Αναμένουμε τη δημιουργία προϋποθέσεων για συζήτηση ΜΟΕ και επανέναρξη του διαλόγου επί ίσοις όροις, είπε ο Μ. Πελεκάνος

Η Κυβέρνηση αναμένει τη δημιουργία των προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να ενεργοποιήσει τις διαδικασίες συζήτησης των τολμηρών Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που έχει καταθέσει, αλλά την επανέναρξη ενός νέου διαλόγου επί ίσοις όροις, όπως ανέφερε την Κυριακή ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος.

Σε επιμνημόσυνο λόγο του στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο των ηρώων της Κοινότητας Τρούλλων, Ανδρέα Σουρουκλή και Νικόλα Γεωργίου, ο κ. Πελεκάνος είπε ότι η δική μας πλευρά, ταγμένη πάντα να υπερασπίζεται το δίκαιο και την ειρήνη, συνέχισε «επιδιώκει με τις αδιάκοπες προσπάθειες, ενέργειες και προτάσεις της, την επανέναρξη των συνομιλιών, ώστε στο πλαίσιο ενός εποικοδομητικού διαλόγου, στηριγμένου στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για μία βιώσιμη και λειτουργική λύση».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανειλημμένα έχει τονίσει τόσο στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, στους εταίρους μας στην ΕΕ, στα Μόνιμα και μη Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και ευρύτερα στη διεθνή κοινότητα, ότι παραμένει δεδομένη η βούληση μας για την επανέναρξη του διαλόγου, έχοντας την ίδια αποφασιστικότητα και καλή διάθεση που επιδείξαμε μέχρι σήμερα σε όλες τις προσπάθειες που προηγήθηκαν για την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος.


Αναμένουμε, σημείωσε «πως η εμπλοκή υψηλόβαθμων στελεχών της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών και οι σχετικές επαφές με τα εμπλεκόμενα μέρη, θα επιτρέψουν στον Γενικό Γραμματέα να ενεργοποιήσει τις διαδικασίες συζήτησης των τολμηρών Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που έχουμε καταθέσει αλλά και θα μας οδηγήσει σε επανέναρξη ενός νέου διαλόγου επί ίσοις όροις, μακριά από εκβιασμούς, απειλές και παράλογες αξιώσεις».

Ο κ. Πελεκάνος εξέφρασε συγκίνηση για το μνημόσυνο των δύο ηρώων, οι οποίοι όπως είπε, «πολέμησαν με τόλμη και αυταπάρνηση, προσφέροντας τη ζωή τους στον βωμό του χρέους και του καθήκοντος. Το μνημόσυνο τους πραγματοποιείται λίγες μόνο ημέρες μετά τη θλιβερή, μαύρη επέτειο του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, και σε μια περίοδο έντονων και προκλητικών δηλώσεων και ενεργειών από την άλλη πλευρά με σκοπό να μεγιστοποιήσει τα αδιέξοδα, να παρεμποδίσει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και να προωθήσει τις απαράδεκτες αξιώσεις της».

Πρόσθεσε ότι «σήμερα, 48 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, τα τραγικά αποτελέσματά της εξακολουθούν να υφίστανται και να αποτελούν καθημερινή δραματική υπόμνηση της εθνικής συμφοράς, αλλά και υπόδειξη του μεγάλου χρέους μας για απελευθέρωση της πατρίδας μας. Η κατοχική Τουρκία με απειλές, εκβιασμούς και με τις συνεχιζόμενες έκνομες ενέργειες της, όπως είναι για παράδειγμα οι απροκάλυπτες επιθέσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι παρεμβάσεις στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, σε μια προσπάθεια προώθησης αλλαγής του συμφωνημένου πλαισίου λύσης εμμένοντας στα διχοτομικά τετελεσμένα, που συνεχώς καλλιεργεί στα κατεχόμενα, με σκοπό να μηδενίσει την ίδια την υπόσταση και το διεθνές καθεστώς της Κυπριακής Δημοκρατίας».


Με την επιθετικότητα αυτή, συνέχισε «η Τουρκία επιχειρεί να μας εκβιάσει, προκειμένου να δεχτούμε τα όσα σχεδιάζει, τα οποία αποσκοπούν και την κατοχή να διατηρήσουν και τον έλεγχο της Τουρκίας να διασφαλίσουν».

Η εθνική τραγωδία, που εξακολουθεί να βιώνει ο τόπος μας, είπε «απαιτεί ενότητα, συλλογική δράση και σκληρή δουλειά. Στον αγώνα για την οικοδόμηση του μέλλοντος αυτού, ως Ελληνισμός της Κύπρου επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να διαφυλάξουμε την ιστορική μας ταυτότητα, την ελληνική μας γλώσσα και παιδεία και την ορθόδοξη μας πίστη, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό μας».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι «η θυσία των ηρώων που μνημονεύουμε σήμερα πρέπει να γιγαντώνει την αποφασιστικότητά μας για το δίκαιο και την αξιοπρέπειά μας. Χρέος και υποχρέωση μας απέναντι τους είναι να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια ενωμένη και ευημερούσα πατρίδα, με πολιτική και οικονομική σταθερότητα, που να εμπνέει εμπιστοσύνη και ασφάλεια σε όλους τους νόμιμους κατοίκους της».


Επιπρόσθετα, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος «η Κύπρος, ως χώρα πρώτης γραμμής με τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει ένεκα της τουρκικής εισβολής, καλείται καθημερινά να διαχειριστεί την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την άλλη πλευρά και κατ’ επέκταση δυσανάλογες του πληθυσμού και των οικονομικών της δυνατοτήτων μεταναστευτικές ροές. Το μεταναστευτικό πρόβλημα αποτελεί ομολογουμένως μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των ημερών» είπε και σημείωσε πως «το πολυδιάστατο αυτό πρόβλημα, το οποίο διαταράσσει τις ισορροπίες στον κοινωνικό ιστό, απαιτεί ορθούς και υπεύθυνους χειρισμούς, αλλά και συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας».

Όπως είπε ο Μάριος Πελεκάνος, «η Κυβέρνηση σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της πρωτοφανούς παράτυπης και παράνομης μετανάστευσης, προχώρησε αποφασιστικά σε νομοθετικές τροποποιήσεις και στοχευμένα μέτρα, προκειμένου να οδηγηθούμε σε λύσεις που θα τερματίζουν τις υβριδικές επιθέσεις στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.