Την τελική απάντηση του Υπουργείου Υγείας και του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας σε σχέση με τα οικονομικά κίνητρα που θα τους δοθούν αναμένουν οι γιατροί του δημοσίου.

Όπως είναι γνωστό, η ΠΑΣΥΚΙ έχει διαφωνήσει με την αρχική πρόταση, ενώ ήδη έχει αποστείλει διευκρινίσεις και παρατηρήσεις στον ΟΚΥπΥ και αναμένει. Ωστόσο αρκετά είναι τα ζητήματα που τους απασχολούν με κύριο την ετοιμότητα των νοσοκομείων ενόψει της β’ φάσης. Επίσης, όπως μας ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας, εκκρεμεί το ζήτημα με τις συλλογικές συμβάσεις, το οποίο δύο χρόνια μετά την έναρξη της αυτονόμησης παραμένει στα συρτάρια.

Το θέμα τέθηκε και στον τέως πρόεδρο του Δ.Σ. του ΟΚΥπΥ, ο οποίος το αποδέχτηκε. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, οι συλλογικές συμβάσεις θα διασφαλίζουν τους γιατρούς που εργοδοτούνται πλέον στα νοσοκομεία με συμβόλαιο του ΟΚΥπΥ, ενώ δεν θα υπάρχουν προβλήματα από τις διάφορες κατηγορίες και ταχύτητες εργαζομένων.

Χαρακτηριστικά ο κ. Κούμας αναφέρθηκε σε ένα πρόβλημα που προέκυψε με τη μη συμπερίληψη στο συμβόλαιο των υπερωριών των γιατρών, δημιουργώντας αχρείαστη αναστάτωση.

Αίτημα για συλλογικές συμβάσεις θέτουν και οι νοσηλευτές, οι οποίοι με τη σειρά τους αναμένουν ενημέρωση από τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας για το πότε θα αρχίσει ο διάλογος για αυτό το ζήτημα.