεχή φυγή των γιατρών από τα δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας που επηρεάζει, όπως σημειώνει άμεσα και καίρια τη λειτουργία των τμημάτων που παρέχουν υπηρεσίες υγείας, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να παρατηρείται στα ΤΑΕΠ. Η έλλειψη γιατρών, προσθέτει, προκαλεί αλυσιδωτά επιπτώσεις και στην εκτέλεση των καθηκόντων των νοσηλευτών, ο αριθμός των οποίων βρίσκεται σε οριακό σημείο. Ένα άλλο σχετικό θέμα που απασχόλησε τη συνεδρία του Δ.Σ. είναι και το φαινόμενο της υποστελέχωσης σε συνάρτηση με την τακτική του Υπουργείου Υγείας να συνεχίζει την πρακτική της απόσπασης νοσηλευτικού προσωπικού για την κάλυψη διαφόρων αναγκών, που στις πλείστες των περιπτώσεων δεν εμπίπτουν στα νοσηλευτικά καθήκοντα.

Ελένη Κωνσταντίνου